Chyba warto się podzielić, bo przyznam, że naprawdę super sprawa.
Od dawna myślałem o czymś takim jak GPS do FSX, ale w sumie nie ma w czym wybierać (i najlepiej by nie obciążał proca więc osobne urządzenia), jedynie produkt VR, ale który by działał to FSX musi być odpalane w oknie co u mnie odpada. W końcu postanowiłem pójść w inna drogę, bardziej uniwersalną. Postawiłem na iPada 2 oraz program FSWidgets: iGMapHD dla FS9/FSX i XPlane:
http://fswidgets.com/shop/product_info.php?cPath=24&products_id=52Połączenie jest za pomocą WiFi z FSem - i powiem taka, rewelacja! Poniżej parę screenów z free flight z darmowego lotniska KHQM od FTX. Jest pare map do wyboru: google, terenowe, jakieś nocne, szybciej się ładujące przy gorszych łączach itp. Działa u mnie świetnie, odświeżanie totalnie płynnej i mimo zawsze mojej olbrzymiej niechęci do Maca i tworów typu tablet, coraz bardziej się przekonuję do takich pomysłów i zamiany laptopów na takie platformy. Jeśli do tego dodamy tutaj Flight Plan, pojawią się też waypointy i linie. Jakiś większy pewnie opis powstanie na stronkę.

Co też ważne, mogę np. tez iPada wykorzystać jako CDU do DCSA10.