Autor Wątek: Vietnam in HD  (Przeczytany 1922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vietnam in HD
« dnia: Stycznia 08, 2012, 10:37:51 »

http://www.history.com/shows/vietnam-in-hd

Gorąco polecam tą produkcję.

Pod kątem historycznym można zarzucić serialowi spłycenie tematu czy uproszczenie kilku spraw (np. Incydent w Zatoce Tonkińskiej podany jest jako fakt), ale jest to w sumie typowe dla stacji typu History czy Discovery. To co tu mamy to świetne zdjęcia i poruszające wspomnienia weteranów, na czym serial zresztą się koncentruje.

Póki co jest jeszcze na YT:

http://www.youtube.com/watch?v=x9jpgLRuf3o&feature=related

Intro jest zaj...efajne. :D

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
Odp: Vietnam in HD
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2012, 14:54:49 »
Dzięki za cynk, już oglądam.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2012, 16:23:13 »
Dzięki Jascha. Obejrzałem i również polecam.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2012, 22:42:08 »
Mi został jeszcze jeden odcinek. :) Ogląda się to rewelacyjnie. Dawno nie spotkałem się z dokumentem, który aż tak by mnie wciągnął. Brak zanudzania nadmiarem suchych faktów, dat... Pokazanie wojny z perspektywy zwykłego żołnierza. Bardzo dobrze wyreżyserowany i zmontowany serial (świetny pomysł ze zmieszaniem głosów weteranów z aktorami, czytającymi ich wspomnienia). Ciekawie wytłumaczone zależności między przebiegiem konfliktu a ruchem antywojennym w Stanach. Do ideału zabrakło mi jedynie ciut więcej o pilotach no i ciekawie byłoby dać również wspomnienia "z drugiej strony", chociaż zakładam że dla Amerykanów byłoby to średnio strawne.

http://www.history.com/shows/wwii-in-hd - to też może być ciekawe.

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 14, 2012, 14:54:24 »
Bardzo fajny serial, dzięki. Też mi został jeszcze 1 odcinek ;p.
Zaciekawiła mnie jedna kwestia - w bodajże 4 odcinku jest mowa o tym, że wojska amerykańskie nie mogą wejść do Laosu i Kambodży którędy to odbywa się transport sił Wietnamu północnego ale mogą przeprowadzać bombardowania.
Może to ktoś rozwinąć ? Rządy tych państw nie wyraziły zgody na wejście na ich terytorium a wyraziły zgodę na naloty, czy jak ?

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2012, 15:16:36 »
Do ideału zabrakło mi jedynie ciut więcej o pilotach [...].

Też miałem o tym napisać, ale stwierdziłem, że nie będę marudził - na pewno pominięto wiele innych ważnych tematów. Zresztą w ostatnim odcinku lotnictwo miało swoje pięć minut w roli pierwszoplanowej - typowy "America! Fuck Yeah!" moment :):
Cytat: Bob Clewell
As we head back towards Lolo, I feel an incredible sense of pride. This is what being part of a chopper crew is all about.

W całym programie w głównych rolach pojawili się dwaj piloci: Keith Connolly (USAF) i Bob Clewell (ARMY). Pokazano także działania Naval Aviation, SAC, lotnictwa transportowego nad Khe Sanh, czy FAC w Bird Dogu nad szlakiem Ho Chi Minha... Czego zabrakło? Zdecydowanie A2A i SEAD. Ktoś nieobeznany z tematem mógłby pomyśleć, że VPAF wtedy po prostu nie było...

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2012, 20:27:41 »
Przydałoby się też coś wspomnieć o gunshipach. Chociaż nieliczne odnosiły w końcu znaczące sukcesy.

Jednak z drugiej strony to film o ludziach którzy tam służyli,a nie sprzęcie , więc z tej perspektywy nie ma się do czego przyczepiać - produkcja warta obejrzenia.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.