Autor Wątek: MFD Extractor  (Przeczytany 4571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MFD Extractor
« dnia: Listopada 18, 2011, 10:22:26 »
Witam. Mam problem z tym programem. Otóż mam komputer stacjonarny i laptopa i na tym laptopie chcę umieścić wskaźniki z falcona. Na stacjonarnym ustawiam program jako serwer, a na laptopie jako klient gdzie trzeba podać adres ip i port serwera. Ustawiam wszystko tak jak ma być, a mimo to wskaźniki nie pokazują prawidłowych odczytów, w ogóle nie działają. Czy ktoś może w jasny sposób opisać konfigurację programu i czy komputery mają łączyć się ze sobą bezpośrednio po kablu czy przez router, do którego obecnie komputery się łączą. Proszę o wyrozumiałość jestem świeży w tym temacie.

Odp: MFD Extractor
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2011, 12:52:12 »
Z tego co czytam to chyba wszystko robisz prawidłowo, chyba że nie wcisnąłeś kombinacji klawiszy Ctrl+alt+shift+3 jeśli dobrze pamiętam (piszę z pamięci). U mnie komputery połączone były po zwykłym switchu i wszystko śmigało. Teraz mam router i jeszcze nie odpalałem extractora w tej konfiguracji. Wieczorem sprawdzę czy u mnie chodzi a jak nie to razem będziemy walczyć i prosić o pomoc na forum  :021:   

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 18, 2011, 13:01:47 »
Tej kombinacji klawiszy używałem oraz dwóch pozostałych. Może antywirus blokuje porty, ale na razie nie mam jak sprawdzić.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 18, 2011, 16:29:40 »
A jaka to wersja Falcona? Bo jeśli BMS, to o ile dobrze kojarzę z dyskusji w wątku o BMS-ie, w nim MFD Extractor nie działa po sieci. Natomiast można wyrzucić MFD na zewnętrzne ekrany za pomocą samego BMS-a (opcja Cockpit Display Extraction w menu Loadera BMS)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 18, 2011, 17:10:23 »
A jaka to wersja Falcona?
I jaka wersja MFDX?
rowin3,
 wszystko ustawiasz dobrze, w sumie tutaj żadnej filozofii nie ma. Ja stawiam na źle skonfigurowaną sieć, komputery "widzą się"? Nie łączyłem nigdy bezpośrednio po kablu, zawsze używam Router i nie mam problemów.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 18, 2011, 17:13:43 »
MFDX jest w wersji 0.5.5.0, komputery łączą się za pomocą routera, falcon w wersji BMS, być może dlatego nie działa.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 18, 2011, 17:40:47 »
Ok, może inaczej, zapomnij o laptopie i sprawdź czy MFDX działa na komputerze z Falconem. Jeśli wszystko działa (poza MFD) to znaczy, że masz problem z siecią. MFDX odczytuje dane z pamięci współdzielonej i jako serwer przekazuje dane do klienta, więc jeśli serwer nie działa  (czyli ten na kompie z Falconem), klient też nic nie pokaże.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 18, 2011, 23:21:01 »
I tu się zaczyna zabawa. Na komputerze gdzie odpalam Falcona działa wszystko oprócz wspomnianych MFD. Czyli muszę pobawić się ustawieniami sieci, tylko gdzie jest przyczyna.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 18, 2011, 23:35:56 »
U mnie na drugim komputerze Extractor (v0.5.1.0) działa, poza oczywiście MFD, w routerze nic nie musiałem grzebać. Może masz blokowany port 62 121 ? Wyłącz na chwilę zapory i spróbuj bez nich się połączyć (te windowsowe również). Na którym komputerze uruchamiasz kombinację  Ctrl+alt+shift+3 czy tam inną jaką sobie skonfigurowałeś ??

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 18, 2011, 23:46:15 »
I po kłopocie. MFDExtractor zaczął działać. Przyczyna banalna. Wystarczyło w antywirusie przełączyć tryb zapory z dokładnej ochrony na udostępnianie i wszystko zaczęło działać oprócz MFD.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 19, 2011, 00:00:47 »
Czyli nie działa to na czym by nam najbardziej zależało   :021: U mnie wyświetla się jeszcze RWR, DED i Fuel Flow.  Pozostaje poczekać na nowszą wersję Extractora albo wrócić do np. Open Falcona  :118: