Witam.
Podczas moich lotów w FSX zawsze doskwierał mi brak mapy, na którą miałbym podgląd bez przełączania się z kabiny samolotu na pulpit systemu bądź do innego programu. Szukając rozwiązania rozważałem dwie możliwości. Kupno drugiego monitora i podpięcie go do komputera na którym jest FSX lub drugi komputer, laptop, na którym zainstalowana byłaby mapa. Dla mnie pierwsze rozwiązanie miało dwie wady. Po pierwsze zakup monitora, to dodatkowe koszty ( choć drugi ekran się zawsze przyda) a druga wada to dodatkowy program działający w tle, który zabiera nam zasoby z obsługi FSX - a. Drugie rozwiązanie pociąga za sobą konieczność konfiguracji sieci domowej i łączności między dwoma komputerami i programami i zakup lapka,jeśli ktoś nie ma starego w szafie

( FSX na jednym oraz program z mapą na drugim).
Ponieważ od paru lat na dnie szafy spoczywał u mnie stary laptop więc wybór był oczywisty. Kolejne kryterium to dostępność programu z mapą, musiał być darmowy

W ten oto sposób spośród paru tego typu programów wybór padł na Plan-G
http://www.tasoftware.co.uk/ Download
http://www.tasoftware.co.uk/forum/index.php?topic=1438.0Jest to darmowy program, który pobiera mapy z Google, dane z lotniskami i naszym położeniem z FSX - a i wszystko to bardzo ładnie nam wyświetla łącznie z naszą pozycją. Plan -g to przede wszystkim planer lotów VFR, który komunikuje się zarówno z FSX -em jak i z FS9 co umożliwia mu zapisywanie i pobieranie wygenerowanych planów lotów. Program ma wiele ciekawych ustawień ale o tym wszystkim można przeczytać w manualu i na forum programu:
http://www.tasoftware.co.uk/forum/index.php?board=3.0A więc zabieramy się do konfiguracji. U mnie komputer z FSX-em działa na Windows 7 a laptop na Windows XP . Podstawową sprawą jest stworzenie w domu sieci, w której oba komputery będą się widzieć. W Windows 7 domyślnie jest włączone zabezpieczenie hasłem w udostępnianiu plików i jest to podstawowy problem w komunikacji z XP, który takiej usługi nie ma. Rozwiązaniem jest wyłączenie na W7 tej usługi. Klikamy:
Start\ Panel sterowania\Sieć i Internet\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania
i w zakładce "Udostępnianie chronione hasłem" wyłączamy tę usługę.
Nie będę tu opisywał całego procesu konfiguracji sieci domowej ani spraw związanych z konfiguracją komputer - router - drugi komputer ( choć reszt jest już raczej prosta ) a zainteresowanych odsyłam do google

. Powiem jedynie, że oba komputery muszą być ze sobą "spięte w sieci" i podpięte do internetu ( zwłaszcza nasz lapek z Plan-g )
Gdy oba komputery są już w naszej sieci domowej, wymieniają się plikami itp. Musimy udostępnić w naszej sieci folder główny FSX. Chodzi o pliki fsx.exe i scenery cfg. i zmapować dyski na których są.
Oba pliki są w głównym katalogu FSX choć ten drugi jest także w katalogu C:\Users\Ja\AppData\Roaming\Microsoft\FSX ( na Win7 ) i ja również ten folder udostępniłem i zmapowałem. Na początku udostępniamy w.w. foldery w sieci (ja dałem z możliwością zapisu i odczytu) a następnie klikamy ( Win7)
Start\Komputer\Mapuj dysk sieciowy\Przeglądaj
wybieramy nasze foldery i nadajemy im litery dysków ( u mnie jest to Z i Y ) i klikamy Zakończ.
Mamy już udostępnione wszystko co nam potrzebne.
Teraz na Lapku instalujemy Plan -g . Restart kompa i uruchamiamy program. Nasz mapowy laptop musi mieć oczywiście dostęp do internetu by Plan-g mógł pobierać mapy Google. U mnie odbywa się to poprzez Router Pentagram, który jest bramą i rozdziela sygnał internetowy na poszczególne komputery w domu, zarówno po kablu jak i po WiFi. Laptopa podpiąłem po kablu ale myślę, że po WiFi będzie podobnie.
Po uruchomieniu programu otwiera się okno klikamy na małą strzałkę (na czerwono na obrazku)

i otwieramy okienko

w którym klikając na Browse wybieramy nasze pliki fsx.exe i scenery.cfg udostępnione na komputerze z FSX-em ( oczywiście ten komp mamy cały czas włączony

) U mnie był problem z plikiem scenery.cfg. Planer - g zareagował na ten z głównego folderu FSX pomimo, że w instrukcji autor programu pisze o wskazaniu scenery.cfg i dysku C. Może jest to spowodowane tym, że ja mam Win7 a autor chyba opisuje to do WinXP. Teraz klikamy an FSX później FSX Data i czekamy, aż Plan - g zaktualizuje sobie informacja z naszego sima( to u mnie trwało ok. 40 minut!!!)
Ostatanie co nam pozostaje to podłączenie naszej mapy do FSX-a . Do tego potrzebny nam jest mały programik, który się nazywa SmiConnect Config Toll:
http://fsxget.codeplex.com/wikipage?title=%20HowTo%3A%20SimConnect%20Network%20Configuration&referringTitle=Help%2C%20FAQ%2C%20HowTos&ProjectName=fsxgetInstalujemy go na komputerze z FSX-em i uruchamiamy. Tworzy on plik SimConnect.xml w folderze FSX na dysku C.Jeśli mamy już tam jakiś , to usuńmy go\przenieśmy np. na pulpit na wypadek, gdyby się okazało że jest on potrzebny ) Dane jakie nam ten programik wygeneruje wpisujemy w Plan-g w Plik\Option\ FS Connection. U mnie zaznaczyłem połaczenie SimConnect, Network Mode IPv4, w linijce FSX Computer wpisujemy adres naszego FSX-owego kompa w naszej sieci, czyli u mnie 192.168.1.5 ( IP komputerów w sieci mam przypięte na stałe, nie wiem jak to będzie w automatycznej konfiguracji) , w server Port/pipe wpisujemy 9017.
Jeśli wszystko jest poustawiane restartujemy oba kompy ( dla pewności

) i uruchamiamy najpierw FSX- a na dużym sprzęcie a potem Plan - G na lapku. Jeśli Plan -g nie połączy się automatycznie klikamy na zakładkę Home i klikamy Connect ( funkcja automatycznego łączenia się z FSX jest do zaznaczenia w opcjach programu Plan-g) . Teraz oprócz dobrego planera VFR mamy mapę z Google z funkcją GPS do FSX-a. Samolocik na mapie możemy ukryć wciskając F6 ( na lapku oczywiście

U mnie koszty tej "instalacji" były zerowe słownie "0" Stary lapek, podpięty do sieci, która była już w domu, instalacja konfiguracja....itd. i wio. Choć przyznam się, że do lapka kupiłem myszkę, więc tak do końca zerowe koszty to to nie były
Jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia związane z tym planerem to zapraszam do podzielenia się wiedzą.
Pozdrawiam Polbaj
ps. jeśli Admini uznają użyteczność tego mini poradnika, to będzie mi miło gdy go przypną w dziale FS-ów