Autor Wątek: FreeTrack/TraciIR a Falcon  (Przeczytany 26887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FreeTrack/TraciIR a Falcon
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 06, 2011, 22:12:59 »
Dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 07, 2011, 18:06:09 »
Jestem po wstępnych testach FT w BMS4. Wrażenia są niesamowite, ale wykorzystanie FT w BMS4 musi być przemyślane. Z tym są związane przypisania klawiszy w Cougarze jakie funkcja oraz który przycisk. Co z pozostałymi widokami, kiedy stosować FT. Będę to robił testując symulator.
Na pewno umieszczę funkcję Tracking Center w TG1 (drążek)  z S3 jako toggle z "widokiem 2D". Teraz mam na TG1 oraz S3 funkcje widok 2D oraz 3D. Zastanawiam się gdzie umieszczę Tracking Pause może w DMS także z S3.
Jest jedna zasadnicza różnica w stosowaniu funkcji  Tracking Pause dla wirtualnych pilotów posiadających fizyczny kokpit. Jeśli nie mamy fizycznego kokpitu to ta funkcja jest niezbędna przy klikaniu przycisków, przełączników na panelach. Dla posiadaczy fizycznego kokpitu ta funkcja nie jest potrzebna, ponieważ mogę a raczej muszę przejść na widok 2D po to aby wykonać manipulacje na fizycznych panelach. Tak myślę, że ta funkcja jest alternatywą w moim przypadku.
1.Zauważyłem w FT dziwne zjawisko. Zrobiłem nowy profil nazwany BMS4 i go zapisałem. Uruchamiam FT z tym profilem. Kończę program FT i mam zawsze profil Falcon4OF&RV. Czy mogę to zmienić?
2.Następne pytanie dotyczy ustawień w BMS4. Flanker wyjaśnił jak te funkcje działają i to się zgadza. Co wynika z praktyki posiadaczy FT, które zaznaczyć.
3.Miałem nadzieję, że będzie możliwość ustawiania indywidualnie 3 krzywych kolejno je załączając, ale tej możliwości nie zauważyłem w FT.
4.Z punktem 3 jest związane pytanie dotyczące Controls w FT. Są tam przypisania klawiatury oraz dwa suwaki dla Smoothing. Po co to jest, czy można podczas lotu wykonywać jakieś korekcje?
Są to moje wstępne pytania, może ktoś potrafi na nie odpowiedzieć.
Zrobiłem jeszcze test obciążenia CPU i wyszło to optymistycznie. Bardzo małe obciążenie (kilka %) pod waruniem, że FT jest "minimum size".
Porównując zachowanie FT v2.1 w AF do wesji 2.2 oraz BMS4 to jest postęp.

« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 08, 2011, 14:26:27 »
Jestem po kolejnych testach FT w BMS4. Mam już wstępne rozeznanie w tym temacie. Wybór opcji w BMS4 zależy trochę od tego czy mamy fizyczny kokpit. W moim przypadku mogę wybrać opcję Enable 3D cockpit TrackIR lub Enable TrackIR Vector. Jeśli nie mamy kokpitu to wybór jest oczywisty  Enable TrackIR Vector ze względu na łatwą obsługę paneli (zoom, pause).
Ustawienie sensitivity oraz smoothing jest sprawą indywidualnych preferencji, podobnie charakterystyki.
Istotne są przypisania funkcji Pause oraz Center w sensie umiejscowienia. Logiczne jest aby były albo na drążku albo przepustnicy (nie musimy odrywać wzroku od ekranu). W moim przypadku funkcja Pause w FT jest istotna, ponieważ przy niektórych misjach patrzę głównie na zewnętrze ekrany MFD. W tym przypadku ekran główny jest mniej nieistotny i powinien być niezależny od FT.
Przeglądałem stare notatki Vowthyn i znalazłem ciekawe zastosowanie opcji Smoothing Stable oraz Raw. Można to zrobić na przełącznikach i w pewnych warunkach te funkcje włączać.
W trakcie testów zawiesił się program FT. Przyczyna była po stronie kamery PS3 Eye, króra zmieniła profil. Można ustawić parametry tej kamery w FT, ale wymaga to pewnych zabiegów. Ja ustawiam najpierw parametry w CL-Eye Test, następnie przechodzę do FT i powtarzam to samo zapisując je w FT. Jeśli są problemy to robię reset w CL-Eye Test. U mnie to działa.
Nie potrafię rozwiązać problemu zapisu profilu pod nową nazwą, tzn. profil jest zapisany ale uruchamiając FT na tej nowej nazwie program sam zmienia profil na Falcon4OF&RV. W związku z czym muszę ustawić profil dla  Falcon4OF&RV. Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje.

« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 08, 2011, 18:01:07 »
Zrobiłem przypisania funkcji z FT Tracking Center w Cougarze. Ciekawy jest sposób przypisywania w relacji FT Cougar. Naciskamy klawisze tak jak w SVMapper dla MJoya. W moim przypadku Shift + F12. Zmieniłem także przypisania w profilach Cougara
w pliku tmj
Rem     View / GUN
BTN TG1 /I CentrFT
             /O ^
BTN TG2  /I ^
             /O /H Second_Trigger_Detent
oraz w pliku tmm
Rem FreeTrack
CentrFT = <SHF F12 >
Tutaj mała uwaga. Nic nie zmieniamy w pliku key, ponieważ ta funkcja nie ma callbacks.
W związku z nową sytuacją zmieniłem także przypisania w DMS z shift (S3) tzn. kierunek up vidok 3D, Right padlock next oraz down vidok 2D.
Hat H1 (trim) bez zmian tzn. trymery oraz vidoki. Gdy się przyzwyczaję do FT to mogę H1 zmienić. Teraz panuję nad FT i mam wygodny dostęp do innych opcji widoków.
W FT jest włączone toggle dla center oraz pause.
Jeszcze chcę testować opcję  o której wspomniałem w ostatnim post Smoothing Stable oraz Raw i dobrać dokładniej parametry w FT.
Odległość od kamery to około 1m. Jest na takiej wysokości, że widzi czapkę i nie zasłania monitora. Widać to na załączonym zdjęciu.

Uploaded with ImageShack.us
Diody w kamerze zasłonięte.

« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 09, 2011, 17:51:48 »
Jeszcze chcę testować opcję  o której wspomniałem w ostatnim post Smoothing Stable oraz Raw
Odpuściłem ten test, ponieważ nie widzę na obecną chwilę zastosowania tej opcji. To co można uzyskać dobierając parametry w profilu oraz kszywych jest jak dla mnie wystarczające. Mnie wyniki zadawalają. Uważam, że istotne jest w jakich sytuacjach włączać FT, dlatego łatwy dostęp do funkcji center oraz pause jest istotny (u mnie TG1). Teraz muszę się przyzwyczaić do FT. Mam jeszcze jeden dylemat czy testować FaceTrackNoIR. Czy to ma sens. Jeśli jakość gry z FTN odbiega dość znacznie od FT to nie ma sensu. Czy ktoś już robił testy porównujące te programy w jakimś symulatorze?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 10, 2011, 11:48:53 »
Ja testowałem ostatnio FaceTrackNoIR, chociaż w FSX, ale wynik był dla mnie oczywisty - szkoda się z tym męczyć, nadal mało stabilny algorytm. Trochę szkoda, bo wyrzucenie trackclipa byłoby bardzo miłym udogodnieniem.

« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 10, 2011, 15:52:09 »
To przesądza sprawę moich testów z FTN. Dodam jeszcze jedną opinię.
I have tried FaceTrackNoIR and it does not offer enough precision for me to fly with. Freetrack has the same precision as TrackIR and cost me about 2 dollars in shipping for IR LED's. I understand that many find the building process daunting, and this is understandable, but I think FreeTrack will serve your needs better in the end.

« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 11, 2011, 00:24:39 »
Ja testowałem ostatnio oba. FreeTrack niestety jest lepszy. Niestety bo fajnie usiąść sobie przed monitorem, nie martwić się o jakieś czapeczki, rusztowania na słuchawkach, diody, kabelki i inne pierdołki. Ja proponowałbym tobie jednak przetestowanie tego programu, zawsze to coś innego a że lubisz zagłębiać się w techniczną stronę symulatorów to im więcej będziesz wiedział tym lepiej dla ciebie. Przyznam że FTNOIR działa całkiem fajnie z moją Nokią C7, mam stałe 30fps i zero stresu z czapeczką. Minusy tego programu;
-duże obciążenie CPU (3 razy tyle co FT)
-nie można wybrać kamerki jeśli są podłączone dwie lub więcej
-dużo mniejsze pole manewru facjatą, przy 30 stopniach odchyłu przestaje śledzić
-testowałem tylko w Falconie BMS i o ile 4dof działa całkiem znośnie to 6 dof jest tylko namiastką tego co powinno być

« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 11, 2011, 09:21:18 »
Pytanie podstawowe Fiero_185th VFS czy twarz jest oświetlana podczerwienią . Mam na myśli oświetlanie twarzy latarkę na podczerwień.

« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 11, 2011, 10:56:58 »
Ja niczym nie podświetlałem twarzy, testowałem w prawie zupełnie ciemnym pokoju a jedyne światło pochodziło od monitora. Twarz była bardzo dobrze widoczna. Nie wiem czy to program czy telefon sam ustawia czułość kamery do warunków.

« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 11, 2011, 13:36:45 »
Może rzeczywiście warto zrobić testy w innych warunkach. Mam przerobioną z kamery latarkę IR o dosyć dobrych parametrach.

Uploaded with ImageShack.us
Interesujące jest czy ustawienie kamery PS3 Eye podobne jak w FT tzn. na podczerwień polepszy efekty działania FTN.

« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 11, 2011, 14:34:50 »
Chcę przyspieszyć proces instalacji FTN, dlatego mam pytania. Zgodnie z sugestią :
Install Facetrack Noir v130 http://sourceforge.net/projects/face...0.zip/download
Patch v130 with 1.5 https://sourceforge.net/projects/fac...1.zip/download
Bug Fix for 1.5 (copy paste overwrite) https://sourceforge.net/projects/fac...x.zip/download
Patch over 1.6 (copy and paste overwrite) you'll get link if you made donation.
Pobrałem 3 pliki:
TrackNoIR_Release_V130.zip 77.2 BM
Update5_FaceTrackNoIR_20110301 551 KB
FTNoIR_Filter_EMA2_bugfix 8KB
Jest mowa o patch 1.6 za opłatą, czy ktoś już to testował?
1.Czy kolejno instalować ww. pliki, czy jeszcze jest coś potrzebne?
2.Deaktywacja FTN w przypadku testu np.FT w celu porównania.
So to completely deactivate facetracknoir you need to rename the directory
3.Tutaj chcę experymentować z podczerwienią.
Light is very important. Your face must be in light so the software doesn't had to work hard on recognizing your face moves. I also resolve low CPU in camera driver. Turn off Auto mode control (exposure). Also turn of Face tracking (in camera driver).
Są to podstawowe na początek pytania. Jest o nich mowa tutaj
http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?6555-Isn-t-this-agood-alternative-to-track-IR-or-freetrack
Będzę wdzięczy za pomoc, przyspieszy to moje testy.

« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 11, 2011, 14:48:22 »
Vito, przecież pisze wszystko jak na dłoni, wpierw wer.130, potem patch 150 i na końcu bugfix. Nic nie musisz deaktywować, poprostu wyłączasz program i włączasz FT. Chcesz eksperymentować to eksperymentuj, będzie działać to super, nie to nie i tyle w temacie. Za chwile zaczniesz pytać na forum czy lepiej ubrać dzisiaj koszulę w paski czy w kratkę a może lepiej bluzę ?
Sorry za to ostatnie ale... widzę że za bardzo boisz się spróbować sam, przecież to nie wybuchnie ani nic złego się nie stanie. Pytaj w momencie kiedy coś nie działa, kiedy powinno.   

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 11, 2011, 14:56:53 »
...czy lepiej ubrać dzisiaj koszulę w paski czy w kratkę(...) ?
Paski, ale pionowe, te w poziome należy spalić.

[edit]
Przed ubraniem !

« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 11, 2011, 17:00:48 »
Pytaj w momencie kiedy coś nie działa, kiedy powinno
Zaryzykuję i zapytam, pomimo krytyki. Mam komunikat :
Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja jest niewłaściwa. Problem ten może rozwiązać ponowne zainstalowanie aplikacji.
Ponowna instalacja nie pomogła.