Autor Wątek: FMC PMDG  (Przeczytany 2685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FMC PMDG
« dnia: Września 24, 2011, 22:41:39 »
Siema, mam pytanie,,,
zainstalowalem PMDG 737 NGX. Da się jakoś ustawić plan lotu, żeby atc mówiło na jaką mam się wysokość wznieść i na jaki kurs wejść. Bo jak stworze ten plan lotu bezpośrednio w tym samolocie bez uprzedniego ustawiena planu lotu w menu fsx, to po starcie piszę mi w atc: Pozwolenie na wejście do klasy powietrznej D" czy jakoś tak

Odp: FMC PMDG
« Odpowiedź #1 dnia: Września 25, 2011, 10:08:56 »
Planu nie tworzy się w samolocie. Plan lotu układa się podczas briefingu, a dopiero później wpisuje się go do FMC.

Sądząc po treści postu, domyślam się, że samolot ściągnąłeś "bo fajny i ładny", więc sobię daruję pytania o trasę, znajomość klas przestrzeni i różnicę miedzy lotem wg zasad VFR i IFR...
Najprostsze rozwiązanie to wygenerować trasę w zewnętrznym programie i eksportować go jako plan lotu FSa. Później wczytać go w FSowym Flight Plannerze, wpisać go również do FMC i lecieć.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2 dnia: Września 25, 2011, 10:52:33 »
Rzemyk,,
I tu się mylisz. Nie kupiłem tego samolotu, bo mi się podoba, tylko mam dość latania zwykłymi deflautowymi samolotami od fsx,,, Mam zamiar latać wg zasad IFR, np, start EPWA (Warszawa) lądowanie GCFV(Fuerteventura). Jaki nazywa się ten zewnętrzny program?

« Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2011, 15:01:40 »
Latając z default ATC i tak nie wykorzystasz wszystkich mozliwości tego samolotu. Default ATC jest strasznie głupie, nie zna SID/STAR, nie zna holdingu, racetracku, kontroli proceduralnej, itp. O poprawnej separacji to już w ogóle można zapomnieć, podobnie z klasami przestrzeni. Ponadto AIRAC wbudowany w FSa jest bardzo stary.

A do planowania trasy można użyć FSBuild, FSCommander, rfinder + weryfikacja (CFMU -> IFPUV - Structured Editor), itp.
Gotowe trasy można zaczerpnąć z vroute.

PS Nauka SID/STAR polegająca na wklepywanie czegoś do FMC nie jest nauką SID/STAR, jest tylko nauką wklepywania czegoś w FMC. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11