Witam!
Jestem tu nowy, więc na początek witam i pozdrawiam wszystkich fanów lotnictwa i symulacji. Nie uważam się za specjalistę, więc proszę o wyrozumiałość

.
Chociaż przygodę z symulatorami (Najpierw stareńki FS2002, potem FSX) rozpocząłem parę lat temu, dopiero od niedawna zacząłem latać na odrzutowcach bardziej "poważnie", czyli czytając i wykonując polecenia ATC, przestrzegając pułapów, prędkości itp. Do tej pory latałem na 737, jednak chcąc przetestować długi lot międzykontynentalny, przesiadłem się na 747, i tu po raz pierwszy spotkałem się z potrzebą użycia spoilera/airbrake'a. Wcześniej, na 737, sprowadzało się to tylko do uzbrojenia spoilera chwilę przed lądowaniem, zaraz po wysunięciu podwozia. Podczas lotu 747 ATC za późno wydała mi polecenie schodzenia, a 747 jest ciężki, więc obudziłem się z "ręką w nocniku" i zainteresowałem się działaniem hamulców w powietrzu. Większość wiedzy o lotnictwie czerpałem, ucząc się na błędach i czytając wypowiedzi ludzi na forach takich jak to, jednak sprawa spoilerów/hamulców jest dla mnie niejasna, i tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy spoiler i airbrake to fizycznie to samo? (W sensie - czy jest to ten sam element samolotu - chodzi mi tu głównie o FSX i elementy wysuwane na skrzydłach.)
2. Jeśli jest to to samo, to czy są różnice działania tych elementów w konfiguracji spoiler a speedbrake? (różnice w kącie wychylenia bądź ilości wychylonych.)
3. Jeśli nie ma różnic, to czy można używać spoilera/airbrake'a podczas lotu? (Wydaje mi się oczywiste, że tak, ale np. na polskiej wiki w opisie katastrofy lotu 621 Air Canada widnieje, że spoilerów nie wolno pod żadnym pozorem włączać w powietrzu.)
4. Czy uzbrojenie spoilera powoduje tylko jego gotowość do otwarcia na ziemi, czy wpływa na lot samolotu już w momencie uzbrojenia?
Najprościej mówiąc, zastanawiam się czy różnica w nazwie wynika tylko z kontekstu użycia, ponieważ nie dopatrzyłem się różnic w działaniu jeśli chodzi o FSX (Ta sama dźwignia, te same elementy mechaniczne).
Jeśli to możliwe, chciałbym żebyście wzięli pod uwagę, że moje pytania dotyczą głównie pilotowania samolotu w FSX, ale chętnie douczę się czegoś na temat realnego lotnictwa

.