Autor Wątek: Najbrzydsze samoloty.  (Przeczytany 110425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Najbrzydsze samoloty.
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 15, 2014, 14:49:02 »
Odrzutowy dwupłatowiec PZL M-15 to prawdziwa waga ciężką w zawodach brzydali :evil:

Dla mnie jest przegenialny i wcale niebrzydki.

Za Wiki:

M-15 – odrzutowy samolot rolniczy polskiej konstrukcji, produkowany na eksport do ZSRR w zakładach WSK-Mielec, znany też pod nieoficjalną nazwą "Belphegor" (Belfegor - nawiązującą do upiora Luwru) , nadaną mu przez Andrzeja Abłamowicza po prezentacji w 1976 roku na Paryskim Salonie Lotniczym na lotnisku Le Bourget.
-----
Andrzej Marian Abłamowicz (ur. 15 maja 1929 w Krakowie, zm. 2 marca 1985 w Warszawie) – polski inżynier, lotnik cywilny, pilot doświadczalny. (...) Prowadził też (z inż. Ludwikiem Natkańcem) próby niecodziennej konstrukcji – rolniczego odrzutowca PZL M-15 "Belphegor".
-----
Belfegor (Baalfegor, Belfagor, Baal-Peor czyli władca szczelin lub bóg Baal z góry Phegor) – w tradycji okultystycznej demon odkryć i znakomitych pomysłów. Uznawany przez kabalistów za upadłego anioła, który przed upadkiem przynależał do Chóru Księstw. W demonologii Chrześcijańskiej uznawany jest za opiekuna jednego z grzechów głównych - lenistwa.

Nic dodać się nie da. Ale chcecie prawdziwego brzydala? Oto BRZYDALTM:

You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 15, 2014, 15:45:17 »
Kolejny mocny kandydat do tytulu: Hawker Siddeley Nimrod.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 15, 2014, 16:02:26 »
Widać, że krewniak:

IAI Phalcon 707

Stipa-Caproni

No i jeszcze Bartini Beriev VVA-14 ale to zasługuje na osobny temat.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 15, 2014, 16:53:11 »
Bardzo przepraszam ale prosze nie robic sobie jaj- Stipa Caproni to służbowy pojazd red. Grubola i jako taki nie podlega krytyce. Obaj są idealnie, doskonale krągli. No, może red. Yoyek trochę bardziej, ale tylko troszeczkę.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Ignac

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 15, 2014, 17:09:39 »
Stipa-Caproni dla mnie jest przecudny - taki do pociomania.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2014, 18:27:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 15, 2014, 18:15:22 »
Кольцеплан Аркадия Нарушевича. Samolot z Mińska, może nie brzydki ale bardzo dziwny :o

« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 15, 2014, 19:16:06 »
O ja....jak można Rozpoznawczego Spita uznać za brzydala?
No du*py nie urywa, myślałem, ze może przy okazji ktoś poda jakiś rzeczowy argument :)

Kacze nogi a w dodatku krzywe to miał Bf 109.
Tylko, że Bf109 to trochę bardziej taka enerdowska pływaczka. Stworzony został żeby zabijać, a nie podsycać narodową flegmę.

Nie wiem co złego w szklarni, pięknotka Zeróweczka też ma szklarnię, i pasuje jej to cudownie
W zeróweczce pięknie leży ta szklarnia, bo się ładnie wpisuje w sylwetkę. Trochę podobnie jest w Ju87. W Hurrku wyglada jakby ktoś na szybko zabudował owiewkę do kokpitu zbliżonego do prezentowanego tu Macchi.

Co do Berieva VVA-14 zdecydowanie się nie zgodzę. On po prostu został stworzony do latania w atmosferze, po wodzie, po orbicie i między planetami. Tego żaden Spit nie potrafi ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 15, 2014, 22:03:13 »
Beriev to taki Sokół Milenium :P. A poza tym muszę się z Tobą zgodzić. Spit jest ładny jak spada w płomieniach z nieba  :icon_twisted:. Nigdy nie rozumiałem zachwytu nad tym latadłem. Z drugiej strony ja jestem dziwny, bo lubię kanciaste kształty, W124 i kręci mnie naprawa opon w Starze :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 15, 2014, 22:28:00 »
Odrzutowy dwupłatowiec PZL M-15 to prawdziwa waga ciężką w zawodach brzydali :evil:
Że to "rolniczy" zapomniałeś dodać. Miał rozpylać środki owadolodobójcze czy coś takiego.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:29:00 »
Kompletnie nie wiem co to jest za maszyna, chyba  próbuje pionowego startu

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:38:36 »
Że to "rolniczy" zapomniałeś dodać. Miał rozpylać środki owadolodobójcze czy coś takiego.

Chyba raczej miał te owady odstraszać wyglądem :)

Ciekawe te fakty dot. jego nazwy.
Od zawsze byłem zdania, że najfajniejsze odkrycia i wynalazki ludzkości wzięły się z lenistwa. Gdyby nie lenistwo, nikt nie kombinowałby co by tu wymyślić, żeby robić mniej/lżej.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:46:45 »
Jeśli chodzi o ZSRR to tam akurat można brać tego garściami. Cudowna konstrukcja to Su-15, ale nie przypominająca znanego Su-15. Na szczęście w sumie dla ludzkiego oka skończyło się na prototypie i poszło w innym kierunku.

Ni to pies nie wydra, ni Corsair, ni MiG-17... Można też się doszukać Jaka-15.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 15, 2014, 23:50:54 »
Kompletnie nie wiem co to jest za maszyna, chyba  próbuje pionowego startu

Chwilunia googlania obrazu i mamy odpowiedź: Fairchild VZ-5, eksperymentalny samolot badający możliwość wykonania pionowego startu/lądowania z wykorzystaniem skrajnie rozbudowanej mechanizacji płata. Samolot wykonał kilka próbnych "wzlotów" na uwięzi, po czym projekt anulowano.

Wykorzystujący tę samą zasadę Ryan VZ-3 Vertiplane (nawiasem mówiąc też niezły maszkaron) wykonał 21 "umiarkowanie udanych" lotów. Zaznaczyć należy że mimo zademonstrowania zdolności do lotu oraz zasadniczo słuszności koncepcji, nie mógł poszczycić się udanym pionowym startem - najlepszy wynik to 9m rozbiegu. Poza oczywistościami jak ilość smigieł itp. VZ-3 najbardziej różnił się od VZ-5 tym, że jego skrzydło nie było przewidziane do pełnego przejścia w konfigurację "poziomą". Posiadało co prawda wysuwaną klapę wpływającą znacząco na własności i osiągi; jednak konfiguracja i profil przedniej części płata pozostawały niezmienione, znacząco ograniczając możliwość uzyskania osiągów choćby przyzwoitych w locie poziomym.

Oczywiście skoro jesteśmy w temacie "estetycznym", nie poskąpię obrazka:

Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 16, 2014, 03:32:22 »
Panowie - wiadomo, że wszystko, co lata jest piękne - więc brzydkich samolotów nie ma :) Kiedyś mówiono, że jedynie śmigłowce są brzydkie i utrzymują się w powietrzu jedynie dlatego, że ziemia je odpycha z obrzydzenia ;). Teraz pałeczkę przejęły autożyro :) .
Jednak mogę dorzucić kilka konstrukcji, które były tak... wyjątkowe, że zasłużyły na wyróżnienie :)

Caproni Ca.60

Libellula:

XF-85:

Grushin:

wszelkie nowotwory na nosie:

WL P12

Na koniec dodam jeszcze, że  Gee Bee jest paskudny niczym brzuch inspektora podatkowego z potężną nadwagą!

« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 16, 2014, 07:37:31 »
Jednak mogę dorzucić kilka konstrukcji, które były tak... wyjątkowe, że zasłużyły na wyróżnienie :)

(...)

XF-85:
Goblin z odpowiedzi #18

(...)

wszelkie nowotwory na nosie:
Condor z odpowiedzi #5

(...)

Czy przewidziano jakieś specjalne nagrody za wyłapywanie powtórek?...
Get a bike. Break FREE!