Autor Wątek: FreeTrack/TraciIR a Falcon  (Przeczytany 26868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FreeTrack/TraciIR a Falcon
« dnia: Października 27, 2011, 07:58:34 »
Zakończyłem temat profilu do BMS4 http://www.il2forum.xt.pl/index.php/topic,14437.0.html i teraz chciałbym rozpocząć nowy temat tracka do BMS4. Kilka lat wstecz używałem przez jakiś czas FreeTrack w FalconieAF. Teraz chciałbym do tego wrócić, ale już w BMS4 i po testach zadecydować co dalej. Muszę kupić nową kamerę oraz znaleźć hardware do FreeTrack. Minęło kilka lat od moich poprzednich testów i prawdopodobnie powstały nowe rozwiązania. Znalazłem coś takiego.
http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?6555-Isn-t-this-agood-alternative-to-track-IR-or-freetrack
Założę nowy wątek, ale na początek chciałbym zrobić rozeznanie w temacie. Pytanie podstawowe kto stosuje tracka dowolnego typu w BMS4. Zawężam temat ponieważ zachowanie tego sprzętu może się różnić w różnych symulatorach.

Spokojnie możesz zakładać nowy temat. Nie ma po co się później plątać w dwóch na raz. Syringe.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 09:34:24 wysłana przez Syringe »

Odp: FreeTrack/TraciIR a Falcon
« Odpowiedź #1 dnia: Października 27, 2011, 10:10:50 »
Niestety link dostępny jest tylko dla osób zalogowanych.
Nie próbowałeś bawić się Face Track NoIR? Tutaj masz temat:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,13518.0.html
Niedługo ma wyjść nowa wersja. Na YouTube jest masa filmów jak to działa i oprócz minimalnego opóźnienia całość wygląda ciekawie. Nie siedzisz jak ufoludek z diodami czy odblaskami na głowie a efekt masz ten sam. Ja osobiście testowałem na laptopie brata na wbudowanej kiepskiej kamerze i efekt w grze LFS był zadowalający. Sam czekam na 1.6 bo starsze wersje nie wspierają procesorów SB.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #2 dnia: Października 27, 2011, 10:53:17 »
Spec dzięki za linka, przejrzałem i mam pogląd. Teraz muszę przejrzeć 6 stron linka, który podalem w swoim post. Są tam opinie, oraz usprawnienia Face Track NoIR dotyczące BMS4. Teraz mam problem czy wracać do FreeTrack czy od raz startować z Face Track NoIR . Z tego co pamiętam to w AF  FreeTrack działał po odpowiednich ustawieniach całkiem poprawnie z wyjątkiem "sztywnego karku". Po przeczytaniu tych 6 stron napiszę streszczenie o co tam chodzi. Znalazłem jakąś starą kamerę CNR-WCAM43SP może na niej rozpocznę testy. Z drugiej strony szkoda trochę czasu na testy z nieznaną kamerą.

« Odpowiedź #3 dnia: Października 27, 2011, 11:01:56 »
Face Track jest łatwiejszy z punktu widzenia hardware. Wystarczy sama kamera, którą już masz, więc same testy możesz rozpocząć od razu.
Muszę przyznać że w BMSie działa to całkiem dobrze, choć z mojej kamery mam tylko 20 fps.
Chyba po prostu za bardzo przyzwyczaiłem się do 2d. Trochę przeszkadza mi latanie gdzie przez ruch głową cały obraz się przesuwa. Jakoś mam problem z odnalezieniem się w świecie 3d.

Po przeczytaniu tych 6 stron napiszę streszczenie o co tam chodzi
Aż nie mogę się doczekać
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

_michal

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 27, 2011, 11:21:40 »
Ja używam w BMS TrackIr 4. Działa jak wszędzie, bez żadnych problemów. Do tego w BMS zaimplementowano fajne przyciąganie kursora do klikalnych elementów w VC, co bardzo pomaga.

« Odpowiedź #5 dnia: Października 27, 2011, 11:34:19 »
Vito_zm pooglądaj filmiki z działania Face Track NoIR na YouTube gdzie kamera nagrywa ruchy głową gracza i obraz na monitorze.
Sam dużo używałem Freetracka z odblaskami na czapce i byłem zachwycony ale Face Track NoIR to jednak krok do przodu.
Tak jak pisałem czekam na wersje 1.6, która pojawić się ma w listopadzie bo obecna nie ruszy u mnie. Nowa wersja ma mieć sporo usprawnień w mechanizmach wykrywania ruchu.
Face Track NoIR testowałem na laptopie z kamerą 1,2 MPix, którą można porównać do tego co było w starych komórkach ale już to działało w fajny sposób. Na pewno trzeba poświecić chwilę na ustawienie wszystkiego.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Października 27, 2011, 11:35:38 »
Ps3 Eye z FT działa wyśmienicie. Zresztą ze Skypem też :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 27, 2011, 11:46:54 »
U mnie PS3 Eye ne chciało współpracować z kompem. Win7 czasem kamerkę widział, czasem nie i nie mogłem znaleźć przyczyny. W końcu kupiłem do kompa dedykowaną kamerkę Logitecha, Eye zostało przy konsoli.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #8 dnia: Października 27, 2011, 12:34:34 »
Bawiłem się jeden wieczór PS3 Eye i FT, ale za nic nie mogłem doprowadzić tego duetu do sprawnego działania. W stosunku do mojej VX-1000 która ma zdemontowany filtr IR i założony filtr światła widzialnego z dyskietki, to PS3E widziało diody IR o wiele słabiej i ciężko było ustawić ją tak, żeby światło dzienne nie przeszkadzało. Zawiodłem się, bo sądziłem że PS3E da mi stabilne 120FPS i zero problemów a tymczasem kupa. Chyba że ta kamera wymaga jakichś dodatkowych zabiegów, o których nie wiem, to może jeszcze dam jej szansę. W zasadzie jestem zadowolony z działania VX-1000, jednak irytuje mnie jedna rzecz, żeby uzyskać stabilne 30FPS to przy włączaniu FT trzeba przyświecić lampką w obiektyw kamery. Pierdoła w sumie ale mogłoby tego nie być.

« Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2011, 12:50:24 »
Ja używałem z FreeTrack kamerę VX-1000. Pamiętam, że trzeba było zrobić "kastrację" ze względu po podczerwień, ale to juz historia. Uruchomiłem przed chwilą tę tanią kamerę CNR-WCAM43SP na doświadczalnym PC i o dziwo pracuje, jest obraz. Teraz zabieram się za tłumaczenie wspomnianych stron na temat Face Track NoIR.

« Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2011, 16:24:43 »
Przejrzałem posts pod linkiem http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?6555-Isn-t-this-agood-alternative-to-track-IR-or-freetrack.
Jest tego dosyć dużo. Są tam pytania dotyczące instalacji, kamer, ograniaczeń FTR oraz proponowane pliki inic. Próbowałem to ująć tematycznie, ale zrezygnowałem, ponieważ jest potrzebna wiedza praktyczne związana z testowaniem FTR, której nie posiadam. Wiem, że trzeba się zarejestrować, ale to nie powinno być problemem. Zasygnalizuję tylko kilka opini związanych z FTR.

Porównanie TrackIR, FreeTrack oraz FTR.
Opinia 1.
Buy a trackIR, the difference is pretty remarkable.
I started with facetrack, and switched to TrackIR. I really didn't regret this at all.
See if you can find a used TrackIR

Opinia 2.
I have been a FreeTrack user for nearly five years. My webcam, model, and IR LED's have consistently held up to the test of time. It is seriously a series circuit with a 5v power supply and took me about one hour to make. Do not be delirious about building a freetrack, it is a very simple and rewarding process.
I have tried FaceTrackNoIR and it does not offer enough precision for me to fly with. Freetrack has the same precision as TrackIR and cost me about 2 dollars in shipping for IR LED's. I understand that many find the building process daunting, and this is understandable, but I think FreeTrack will serve your needs better in the end.

Opinia 3.
I have been a FreeTrack user for nearly five years. My webcam, model, and IR LED's have consistently held up to the test of time. It is seriously a series circuit with a 5v power supply and took me about one hour to make. Do not be delirious about building a freetrack, it is a very simple and rewarding process.
I have tried FaceTrackNoIR and it does not offer enough precision for me to fly with. Freetrack has the same precision as TrackIR and cost me about 2 dollars in shipping for IR LED's. I understand that many find the building process daunting, and this is understandable, but I think FreeTrack will serve your needs better in the end.

Kamery do FTR.
They have very good results with Sony PS3eye
Light is very important. Your face must be in light so the software doesn't had to work hard on recognizing your face moves. I also resolve low CPU in camera driver. Turn off Auto mode control (exposure). Also turn of Face tracking (in camera driver).

I have Labtec webcam (15 €) and it works with 30 FPS. In their webpage you have list of confirmed cameras http://facetracknoir.sourceforge.net...ty/webcams.htm. On flightsim forums are many answers. Try to google for your camera if it is not on the list.

I'm using a logitech C270 with extra lighting in front of me. It's very important that your face is in light so that camera can track you easily. Also try to change smoothing.

Są też opinie na temat obciążenia CPU, fps oraz innych ograniczeń. Jest tego dużo i nie ma sensu o tym pisać.

Jest też propozycja pliku ini.
In this order:
- Go to http://facetracknoir.sourceforge.net/home/default.htm. Download the 1.3 package and the 1.5 patch. Use the installguide and troubleshooter on that site to install FTN.
- Copy the following text to wordpad and save as .ini. Put it in the settings folder of FTN (program files/abbequerque/settings.

[Tracking]
Smooth=5
sensYaw=152
sensPitch=58
sensRoll=148
sensX=110
sensY=177
sensZ=242
NeutralZone=3
invertYaw=false
invertPitch=true
invertRoll=false
invertX=true
invertY=false
invertZ=false
useEWMA=true
minSmooth=40
powCurve=60
maxSmooth=80
[Curves]
Yaw_point1=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0 \0\0\0\0\0\0)
Yaw_point2=@Variant(\0\0\0\x1a@\0\0\0\0\0\0\0@2\0\ 0\0\0\0\0)
Yaw_point3=@Variant(\0\0\0\x1a@e\xe0\0\0\0\0\0@\b\ 0\0\0\0\0\0)
Yaw_point4=@Variant(\0\0\0\x1a@f\x80\0\0\0\0\0@I\0 \0\0\0\0\0)
Pitch_point1=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0 \0\0\0\0\0\0\0)
Pitch_point2=@Variant(\0\0\0\x1a?\xf0\0\0\0\0\0\0@ *\0\0\0\0\0\0)
Pitch_point3=@Variant(\0\0\0\x1a@e\xe0\0\0\0\0\0?\ xf0\0\0\0\0\0\0)
Pitch_point4=@Variant(\0\0\0\x1a@f`\0\0\0\0\0@I\0\ 0\0\0\0\0)
Roll_point1=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\ 0\0\0\0\0\0\0)
Roll_point2=@Variant(\0\0\0\x1a@6\0\0\0\0\0\0@5\0\ 0\0\0\0\0)
Roll_point3=@Variant(\0\0\0\x1a@@\0\0\0\0\0\0@E\0\ 0\0\0\0\0)
Roll_point4=@Variant(\0\0\0\x1a@S\xc0\0\0\0\0\0@I\ 0\0\0\0\0\0)
X_point1=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0 \0\0\0\0\0)
X_point2="@Variant(\0\0\0\x1a@E\x80\0\0\0\0\0@=\0\ 0\0\0\0\0)"
X_point3=@Variant(\0\0\0\x1a@E\0\0\0\0\0\0@:\0\0\0 \0\0\0)
X_point4=@Variant(\0\0\0\x1a@O\0\0\0\0\0\0@I\0\0\0 \0\0\0)
Y_point1=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0 \0\0\0\0\0)
Y_point2=@Variant(\0\0\0\x1a@R\x80\0\0\0\0\0@I\0\0 \0\0\0\0)
Y_point3=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0 \0\0\0\0\0)
Y_point4=@Variant(\0\0\0\x1a@R\x80\0\0\0\0\0@I\0\0 \0\0\0\0)
Z_point1=@Variant(\0\0\0\x1a\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0 \0\0\0\0\0)
Z_point2=@Variant(\0\0\0\x1a@\0\0\0\0\0\0\0@*\0\0\ 0\0\0\0)
Z_point3=@Variant(\0\0\0\x1a@^\x80\0\0\0\0\0@&\0\0 \0\0\0\0)
Z_point4=@Variant(\0\0\0\x1a@b@\0\0\0\0\0@I\0\0\0\ 0\0\0)
[GameProtocol]
Selection=4
[TrackerSource]
Selection=0
[FTIR]
useTIRViews=false
[KB_Shortcuts]
Keycode_Center=46
Shift_Center=false
Ctrl_Center=true
Alt_Center=true
Keycode_StartStop=31
Shift_StartStop=false
Ctrl_StartStop=true
Alt_StartStop=true
SetZero=true
SetEngineStop=true
Keycode_Inhibit=0
Shift_Inhibit=false
Ctrl_Inhibit=false
Alt_Inhibit=false
Inhibit_Pitch=false
Inhibit_Yaw=false
Inhibit_Roll=false
Inhibit_X=false
Inhibit_Y=false
Inhibit_Z=false

- Launch FTN, load the profile you saved above (Called mine BMS.ini) and make it track your face.
- IN BMS, use these settings in options
- enabled trackir and enable 3d cockpit.
- 3d cockpit movement to panning
- trackir vector mode to FOV control
- Fire up A TE, when in pauze you should be able to look around. If you don't like the settings for FTN, Alt-tab to FTN and adjust curves and smoothing options to what you like.
Mam nadzieję, że zasygnalizowałem problem. Jest też instrukcja instalacji FTR.

Install Facetrack Noir v130 http://sourceforge.net/projects/face...0.zip/download
Patch v130 with 1.5 https://sourceforge.net/projects/fac...1.zip/download
Bug Fix for 1.5 (copy paste overwrite) https://sourceforge.net/projects/fac...x.zip/download
Patch over 1.6 (copy and paste overwrite) you'll get link if you made donation.

« Odpowiedź #11 dnia: Października 27, 2011, 18:29:43 »
Ps3 Eye z FT działa wyśmienicie.
Potwierdzam. Wcześniej używałem VX-1000 jednak PS3 Eye daje o wiele więcej klatek w większej rozdzielczości czyli większą płynność. Owszem, czasem kamerka nie uruchomi się w FreeTracku ale ponowne uruchomienie FT rozwiązuje ten problem.

« Odpowiedź #12 dnia: Października 27, 2011, 18:44:56 »
Chciałbym się ustosunkować do przedstawionych opini. Z porównania 3 tracków FTR jest na końcu, ale jest nadzieja, że dorówna pozostałym.
Największą zaletą FTR jest brak hardware, ale czy to kompensuje gorszą jakość w porównaniu do FreeTracka. Tutaj muszą się wypowiedzieć użytkownicy obu tracków mam na myśli nasze forum.
Kamery są ważne, ale jest też mowa o oświetleniu twarzy. Jak to wygląda w praktyce?
Następny problem to fps kamery, z tego co pamiętam to w FT miałem 30 klatek. Pytanie do użytkowników ile obciąża FTR CPU. Jest mowa o paru lub kilku %, czy można to zweryfikować. Pytanie jaki wpływ ma FTR na fps BMS4.
Kolejne pytanie dotyczy wspomnianych plików inic. Czy odpowiedni dobór parametrów polepsza parametry FTR a konkretnie płynność ruch, brak "zrywania", zakres ruchu.

« Odpowiedź #13 dnia: Października 28, 2011, 22:20:21 »
W jakich osiach działa FreeTrack w BMS4. Z tego co pamiętam to AF miał ograniczenia. Wstępnie uruchomiłem FT wersję v2.2 na kiepskiej kamerze CNR-WCAM43SP, zobaczę co z tego wyjdzie. Mam zamiar zrobić testy porównawcze obu programów FT oraz FTR.

« Odpowiedź #14 dnia: Października 28, 2011, 22:40:58 »
W BMS jest 6 D - do uzyskania na pewno w facertack, a jeśli w nim, to i w każdym innym
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can