Autor Wątek: Przyciski funkcyjne na myszy  (Przeczytany 4227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przyciski funkcyjne na myszy
« dnia: Września 21, 2011, 17:35:59 »
Witam!
Od kilku dni walczę z DCS A10 aby podpiąć pod przciski na myszy - konkretnie środkowy - opcję przełączania pomiędzy ruchem głowy w kabinie a przełączaniem klawiszy awioniki - na klawiaturze skrót RAlt+C. Czy komuś udało się to uzyskać. Jeśli nie masz TrackIr to lot w DCS jest niezbyt przyjemny.
Lukas

Odp: Przyciski funkcyjne na myszy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2011, 17:50:32 »
Zainstaluj soft do swojej mychy i tam powinieneś mieć możliwość przypisania skrótu klawiszowego do środkowego przycisku. W przypadku Logitecha soft nazywa się SetPoint. Z tego co pamiętam nie obsługuje on profili więc po wyjściu z DCS'a będziesz musiał ustawić ponownie Middle Button dla środkowego przycisku. Chyba że nie używasz go na co dzień.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 21, 2011, 19:58:06 »
Środkowy przycisk jest standardowo używany jako modyfikator, więc najpierw usuń go z listy modyfikatorów, a potem przypisz sobie pod niego co chcesz. Tylko najpierw musisz znaleźć czy czasem ten modyfikator nie jest gdzieś używany w jakiejś funkcji, inaczej nie będzie Ci chciało zapisać. Swoją drogą nie wiedziałem że to coś jest też w A10 :)

« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2011, 21:12:42 »
Ja też tak próbowałem i nigdy mi się to nie udało.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2011, 21:38:50 »
"kicha" Nie mogę nawet uaktywnić opcjo wstawiania przycisków myszy mam możliwość dodawania funkcji do klawiatury, joya, a kolumna z myszą jest szara ;-( jak to mysz! Chyba nie dopracowali tej kwestii??
Lukas

« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2011, 21:59:55 »
Chodzi o to:
Lukas

« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2011, 22:28:02 »
No właśnie też to zauważyłem. W Ka-50 można klawisze myszy ustawić bez problemu, nie wiem czemu w A-10 z tego zrezygnowali. Postaram się coś wykombinować bo też mi się to przyda :)

« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2011, 23:34:38 »
I lipa. Udało mi się uaktywnić tą funkcję, oraz strzał dla myszy jednak działały one tylko w widoku swobodnym. Jednym słowem można jedynie ustawić wyłączenie swobodnego rozglądania pod ten klawisz  :008:
Przy okazji w sprawdziłem w Ka50 i tam jest tak samo...

« Odpowiedź #8 dnia: Września 22, 2011, 13:25:37 »
Poruszyłem ten problem na forum DCS: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=79721 Jak się okazuje jest to podobno znana usterka. Mam nadzieję, że będzie poprawiona.
Dzięki za pomoc
Lukas

« Odpowiedź #9 dnia: Września 23, 2011, 10:11:15 »
Udało się rozwiązać problem:
1. Ustawiłem przełączanie na klawisz C,
2. zainstalowałem program AutoHotkey http://www.autohotkey.com/
3. Utworzyłem komendę dla przycisku myszy w tym wypadku "4" XButton1::Send , {c}4. Działa ;-)
Lukas