Ankieta

Jaką mapę wykorzystać do misji "letnich" nad w okolicy Warszawy?

Stalingrad
4 (80%)
Kijów
0 (0%)
Iassy
0 (0%)
East Asia
1 (20%)
Inną (napisz jaką)
0 (0%)

Głosów w sumie: 5

Autor Wątek: Potrzebna pomoc przy kampanii opartej na szlaku bojowym 1 PLM "Warszawa".  (Przeczytany 5620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Panowie jestem właśnie w trakcie tworzenia kampanii statycznej opartej na szlaku bojowym 1 PLM "Warszawa" i historii jednego z bardziej znanych pilotów pułku, pana Chromego. Na chwilę obecną jestem w trakcie kończenia misji treningowych, których będzie co najmniej kilka. Do oddania realiów lotniska w Grigoriewskoje wykorzystałem mapę Moscow Summer. Co do kolejnego punktu - Gostomla pod Kijowem nie ma problemu. Kłopoty zaczynają się gdy idzie o udział 1 PLM w walkach nad Wisłą. Swoją wiedzę czerpię głównie z "Tygrysków", które znajdują się w moim posiadaniu - "Uwaga Messerchmitty", "Szachownice nad Brandenburgią", "Bomby torują drogę" i "Nocny nalot". Jeśli ktoś z panów/pań bo być może i niewiasty zaglądają na forum  :001: jest w posiadaniu jakiś danych, sugestii, propozycji - jestem otwarty, pomoc chętnie przyjmę - gdyż kampanię robię sam, a nie chcę żeby była oparta na pustych mapach z jednym zapełnionym lotniskiem, dwoma pojazdami na krzyż i ogólną pustką, ale bez przesady - na tyłach przecież taki wielki ruch nie panował, a to właśnie tyły obecnie "robię". Tak jak mówiłem póki co robię misje szkoleniowe, powoli zbieram się do zamknięcia szkoleń i rozpoczęcia szykowania mapy Kijów Summer. Dodam, że pracuję na DBW 1.6. Z góry dzięki za pomoc!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2011, 15:37:01 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Potrzebna pomoc przy kampanii
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2011, 15:32:32 »
 Przepraszam za post pod postem, ale pierwsze poważniejsze zamówienie do specjalistów od grafiki - wygrzebałem, że jeden z pilotów 1 PLM "Warszawa", a dokładnie jego główny as, Wiktor Kalinowski, służący początkowo w WWS, a potem w "Warszawie", odniósł w czasie walk odniósł 10 zwycięstw powietrznych (+2 latając z Chromym), zwycięstwa zaś oznaczał białymi orłami. Czy ktoś jest w posiadaniu takiego skina dla Jaka-1b, lub Jaka - 9? Z góry dziękuję za pomoc, zainteresowanie tematem i sugestie.

Pozdrawiam Czesiu.

Odp: Potrzebna pomoc przy kampanii opartej na szlaku bojowym 1 PLM "Warszawa".
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2011, 17:13:20 »
Hej, ja chętnie pomogę. Jezeli masz już jakiś specjalny skin do tych samolotów to podeślij.
W kwestii grafiki służę pomocą, w miarę wolnego czasu.

Odezwij się na PM, jezeli masz ochotę :)

bober

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2011, 22:12:53 »
.... a nie chcę żeby była oparta na pustych mapach z jednym zapełnionym lotniskiem, dwoma pojazdami na krzyż i ogólną pustką, ale bez przesady....

Witaj
 Tu masz troche informacji o tle historycznym ( OdB , miejsca stacjonowania , typ płatowca  etc..)  po stronie wws:
http://allaces.ru/cgi-bin/s2.cgi/sssr/struct/p_iap.dat
 a tu o oponentach :
http://www.ww2.dk/

I może to Ci się przyda:
http://www.polishairforce.pl/menuzsrr.html
 Pozdrawiam

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2011, 22:34:37 »
E. Chromy spisał wspomnienia, wydane w latach 70. Tytuł to bodajże "Szachownice nad Berlinem". Czytałem je kiedyś, ale sprawdziłem teraz na półkach i... nie ma.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

bober

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2011, 22:43:10 »
W temacie książek - dobra pozycją jest  książka  Kolińskiego- ,,Lotnictwo Polski Ludowej 1944 - 1947'' .
Stara pozycja z  1988 roku chyba - ale warto przeczytać.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2011, 06:45:30 »
E. Chromy spisał wspomnienia, wydane w latach 70. Tytuł to bodajże "Szachownice nad Berlinem". Czytałem je kiedyś, ale sprawdziłem teraz na półkach i... nie ma.

To jest właśnie ten problem - też to czytałem pacholęciem będąc - (początek obecnego stulecia rok gdzieś 2002/3) i teraz za Chiny znaleźć nie mogę.  :002:

.... a nie chcę żeby była oparta na pustych mapach z jednym zapełnionym lotniskiem, dwoma pojazdami na krzyż i ogólną pustką, ale bez przesady....

Witaj
 Tu masz troche informacji o tle historycznym ( OdB , miejsca stacjonowania , typ płatowca  etc..)  po stronie wws:
http://allaces.ru/cgi-bin/s2.cgi/sssr/struct/p_iap.dat
 a tu o oponentach :
http://www.ww2.dk/

I może to Ci się przyda:
http://www.polishairforce.pl/menuzsrr.html
 Pozdrawiam

O ile ze strony o Luftwaffe skorzystam jak najbardziej, o tyle z tej o Rosji Radzieckiej nijak - bukwy znam, ale język już słabiej. Co do OdB to chodzi głównie o 1 PLM, a to co po drodze spotkasz w powietrzu to dla Ciebie raczej (jako gracza obojętne) albo pluje ogniem, albo robi swoje w ramach własnej sojuszniczej misji  :001:

W temacie książek - dobra pozycją jest  książka  Kolińskiego- ,,Lotnictwo Polski Ludowej 1944 - 1947'' .
Stara pozycja z  1988 roku chyba - ale warto przeczytać.

Popytam w bibliotekach, jak nie znajdę trudno, może antykwariat jakiś rozwiąże moje problemy  :004:

Pozdrawiam i dzięki za odzew

« Odpowiedź #7 dnia: Września 01, 2011, 12:41:42 »
Kłopoty zaczynają się gdy idzie o udział 1 PLM w walkach nad Wisłą.
Sięgnij po "Pułki Ludowego Lotnictwa Polskiego 1943-45" (1981). Znajdziesz tam rozdział "Działania 4MDL w okresie przygotowawczym i podczas operacji warszawskiej". Skrótowe to jest, ale są daty, zadania i trochę mapek, które mogą być przydatne. W książeczce znajdziesz też organizację 1PLM (i innych pułków lotniczych), składy osobowe, trochę o operacji berlińskiej itd.

Trochę pisaliśmy o tym tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6835.0.html

Sięgnij do Morgały "Polskie Samoloty Wojskowe 1939-1945" oraz "Polski Samolot i Barwa" Królikiewicza - na podstawie tych dwóch publikacji ustalisz sporo numerów bocznych samolotów, bo wynikają z numerów seryjnych. Zresztą w podlinkowanym temacie znajdziesz sporo tych danych, które tam wrzuciłem (post z Maj 26, 2006).

Kiedyś miałem cały komplet skinów dla LLP, ale nie wiem czy się gdzieś zachowało (bo "iłek" już dawno zniknął u mnie z dysku), w wolnej chwili przejrzę może, przez przypadek gdzieś to zgrałem.

Były w tym temacie - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5509.msg96016/topicseen.html#msg96016 - « Odpowiedź #75 dnia: Maj 29, 2006, 15:17:48 » link do rapida już dawno nie działa, ale może ktoś to wtedy ściągnął i Ci to podeśle.

EDIT >>>

Znalazły się ...  :001:

Nie wiem czy się przydadzą, ale tutaj jest komplet skinów dla 1PLM o numeracjach i typach maszyn, które udało mi się ustalić swego czasu - https://rapidshare.com/files/2163726581/1_PLM.zip

Są tam maszyny Jak-1B (19szt. z 1944), Jak-3 (1szt z 1945), Jak-9 (1szt w 2 wersjach malowania), Jak-9D (2szt. w 2 wersjach malowania), Jak-9M (11 szt. część z 2 wersjach malowania), Jak-9T (2 szt. - jeden w 2 wersjach), Jak-7A (jako Jak-7W - 2 szt., jeden w 2 wersjach) oraz Po-2 (3 ale numery hipotetyczne) z 1PLM z wcześniejszego i późniejszego okresu walk oraz identyfikacja pilotów tych maszyn z tego co udało mi się ustalić np.:

Okazuje się, że zachowały się też inne skiny dla samolotów LLP z innych jednostek oraz template'y. Jeśli okażą się przydatne (nie wiem jak to współgra z nowszymi wersjami czy modami - to prace nad skinami z 2006r.) daj znać podeślę (ale wieczorem bo teraz muszę spadać).

Możesz sobie je wykorzystać dowolnie jak potrzebujesz - masz moją zgodę na robienie z tym cokolwiek, łącznie z przerabianiem etc.

« Odpowiedź #8 dnia: Września 01, 2011, 18:58:52 »
Razor, robota świetna d-i-a-m-e-n-t-o-w-a! Skiny od Jaka 7 pasują do Jaka 7 UTI jak ulał, jakby pod niego były robione! Skiny do 9 świetne, podobnie jak do Jaków 1b! Ułatwiłeś mi robotę i to bardzo, pasjonuje mnie jeszcze maszyna towarzysza Kalinowskiego z tymi 10 "kuricami" pod kabiną. Nic, może po prostu postaram się zmniejszyć godełko LWP i dodać do jednego ze skinów Jaka 1?

« Odpowiedź #9 dnia: Września 01, 2011, 20:07:16 »
Skoro skiny się przydadzą to tutaj jest reszta czyli 2PNB i 3PLSz z 4MDL oraz 1DLB, 2DLSz i 3DLM - w sumie te 3 dywizje przydadzą się ewentualnie tylko do Operacji Berlińskiej, ale może i do tego dojdziesz. Za to 2PNB możesz wykorzystać w lotach nad Warszawą, może jakieś zrzuty dla PW? Ponoć jest jakiś "flyable" Po-2 w jakimś modzie.

https://rapidshare.com/files/3101796476/LLP.zip

Co do znaków zestrzeleń to były one malowane na bieżąco w miarę zatwierdzanych zwycięstw - to i ciężko w kampanii to uwzględniać, lepiej chyba samolot pozostawiać "czysty", bo sukcesy komputerowego gracza niekoniecznie muszą być odpowiednikiem tego co w realu.

« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2011, 21:11:04 »
 Wiesz maszyna Kalinowskiego miała oznaczenia 10 zwycięstw odniesionych jeszcze jako pilota VVS. Kolejne zwycięstwa oznaczał na kadłubie swojego jaka, pod kabiną pilota "piastowskimi orzełkami", a według relacji niektórych weteranów 1 PLM w pułku miał maszynę z  10 "kuricami", jak mówiono o piastowskim orzełku. Swoją drogą to namawiam do powrotu do Iłka - ściągnięcie potrzebnego stuff'u, aż tak dużo czasu nie zajmie, a i maszyn jest obecnie od ... zajechania.
 Właśnie Powstanie Warszawskie - to dla mnie największa pardon, zagwozdka. Z jednej strony - fajnie byłoby polecieć nad miasto i zobaczyć coś naprawdę dużego. Z drugiej strony nie ma takiej mapy, a robienie ze Stalingradu Warszawy, albo umawianie się, że "Kijów" to Warszawa" niezbyt mi się widzi - z kolei dokładanie objectsów do mapy cholernie spowolni całość, a co dopiero jak dojdzie opl wzdłuż Wisły, jakieś pożary walki z mieście... No co za dużo to nie zdrowo - dobrze, że chociaż w powietrzu takiego ruchu wtedy nie było, a Jaki nie chodziły na osłonę Po-2, bo byłoby trudno. Jest fajna mapka z dużym zbiornikiem wodnym przez środek Jest z nią tylko jeden problem - ani po jednej stronie, ani po drugiej, nie ma miasta na tyle dużego, by robiło za W-wę. Myślałem o wykorzystaniu tej mapy, ale do zadań innego typu np. - likwidacja "Grubej Berty" polującej na naszych w Warszawie, ogólnie działalność 1 PLM pod Warszawą, brak tylko dużego miasta... Co panowie o tej mapie sądzą, czy mają może jakąś inną propozycję. Zaznaczam, że chciałbym, aby przez środek szła dosyć duża rzeka, a na jednym z brzegów był choćby skrawek dużego miasta.
 Odnośnie postępów przy budowie kampanii, jako takiej, to dzięki skinom uzyskanym od RazorBlade'a mam teraz trochę pracy z wprowadzeniem ich do już istniejących misji "szkolnych", odbywających się pod Moskwą. Trwa wykańczanie mapy Kiev Summer, pod loty szkolne (trochę mniej niż tych pod Moskwą, myślę o czterech - pięciu maks) i 1 część przelotu do Polski. Myślę, że to co po skończeniu misji, wrzuceniu skinów i pierwszych testach prowadzonych przez chętnych forumowiczów ujrzy światło dzienne, będzie wersją beta, po której przyjdzie czas, albo na zrobienie podobnej kampanii dla 2 PBN "Kraków", chociaż wyznam w sekrecie - marzy mi się kampania o działaniach antypartyzanckich w Bieszczadach :004: Ale to dopiero melodia przyszłości. Póki co trzeba zabrać się za robienie mapki Kijowskiej  :002:

« Odpowiedź #11 dnia: Września 01, 2011, 21:25:45 »
"Iłek" już dawno to u mnie przeszłość - i tak czasu nie starcza na nowsze simy. Ale jak chcesz sobie zrobić jakieś przeróbki to jutro Ci wrzucę template'y w PSD tych maszyn z LLP.

No co za dużo to nie zdrowo - dobrze, że chociaż w powietrzu takiego ruchu wtedy nie było, a Jaki nie chodziły na osłonę Po-2, bo byłoby trudno.
Fakt z Warszawą jak nie ma mapki to faktycznie "kiszka", ale zawsze możesz wpleść 3PLSz np. 2 i 3 marca 1945 latał w osłonie 1PLM na "Wale Pomorskim".
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2011, 08:02:37 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #12 dnia: Września 02, 2011, 13:06:56 »
Czesiu, jeśli chcesz to mogę ci pomóc poprzez przetestowanie już gotowej kampanii.
Mam słaby sprzęt, więc moja pomoc może się przydać.  :karpik

« Odpowiedź #13 dnia: Września 02, 2011, 13:22:38 »
 Spoko, warunek jeden Ił z najnowszym działającym DBW  :001: O beta testerów jestem dziwnie spokojny  :004: Trochę gorzej wygląda sytuacja z mapą przewidzianą pod odtwarzanie Warszawy i walk na przyczółku Warecko - Manguszewskim. Jeśli zdecyduję się na wprowadzenie misji z okresu przygotowawczego ofensywy styczniowej z 1945 roku, to na mapie nie będzie śniegu (przy założeniu, że wykorzystam East Asia), chyba... że umówimy się, że Stalingrad  :004: zagra Warszawę prawobrzeżną, Wołga Wisłę, i tak dalej. Oczekuję na jakąś sugestię, propozycję... Czy nawet ocenę tego pomysłu, bo powiem szczerze - koncepcja trochę bezsilna wobec ekhem, braku rodzimych "map makerów", albo małego zainteresowania tym rejonem, co mnie prywatnie dziwi - skoro zrobiona jest (na Sas1946) mapa Białorusi... to czemu nie można choćby niedużej Warszawy zrobić  :-D

« Odpowiedź #14 dnia: Września 02, 2011, 14:43:18 »
warunek jeden Ił z najnowszym działającym DBW  :001:

Warunek spełniony.
Jakby co, to wal na priva.

Trochę gorzej wygląda sytuacja z mapą przewidzianą pod odtwarzanie Warszawy i walk na przyczółku Warecko - Manguszewskim.

Tego problemu niestety nie przeskoczysz...
Na twoim miejscu ominąłbym po prostu Warszawę i od razu ruszył na jedyną polską mapę - rejon Gdańska.
Wiem, że to fatalnie z punktu widzenia kampanii opisującej dzieje walk Chromego, bo przecież nad przyczółkiem warecko-magnuszewskim wykonał swój pierwszy lot bojowy. No ale na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje - jak mówi przysłowie.
Mapa Kijowa jest trochę "podobna" do rejonu Warszawy. Zasugeruj może więc nieużywanie mapy podczas lotów, co by przybliżyć realia. Chłopaki tak przecież robili ze swoimi kampaniami.