Autor Wątek: Poprawne wykonanie checklisty (start-up) w DCS: A-10C  (Przeczytany 6446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

poko24

• Gość
Odp: Poprawne wykonanie checklisty (start-up) w DCS: A-10C
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 30, 2011, 20:41:48 »
Poniżej załączam Wam najbardziej poprawną checklistę przygotowaną przez PAULRKIII (Chief, Electronics QA & USAFR A-10 Crew Chief) na bazie prawdziwej checklisty A-10C:
http://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=55807&stc=1&d=1314279725

Inne ciekawe pliki, dokumenty i przewodniki przygotowane przez tego użytkownika znajdziecie poniżej (wszystko w j. angielskim):
http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=1248804&postcount=1

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 30, 2011, 21:10:12 »
Sprawdziłem u siebie, mam wersję 1.0.9 i działa EAC bez załączania ANTI SKID.

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 30, 2011, 21:52:34 »
Poko24 - owszem, checklista dokładna, ale... za dokładna jak dla mnie. :)
Generalnie moja (a właściwie nie moja, tylko spisana z misji treningowej) to taki podstawowy przewodnik co powłączać, żeby uruchomić maszynę z podstawowywmi systemami. Cała reszta jest do skonfigurowania, o ile pilot tego potrzebuje. Tak jest chyba łatwiej i praktyczniej.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:02:12 »
Zamieściłem ją, bo się zastanawialiście co przed czym włączyć. Zerknij i rozwiąż swoje zagadki, a co dalej z nią Twoja sprawa.

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:06:02 »
Moje zagadki rozwiązał Jaro kilka dni wcześniej.
Oczywiście Twoje materiały są bardzo fajne, ale przydałaby się nieco prostsza checklista pokazująca jak uruchomić "zimny" samolot w hangarze: elektryka, silniki, nawigacja itp.
Jeśli czegoś takiego nie ma, to wydaje mi się, że moja lista jest dość uniwersalna i bardzo wygodna. Może ją jeszcze o jakieś drobiazgi uzupełnię, zobaczymy.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:36:32 »
Zrobiłeś bardzo ładną checklistę, ale doceń też to, że podałem Tobie dokument najbardziej zbliżony do reala - a chyba o to chodzi w symulatorach, by najbardziej odzwierciedlał real, prawda?

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:42:44 »
Doceniam, doceniam, ale chodziło mi trochę o co innego.
Twoja checklista - ze wszech miar przydatna i dokładna - dla mnie np. jest stosunkowo niewygodna w codziennym użyciu (bo wciąż jeszcze odpalam samolot "z kartki").
Chciałbym mieć listę, według której uruchomiłbym wszystko co jest mi niezbędne do startu, z podstawowymi systemami. Gdy sięgam po Twoją checklistę, najpierw muszę się przekopać np. przez informacje co powinno być powyłączane zanim zacznę uruchamiać samolot, do tego dochodzą konfiguracje i ustawienia, które można zrobić później, np. w trakcie lotu żeby nie marnować czasu pod rampą.
Oczywiście to wszystko można sobie samemu przygotować, ale byłoby fajnie i łatwiej, gdyby ktoś zaproponował taką uproszczoną, podstawową checklistę o jakiej piszę.
Pewnie sam to za jakiś czas zrobię, gdy lepiej poznam awionikę samolotu.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:48:40 »
Albo np. z zaznaczonie kolorem lub podkreślenie elementów, które należy włączyć w grze. Wiem, wiem o co Ci chodzi. :)

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:50:51 »
To to już jest dodatkowe ułatwienie (jak tak zrobiłem, żeby łatwiej wyszukiwać poszczególne przełączniki na konsolach), aż tak to ważne nie jest.
Ale sama checklista w takiej postaci jak wspomniałem wcześniej byłaby fajna.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 31, 2011, 11:09:20 »
Jaki jest cel wyłączania TGP przed tankowaniem w powietrzu (bo w checkliście było napisane aby wyłączyć tgp)?

« Odpowiedź #25 dnia: Września 01, 2011, 11:32:18 »
Może chodzi o to, żeby nie omiatać samolotu promieniem lasera i nie alarmować pilota tankera?

« Odpowiedź #26 dnia: Września 01, 2011, 13:04:14 »
Tylko normalnie laser w TGP jest wyłączony i bez wiedzy pilota się nie włączy.

« Odpowiedź #27 dnia: Września 01, 2011, 13:05:44 »
No a jeśli jest nastawiony na śledzenie celu, to teoretycznie może omieść tankera. Małe szanse, ale może dla bezpieczeństwa jest taki prikaz, żeby TGP wyłączyć.
Nie wiem, strzelam bo nie mam innego pomysłu dlaczego trzeba tak uczynić.

« Odpowiedź #28 dnia: Września 01, 2011, 13:56:08 »
Możliwe że TGP ma jeszcze jakieś inne funkcje, które nie są uwzględnione w DCSie, a mają wpływ na proces tankowania.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 01, 2011, 16:30:17 »
Spadek FPS? :D