Autor Wątek: Dni NATO OSTRAVA 2011  (Przeczytany 4104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dni NATO OSTRAVA 2011
« dnia: Sierpnia 30, 2011, 23:40:33 »
W ostatni weekend września w Ostrawie odbęda się Dni Nato. Jako, że do Ostrawy mam około 80 kilometrów, to się tam pojawię. Czy ktoś z forumowiczów był na tej imprezie w przeszłości?

Prawdopodobnie oprócz  lotniczych pokazów dynamicznych, również pojawią się pokazy dynamiczne broni pancernej i  zaaranżowane akcję komandosów. Impreza jest darmowa. Tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, czy warto?

Chyba głupie pytanie zadałem, ale chciałem zacząć ten temat, bo jest to dość ciekawa impreza, która nie może pozostać bez echa na tym zarąbistym forum :001:

Odp: Dni NATO OSTRAVA 2011
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2011, 08:42:34 »
Byłem i będę.

Wejście: za darmo, warto.

1. Trzeba być w miarę szybko aby nie stać w korku przy dojeździe do lotniska - łatwo wtedy stracić część pokazów w powietrzu (nie ma na tę chwilę konkretnego programu, choć szczerze nie pamiętam czy wtedy był). Wystarczy 30 minut wcześniej i nie stoisz w korku, a chwilę później jesteś uwalony.
2. Problemem (ale też plusem) na tych pokazach jest poprzeczna oś pokazu:
  • plus jest taki, że możesz się ustawić w "polu kapusty" po północnej stronie lotniska (inny dojazd, samoloty nad głową, świetne fotki).
  • minus taki, że aby oglądać pokazy w powietrzu lepiej stać po południowej stronie pasa (przy parkingu na płycie lotniska), ale pokazy w powietrzu są mieszane z tymi na ziemi i nie jesteś w stanie zobaczyć tego i tego bo pokazy na ziemi są po północnej stronie pasa (20-30 minut pieszo). Więc musiałbyś się teleportować.
  • oczywiście możesz się ustawić na północy, ale wtedy powietrzne pokazy oglądasz stosunkowo z daleka, dlatego chcąc obejrzeć to i to należałoby się wybrać na 2 dni - wtedy najesz się do syta (jak wrzucisz jeszcze gdzieś po drodze statykę)
3. Jak masz 80km to się nawet nie zastanawiaj jak lubisz zapach zachodniego sprzętu wszelkiej maści...

Jeżeli chodzi o parę fotek to zapraszam do mojego małego "wspomnienia": Dni NATO w Ostrawie

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:17:03 »
Przy okazji na oficjalnej stronie znalazłem już listę uczestników i wygląda całkiem obiecująco:

Dni NATO w Ostrawie - lista uczestników

Szkoda tylko, że nie widzę Polaków, mam nadzieję że jeszcze ich nie ma i się pojawią...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2011, 09:33:32 »
Tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, czy warto?

Warto, szczególnie gdy ma się tylko 80 km  :121:
Poza tym to jedyne chyba miejsce gdzie można legalnie stać w osi pasa tuż przed progiem.
Minusy:
1) Odsunięta (i rozciągnięta) od osi pokazów statyka,
2) Korki na wjeździe (nawet do 3 h  :015:)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:09:34 »
W tym roku lotnisko bedzie otwarte po raz pierwszy od 8:30. Ma to właśnie trochę wyluzować sytuację na drogach dojazdowych...

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:32:54 »
Dziękuje bardzo za odpowiedzi! Szczególnie dotyczących korków. Cóż, kto pyta nie stoi yyyhh w korkach :002:
No to ostatni weekend września zaplanowany. Jeszcze raz dzięki!

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:43:33 »
Ja będę choćby się waliło i paliło  :020: z samego rańca, a mam do Ostravy ok. 270km. Ma ktoś plan lotniska i miejsc gdzie można zostawić wygodnie auto? I wjeżdżając do "Pepików" autem co trzeba ze sobą mieć na pokładzie? Jakąś winietę, specjalną apteczkę, zapasowe żarówki trzeba kupować? Bo kiedyś coś takiego słyszałem  :001:.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:45:09 »
Winieta chyba wystarczy, dwa lata temu jadąc przejazdem do Austrii tylko to kupowałem ze znajomymi.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2011, 10:55:32 »
Jadąc od strony Raciborza nie trzeba winiety (winieta=poplatek).
Jeśli trzeba to najtańsza - na 10 dni- kosztuje 250 korun.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2011, 11:04:02 »
Hmm... ja rok temu przekraczałem granicę w Starym Bohuminie i nic nie kupowałem, ale zdaję sobie sprawę że naruszyłem terytorium wroga :D Co za tym idzie w przypadku przechwycenia mogło mnie to drogo kosztować. Co muszę kupić i gdzie jak chciałbym teraz wpaść tam legalnie? W sumie też jadę przez Racibórz więc co to jest ten poplatek?

Aha - i czy to nie dotyczy tylko poruszania się autostradą "1"? Jak pamiętam tylko kawałek się nią prześlizgnąłem... więc chyba było ok :)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 31, 2011, 11:42:55 »
Winieta obowiązuje na drogach ekspresowych i autostradach na drogach krajowych nie jest wymagana. Tak czy siak to nie są jakieś horrendalne sumy. Najwyżej 40 złotych i warto dać gdyż ułatwisz sobie podróż, no i nie będziesz się stresował. Czesi nie lubią polaków, także gdy człowieka dorwią bez winiety na autostradzie lub ekspresowej, będzie wysoka pokuta. Pamiętajcie, też aby mieć kamizelkę odblaskową, gaśnicę i apteczkę kompletną, bo będzie pokuta. Pokutu to po czesku mandat. Generalizuję, ponieważ mieszkam niedaleko granicy i akurat przyjażnię się z Czechami ( baku, baku skład :004:), ale większość nie pała do nas sympatią za 1938 rok i 1968. Tak, to wygląda.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 31, 2011, 11:53:23 »
Poplatek obowiązuje na drogi płatne. Przed zjazdem jest tabliczka (pod znakiem autostrady lub ekspresówki) "POPLATEK"
Które są płatne a które nie - nie pamiętam - to wie mój TOMTomek ;)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 31, 2011, 13:29:59 »
Znalazłem tak na szybko coś takiego, mapka:
http://imageshack.us/photo/my-images/411/beztytuufuf.jpg/
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 31, 2011, 13:44:08 »
Dzięki Panowie za info.

Tofik - i minusem jest właśnie przejście z małego niebieskiego kręgu do dużego niebieskiego kręgu... Trzeba obejść jeszcze kawałek podejścia do lądowanie i nie jest to zadanie na chwile. Trzeba sobie dobrze zaplanować wizytę...
Czarne koło jest bodajże poza terenem lotniska, ale samoloty właśnie tam latają (tak jak żółta linia).

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2011, 13:58:04 »
A w którym miejscu jest parking, bo będę z bratem a on jest na wózku inwalidzkim i trochę się napcham  :020:. I nie chciał bym żeby mi nogi do d..y weszły  :021:. Po prostu gdzie będzie najwygodniej zostawić auto?