Autor Wątek: PWS-10 WIP  (Przeczytany 10767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PWS-10 WIP
« dnia: Września 29, 2011, 07:12:10 »
Jak sam tytuł wskazuje aktualnie dłubię sobie po cichu PWS-10.Model zewnętrzny powstal bez problemów za to z kabiną jest gorzej.Jak to zwykle bywa w przypadku naszych maszyn brak dokumentacji to największa bolączka.Internet już przegooglałem "w tę i spowrotem" i nie ma tego za dużo jesli chodzi o PWSa,dlatego jest prośba do wszystkich którzy mają jakieś materiały zdjeciowe z monografii itp. żeby sie podzielili.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
Odp: PWS-10 WIP
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2011, 11:38:31 »
Zajrzałem do "Polskich skrzydeł". Niestety, jedyny widoczny fragment kabiny na zdjęciach w tej fotografii to dwa górne zegary, które widać na zdjęciu z trojką dzieci stojącą przy samolocie.
Ale mimo to kibicuję temu projektowi: ostatnimi czasy PWS-10 trafił na moją listę "eleganckich samolotów".
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

« Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2011, 12:41:58 »
Model zewnętrzny prezentuje się wspaniale  :001: !
http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=164242&t=163538&page=3
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2011, 18:30:41 »
Jeżeli chodzi o instrumenty pokładowe, to po lewej stronie panelu, powinny być na pewno instrumenty powiązane z obsługą motoru.

- obrotomierz (zlokalizowany)
- ciśnienie oleju
- temperatura oleju (wg starej pisowni "temperatura smaru")
- ciśnienie benzyny

Generalnie, zaproponowałbym układ podobny do tego jaki występował w myśliwcach P., ze wskazaniem na PZL P.7a

Po prawej stronie panelu mógł się znajdować manometr temperatury wody w chłodnicy (z zielonym cyferblatem).

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 30, 2011, 10:40:59 »
Wiem, że coś takiego jak model kartonowy nie może buć absolutnie wzorcem do czegokolwiek ale na bezrybiu i rak ryba. Znalazłem coś takiego
http://www.rcpilot.hu/download.php%3Fget%3DL3Zhci93d3cvd3d3LnJjcGlsb3QuaHUvdXNlcnMvNzM2L2RvYy80Ny9hZl9wb2xvbmlhX3B3c18xMC5wZGY%3D&sa=U&ei=Dn6FTpegHcq10QWtttHjDw&ved=0CA4QFjAAOAo&usg=AFQjCNF4b6czFEfoL9vn2naHsHZL61jt3w

Jest to zeskanowany model kartonowy PWS-10 i w arkuszu 3 mamy kabine. Przyznam, że szukałem jakiś fotek i znalazłem jedna niewyraźną gdzie było widać w kabinie po  środku tablicy wielkie kółko i to pasuje to modelu.

« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2011, 04:49:30 »
Zapomniałem napisać że przy budowie modelu 3D korzystałem z planów ze strony http://www.modele-kartonowe.com/drawings/index.html gdzie są dostępne plany PWS-10 razem z darmowym modelem kartonowym tego myśliwca,ze wszystkich tych materiałów korzystam obecnie przy budowie ale i tak dzięki za podane informacje.Autor planów i modelu też miał problem z dokumentacją na temat kabiny,myślałem że może gdzieś coś nowego się pojawiło.

Jedyne mi znane foto gdzie widać środek kabiny.

A tak wygląda model 3D kabiny na wczesnym etapie prac,textury narazie "takie se" żeby tylko było widać co i jak.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2011, 18:06:28 »
Ja z Lechem Kołodziejskim miałem się skontaktować żeby dowiedzieć się skąd on wytrzasnął informację że kontroler lotu był firmy Brown-Boveri, jednak w końcu zapomniałem. Może tam jest coś więcej, choćby informacja jakie przyrządy znajdowały się w PWS-10.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Października 04, 2011, 00:44:11 »
Dobra. Lech Kołodziejski posiada dodatkowo fotografię która znajduje się w książce "White Eagles. The Aircfraft, Men and Operations of the Polish Air Force 1918-1939", niestety jest to chyba jedynie fragment fotografii która przedstawia tablicę przyrządów.

Dodatkowo, przyrządy znajdujące się w kabinie przepisał z TBiU (157). Skąd Tomasz Syga ma ich listę- nie mam pojęcia. Faktem jest, że na fotografii z "White Eagles" widać kontroler lotu nie Philipsa czy Brown-Boveri tylko G. Gerlach na licencji Aera. Dodatkowo nie są to połączone prędkościomierz, zakrętomierz i wysokościomierz (jak podaje Syga), tylko klasycznie- prędkościomierz, zakrętomierz i chyłomierz poprzeczny.

Chętnie bym znalazł kontakt do Tomasza Sygi, lecz Google wynajduje jedynie ten jeden TBiU... Bellona raczej mi nie pomorze ;) Ktoś ma jakiś pomysł?

« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2011, 09:35:02 »
Dzięki wielkie Sherman,potwierdziło się to co czytałem w opisach że samolot był modyfikowany i wyposażany w przyrządy różnych producentów na bieżąco w czasie produkcji.Jak dam Gerlachy te same co w Lublinie,to będzie dobrze.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2011, 00:07:57 »
To jak z tym wycięciem na busolę na desce z przyrządami - widać że czasami jej nie instalowano. Wydaje mi się, że mógł tam siedzieć model podobny do tego z P.7a. Ale czy był to licencyjny Zurn-Kolberg, tego nie wiem :/
W każdym razie, zastosowanie gotowych przyrządów z Lublina i Karasia to będzie najlepszy pomysł.
Powodzenia!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Października 05, 2011, 00:26:57 »
Brak busoli może być spowodowany czasowym wymontowaniem lub wykręceniem jej przez jakiegoś kolekcjonera zza Odry.

Jutro będę wysyłać list do UK w tej sprawie, jak poczekasz parę dni to może będziemy coś więcej wiedzieć.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Października 09, 2011, 16:33:29 »
Trochę nie mogę uwierzyć- zwykły priorytet za 3zł i po 3 dobach mam odpowiedź na email.

Niestety- to jest całe zdjęcie. Zostało ono wykonane pod koniec wojny domowej w Hiszpanii.

« Odpowiedź #12 dnia: Października 09, 2011, 19:35:22 »
Tylko że fotki nie widać.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Października 11, 2011, 15:38:46 »
Wydaje mi się, że mógł tam siedzieć model podobny do tego z P.7a. Ale czy był to licencyjny Zurn-Kolberg, tego nie wiem :/
Z-6 był produkowany w Polsce od 1930, więc najprawdopodobniej był stosowany także i na PWS-10.

« Odpowiedź #14 dnia: Października 24, 2011, 18:48:39 »
Witam, odnośnie tablicy rozdzielczej w PWS-10 to gdzieś kiedyś wyczytałem, że przy projektowaniu tablicy oparto się o tą z PWS-A (licencyjna Avia BH-33), zmieniono tylko busolę na tą nowego typu (mniejsza od wcześniej stosowanych), przygotowano miejsce do instalacji radiostacji (niestety nie wiem gdzie konktretnie) reszta tablicy była kopią tej z PWS-A. Poszukam w wolnej chwili publikacji, gdzie to wyczytałem ale to była jedna z "przemielonych" przez lata książek lotniczych ...