Autor Wątek: Jak ustawić TrackIr 4 w FSX zeby nie szarpało obrazu przy ruchach głową?  (Przeczytany 2865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szanowni koledzy proszę o poradę jak ustawić Trackir 4 pod FSX mój problem polega kiedy jestem w  samolocie, obojętnie jaki to model, moje ruchy głową w dół są strasznie szarpiące nie mogę sobie z tym poradzić do TrackIr 4 używam odblasków. Bardzo proszę o jakieś wskazówki jak z tym cholerstwem się uporać.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2011, 07:43:05 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Trackir 4 i FSX
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 04, 2011, 19:26:23 »
Koledzy pomóżcie mi proszę was ! To takie uciążliwe jest że masakra chciałbym żeby mi to prawidłowo pracowało.

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 04, 2011, 20:03:43 »
Spróbuj w oprogramowaniu TrackIR'a podnieść krzywe o jedną lub dwie jednostki do góry.
"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 05, 2011, 12:24:11 »
To nie problem FSX tylko masz źle skonfigurowanego Tracka po prostu, poczytaj instrukcję, net w jaki sposób się to ustawia - musisz pozmieniać krzywe w ośkach odpowiedzialnych za czułość. Zawsze można też metodą prób i błędów, a profil sobie zapisujesz. Masz to wszystko w oprogramowaniu dotyczącego Tracka IR.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 01, 2011, 23:45:34 »
Ja mam bardzo podobny problem. Mam trackIr3 z oprogramowaniem tir5. Kiedy rozglądam się po kabinie 3D moje ruchy są "korygowane" przez "coś" i powstaje lekki "oczopląs". Kiedy wyłączam trackir(f9-domyślnie hotkey) widok obraca się dookoła. Więc coś "Stymuluje" ten ruch. Łale nie wiem co. Kiedy wyłączyłem w ustawieniach kontrolery(razem z rozglądaniem się myszką!!) problem zniknął. Podejrzewam, że jest to powodowane dodatkowym rozglądaniem się myszą. Ale jak wyłączyć w FSX  możliwość rozglądania się myszą właśnie?
S!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2011, 07:33:26 »
Sprawdziłeś, czy Track IR nie wychwytuje tobie dodatkowo jakichś odbić, czy oświetlenia w pokoju ?

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2011, 11:34:37 »
Sprawdziłeś, czy Track IR nie wychwytuje tobie dodatkowo jakichś odbić, czy oświetlenia w pokoju ?
TrackIr działa dobrze. W RoF bez problemu, w Il2 bez problemu. Gdy użyłem w opcjach "wyłącz kontrolery" w FSX działa dobrze. No ale nie da się latać z wyłączonymi kontrolerami :). Przy włączonych kontrolerach ustawiłem wszystkie osie na nowo, czyszcząc w profilu kontrolera wszystkie przypisy. Objaw jest taki, że wyłączam trackir(czerwona lampka) a obraz sam kręci sie w koło bez żadnej ingerencji z mojej strony. Można to przerwać space+myszka(ten widok z krzyżykiem), ale i ten jest poszarpany tym dodatkowym obracaniem.
S!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Jak ustawić TrackIr 4 w FSX zeby nie szarpało obrazu przy ruchach głową?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2011, 11:44:19 »
A co masz konkretnie podłączone do komputera z kontrolerów ?

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 02, 2011, 13:02:33 »
Z tego co pamiętam(w robocie jestem) było tyle: T16000(dżojstik), Rudder(Saitek-podmieniony pot osi rudera który idzie do mjoy16, dwa hamulce oryginalne), Mjoy16, Rozględanie się za pomocą myszki(tak podaje FSX z rozwijanego menu kontrolerów jako "urządzenie").
S!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2011, 13:10:34 »
Ok, osobiście stawiałbym, na problem z Mjoyem ;)

Proponuję zrobić próby odłączając poszczególne kontrolery.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2011, 16:05:35 »
czyli hut z mjoy16? :) zobaczę jak będzie działać bez mjoy16

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2011, 16:25:27 »
Ciężko powiedzieć, ale już w dwóch grach miałem dziwną "fantomową" oś - w Portal2 mimo że pad był odpięty - gra reagowała na oś mjoya - jedyną z 8 jaką obecnie na nim używam (na wychylenia thrustmastera nie reagowała - gdy ten był jedynym podpiętym). Z kolei w BMS 4.32 kursor radaru powoli dryfował w prawo, mimo że był przypisany do osi kursora w przepustnicy cougara. W obu przypadkach odpięcie Mjoya sprowadzało wszystko do normalności.
Drugi Mjoy16 którego mam, takich problemów nie sprawia.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2011, 16:45:07 »
:) banał.. usunąłem wpis panoramowanie hut mjoy16. Sorry za zawracanie gitary!
S!