Autor Wątek: Czołgi- książki ogólne, encyklopedie (?)  (Przeczytany 4583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Czołgi- książki ogólne, encyklopedie (?)
« dnia: Stycznia 23, 2012, 18:25:39 »
Witam
Chciałbym zdobyć podstawową wiedzę o czołgach. Zakres czasowy- właściwie od początków do dzisiaj, ale chciałbym uniknąć książek o wszystkim (bo podobnie jak z samolotami- taka powierzchowność poruszenia tematu mnie nie interesuje), więc podzielmy to na okres do końca drugiej wojny i od drugiej wojny do dzisiaj. Są jakieś książki na rynku które poruszają zarówno historię rozwoju czołgów, opisy poszczególnych typów jak i zagadnienia techniczne? Jak nie- jakie ogólnie książki polecacie?

Mogą być naturalnie też i linki.

Dzięki i pozdrawiam

EDIT: tak się rozpędziłem z tymi czołgami- inne opancerzone wozy bojowe też mnie interesują.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Odp: Czołgi- książki ogólne, encyklopedie (?)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2012, 20:46:27 »
Dariusz Użycki ,Tomasz Begier, Stanisław Sobala – Współczesne gąsienicowe wozy bojowe.
Wydawnictwo Lampart, rok 1996 , 350 stron. Czasem jeszcze da się trafić na Allegro.

Oprócz opisu poszczególnych wozów od końca II WŚ do czasów nam współczesnych książka także posiada obszerny wstęp dotyczący zagadnień ogólnych - klasyfikacji i pojęcia czołgu ,tendencji rozwojowych 1945-2000, ruchliwości (silnik, zawieszenie ,układ jezdny), uzbrojenia, amunicji i systemów kierowania ogniem, środków ochrony itd. Polecam.

Z tej samej serii są też Kołowe wozy bojowe ,autorstwa Tomasza Begiera z 2000r.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 24, 2012, 17:26:12 »
No tak... śp. Ilustrowana Encyklopedia Techniki Wojskowej. Już kupione ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2012, 21:18:41 »
Z mojej kolekcji okołotematowe:

M. Bryja, "Artyleria niemiecka 1933-1945. Taktyka, organizacja, uzbrojenie".
"The Encyclopedia of weapons of WW II", pod red. C. Bishopa.
J. Ledwoch, J. Solarz, "Czołgi USA 1939-1945".
Autorzy j. w., "Czołgi włoskie 1939-1945".
"Encyclopedia of German Tanks of world war two", Peter Chamberlain i Hilary L. Doyle.
J. Ledwoch, "Czołgi niemieckie 1933-1945".
D. Jędrzejewski i Z. Lalak, "Niemiecka broń pancerna 1939-1954".
Steven J. Zaloga i J. Grandsen, "Soviet tanks and vehicles of world war two".

Wyd Militaria - głównie J. Ledwocha monografie czołgów z II wojny.
Wyd. Kagero - dla modelarzy i nie tylko monografie fotograficzne czołgów.

O czołgi nowocześniejsze pytaj Zimnego Janka i Ajzika (o ile zagląda jeszcze na The Forum).
 ;-)

Guru czołgowym z zakresu II wojny jest w Polsce Ledwoch, ale warto sięgnąć do źródeł (Otto Carius, H. Guderian).

Polecam stronę: http://www.achtungpanzer.com/achtung-panzer-home
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 24, 2012, 22:38:56 »
Ledwoch... on to jest specjalista od wszystkiego chyba ;) Dzięki za tytuły. Właśnie takich prac zbiorczych szukam.

A Achtung Panzer to klasyka Internetu :)

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2012, 22:50:09 »
Dariusz Użycki ,Tomasz Begier, Stanisław Sobala – Współczesne gąsienicowe wozy bojowe.
Wydawnictwo Lampart, rok 1996 , 350 stron. Czasem jeszcze da się trafić na Allegro.

Mam ją:) potwierdzam zaj...., bardzo dużo sporych (kilku stronicowych) opisów współczesnych MBT, BWP itp., troche organizacji i taktyki (chyba? nie mam jej w tej chwili w zasięgu).  Rok wydania 1996 więc TUSKa itp. się nie spodziewaj:)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 25, 2012, 08:14:51 »
O czołgi nowocześniejsze pytaj Zimnego Janka i Ajzika (o ile zagląda jeszcze na The Forum)

:001:
Zawsze można też zajrzeć tutaj: http://www.tanksim.pl/fire/index.php

Z internetowych czytadeł nt. wschodniej techniki pancernej, oczywiście współczesnej - dwa ważne blogi... które należy czytać z pewną rezerwą jako że Panowie są powiązani z konrektnymi zakładami i biurami konstrukcyjnymi, tym niemniej z pewnością można je zaliczyć do cenny źródeł wiedzy.

Blog niejakiego pana Andrieja Tarasenko, powiązanego z Charkowskim Biurem Projektowania i Budowy Maszyn im. A. A. Morozowa, które łącznie z zakładami im. Małyszewa (Харьковский завод транспортного машиностроения имени В. А. Малышева (ЗТМ, ХЗТМ)) jest producentem m.in. takich czołgów jak T-64BM "Bułat".

Link: http://andrei-bt.livejournal.com/

Oraz blog Aleksieja Chłopotowa, powiązanego z Biurem Konstrukcyjnym im. L. N. Karcewa i zakładami Uralwagonzawod (UWZ - ОАО Научно-производственная корпорация "Урал Вагон Завод") z Niżnego Tagiłu, producenta m.in. czołgów T-90, T-90A czy T-90AM.

Link: http://gurkhan.blogspot.com/

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 25, 2012, 18:31:01 »
Ha..! mam Cię!  :banan Sherman Ty poniemiecka puszko stalowa, już teraz wiem, czemu na treningach się nie pojawiasz. Czekaj no Ty gąsienico zardzewiała zadenuncjuję Cię do pana pułkownika.  :002:

Ps. Mam jak Cię interesuje "Wozy Bojowe LWP 1943-1983" Janusz Magnuski Wyd. MON 1985
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 25, 2012, 18:50:53 »
Zawsze można też zajrzeć tutaj: http://www.tanksim.pl/fire/index.php

Oczywiście, to Forum jest najlepsze. :-)

Strona Achtung Panzer istnieje już od 16 lat w Internecie. Dla mnie najbardziej kompleksowa i merytoryczna jeśli chodzi o tematykę gąsienicową. Zajrzyj jeszcze do linków, które zapodają. Niestety dużo adresów nieaktualnych, ale można szukać w googlach.

Poza tym powinieneś zmienić nick na Ronson ;-)
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 01, 2012, 20:17:34 »
Jeszcze chciałem wskazać na 3-tomową serię Igora Witkowskiego:

-"Czołgi '94" (istnieje też takie coś jak "Czołgi '97" którego nie widziałem- zapewne drugie, uaktualnione wydanie)
-"Lekkie i średnie opancerzone wozy bojowe"
-"Broń przeciwpancerna"

Tak samo jak "Współczesne gąsienicowe wozy bojowe" składają się z rozdziałów opisujących budowę i rozwiązania techniczne oraz z opisów poszczególnych modeli.