@_michał
@Piorun
To jest AF, OF korzysta z tego samego zestawu, nie wiem jak to może wyglądać w FF. Wszystko działa płynnie do momentu kiedy dany obszar nie jest rozwinięty o nowe zestawy tekstur, czyli krótko mówiąc foto... Prawdopodobnie dopisanie dodatkowych tekstur ma wpływ na działanie silnika, nie jest to jednak jakiś drastyczni spadek FPS.
Cały myk polega na zmianie standardowych "płytek", te są podzielone na odpowiednie Palety ( nazwijmy to obszary). Inaczej mówiąc są to tekstury miast, obszarów wiejskich, odpowiednie dla szczególnych punktów jak lotniska itp. Górskie, morskie itd, itd...
Jeśli chcemy dołożyć nowe ( charakterystyczne dla danego obszaru) trzeba ingerować w kod i "dopisać" do ODS odpowiednie. To nie jest do końca zbadane i nie potrafię odpowiedzieć jaki będzie wpływ na płynność. Chodzi o wielkość obszaru w km.2.( tutaj też mam wątpliwości bo tekstury ładowane są w rzeczywistym czasie) Myślę, że można spróbować zrobić foto-teksturę tam gdzie chcemy mieć w miarę realnie odwzorowane podłoże np. Krzesiny i 100km2 i tym się właśnie zająłem. Reszta to będzie generacja automatyczna, przy czym nie na chybił-trafił. To właśnie po to mapa teatru wykorzystuje pliki xxx.E00 żeby było wiadomo gdzie położyć odpowiednie tekstury.
Jest też kwestia dobrania odpowiednich kolorów, albo robimy to zgodnie z teksturami Falcona ( co mi osobiście nie odpowiada), albo robimy wszystkie nowe i w tej samej kolorystyce. Tutaj kłania się blisko 3000 tekstur

, jednak nie jest ich aż tyle bo gdyby podzielić to na pory roku, lody a tych jest 4 rozdzielczości, to relatywnie ilość się zmniejsza. Z dwojga "złego" wolę zrobić od podstaw całą paletę, żeby uniknąć takich obrazków"

To tak nie w temacie, tutaj lepiej dyskutujmy o edytorze.
Pozdrawiam.