Autor Wątek: Wydajność sprężarkiw DB-605 AS.  (Przeczytany 1598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Wydajność sprężarkiw DB-605 AS.
« dnia: Grudnia 22, 2011, 22:16:44 »
Wiecie że sprężarka zamontowana w DB-605 AS o wydajności 0.17 m^3 /2.2 atm na sekundę, w zupełności i pokrywa zapotrzebowanie na sprężone powietrze małej huty.
Ja do dziś nie wiedziałem :) Daje pojęcie o tym jak mocno to dmuchało.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2011, 00:08:36 wysłana przez KosiMazaki »

Schmeisser

• Gość
Odp: Wydajność sprężarkiw DB-605 AS.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2012, 19:14:51 »
Nie zrobiło wrażenia?
A powinno bo żeby tyle nadmuchać w sekunde to trzeba czegoś takiego

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2012, 19:26:06 »
Dobra, dobra, z tego całego bajzlu wyrzuć silniki, zbiorniki itp majdan i pokaż faktyczne sprężarki w tym... i porównaj żywotność z tą z DB  :118:

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 05, 2012, 23:41:54 »
Nie robi wrażenia, bo, z całym szacunkiem, chyba coś kolega z rozpędu niedokładnie przepisał, tudzież nadział się na kontrowersyjne źródło. 0,17 m sześć. na sekundę to podejrzanie mała wartość jak na sprężarkę lotniczą do silnika tłokowego. Ponadto, "z pewną taką nieśmiałością" odnoszę się do zapisu 2.2 atm/s, bo zawsze wydawało mi się, że natężenie przepływu w takowych maszynach określa się wydatkiem masowym lub objętościowym i koncepcja dzielenia ciśnienia przez czas brzmi w tym zastosowaniu co najmniej surrealistycznie ;).

Dmuchawka do pierwszych RR Merlinów cisnęła 2 funty na sekundę (B. Gunston, "Development of Jet and Turbine Aero Engine", wykresik na str 16 z porównaniem wydatków masowych sprężarek za czasów naszych dziadków, ojców i teraźniejszych). 2 funty, czyli 0,9 kg, czyli jakieś 0,75 metra sześć. (dla ciśnienia i temperatury przy ziemi rzecz jasna). Nie chce mi sie wierzyć, że szkopska pompowałaby ponad 4 razy słabiej, przecież to podobnej średnicy wirniki i podobne ciśnienia ładowania silnika, czyż nie tak? Chyba że te 0,17, to jakaś wartość osiagana het wysoko (mała gęstość), lub przy lichych obrotach wirnika, no ale w jakim celu ktoś podawałby akurat parametry w takich warunkach?

Te dwa funty/s to też podobno wydatek dla turbo GE B-31 (z Superfortecy), przy 28000 RPM, choć tego akurat nie mam czym wiarygodnym potwierdzić.

Ciekawy wątek, ale coś tu ewidentnie "nie habla".

Pozdrawiam.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 06, 2012, 15:17:16 »
Natężenie przepływu może być podane w normalnych metrach sześciennych czyli metrach sześć. powietrza o temp. 293 K i ciśnieniu 1013 hPa lub w warunkach roboczych czynnika. Porównanie wprost powyższych jest niemożliwe, trzeba skorzystać tablic lub mozolnie przeliczać kolejno dla wszystkich składników powietrza a potem przemnożyć przez udziały objetościowe. Albo skorzystać z wzoru empirycznego którego najcęsciej nie da się znaleźć tak od razu :D

Zapis 0.17 m^3 /2.2 atm na sekundę , to moje uproszczenie i mój błąd. Powinno brzmieć :  0.17 m3/s powietrza o ciśnieniu 2.2 atmosfery