Autor Wątek: Ceny paliw  (Przeczytany 4619 razy)

Ceny paliw
« dnia: Stycznia 28, 2012, 12:31:50 »
Panowie... co to się QRA dzieje. Kolejny cud w Kraju nad Wisłą. Paliwa po 6 zł/L. Czy kogoś zdrowo POpier....ło?

W Niemczech benzyna kosztuje chyba coś ponad 1,50 EUR/L. Przecież to niewiele więcej niż w Polsce, a zarobki mają 3- czy 4-krotnie większe.

Słuchałem dzisiaj w radiu tłumaczeń rządzących, że oni nic nie mogą zrobić bo przecież podatek jest uzależniony od ceny ropy (sic!). Zrzucają winę na kurs złotówki, marże stacji paliwowych i OPEC... Generalnie na każdego poza sobą.

Proszę mi wytłumaczyć, bo widać za głupi jestem: czy tak ciężko zmienić zmienić wysokość akcyzy?! Lepiej - dlaczego nie może to być stała kwota od litra? Dlaczego kierowcy (i wszyscy konsumenci na dobrą sprawę) muszą przy każdej podwyżce ceny ropy dostawać drugi raz po tyłku od własnego państwa!?

Stacje sprzedają ponoć na granicy opłacalności (nie wiem ile w tym prawdy), z Arabusami nic się na razie nie zrobi (trzeba najeżdżać i anektować :021:), problemem dla mnie jest więc tylko aparat administracyjny-urzędniczy dojący swoich obywateli niczym krowy.

Jak śpiewał Kazik:

Na przykład w cenie benzyny 70% to podatek
Na utrzymanie tej hydry nienasyconej, ich dzieci, żon i matek
I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa – bezideowcem. 

KLIK

Odp: Ceny paliw
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:43:41 »
Tankuje średnio w miesiącu dwa razy do pełna i ostatnio zostałem mile zaskoczony. Na początku stycznia ON kosztowała 5,84 a wczoraj lałem za 5,69. Cud?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:45:15 »
Z czegoś trzeba utrzymać rosnącą armię urzędasów, wcześniejsze emeryturki (oj narażę się tutaj paru osobom), 13stki i 14stki, różnych MOPSowców, krzyczących że państwo MUSI dać lub MUSI zapewnić, KRUSY, prokuratorów w stanie spoczynku chcących sobie dorobić jako posłowie, posłów i ich rodziny na państwowym garnuszku, dziurawy system "opieki zdrowotnej" oraz zadłużony po uszy ZUS, itd. Jeżeli w tym kraju połowa ludzi w wieku produkcyjnym nie pracuje to cóż - ktoś musi ich utrzymywać ze swoich podatków bezpośrednich i pośrednich takich jak właśnie akcyza.
W końcu nie ma jak socjalizm.

PS. Tankowałem dziś E95 za 5.57 w Łodzi.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:48:13 »
Spec - cena spadła bo sie zaczyna delikatnie społeczeństwo buntować, tak samo było przed wyborami
Uspokoji się to ceny skoczą znowu nie bój nic taniej nie bedzie

A pamiętam słowa tuska,jak PIS będzie u władzy to bęzyna kupimy za 5 zł... - to jak, może jednak głosujmy na pis - te 60 groszy taniej to nie w kij dmuchał

Ide o zakład - najdalej do wieczora temat będzie zamknięty - nie ma siły by dministracja nie była w zmowie XD
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:53:42 »
Spec - cena spadła bo sie zaczyna delikatnie społeczeństwo buntować...
Nie ma to nic wspólnego z "buntowaniem się". Normalny sondowanie rynku - cześć sieci nieco pojechała za daleko (a może się uda?), inne zatrzymały ceny na pewnym poziomie po uwzględnieniu nowej akcyzy. To i cześć musiała nieco wrócić z ceną by nie stracić klientów na rzecz nieco tańszych sieci stacji benzynowych. W sumie chyba przy każdych zmianach akcyzowych tak było.

W Niemczech benzyna kosztuje chyba coś ponad 1,50 EUR/L. Przecież to niewiele więcej niż w Polsce, a zarobki mają 3- czy 4-krotnie większe.
A to dopiero odkryłeś, że ceny mamy jak w Europie, tylko pensje jak w Afryce?  :041: Przecież tak jest z każdym produktem.

A czemu akcyza? Bo jak podniesiesz inny podatek to zaraz się krzyk robi straszliwy. Akcyza jest w sumie łatwiejsza do przełknięcia dla większości ludzi. Nie odbija się im to na wypłacie w sposób bezpośredni to zanim "zajarzą" jest już "po herbacie".

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 28, 2012, 12:59:54 »
Sprzedaż buraków, kartofli i oleju z pierwszego tłoczenia wzrośnie  :banan

Piwnicę mam już oczyszczoną... trzeba trochę beczek kupić...

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 28, 2012, 13:01:15 »
Podobne zjawiska zaobserwowałem przy zmianie ekip rządzących - tuż przed wyborami paliwo szło jakoś ~20 groszy taniej na litrze.

No ale nic to, zobaczymy jak będzie za ~tydzień,  strzelam iż jak sprawa ACTA trochę przycichnie to cena podskoczy
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2012, 17:05:12 wysłana przez Leon »
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 28, 2012, 13:12:49 »
A to dopiero odkryłeś, że ceny mamy jak w Europie, tylko pensje jak w Afryce?  :041: Przecież tak jest z każdym produktem.

Jeszcze parę lat temu ceny paliw w Niemczech były znacznie większe niż w Polsce (prawie dwukrotnie). Dziś na dobrą sprawę prawie się zrównały, a pensje nie. Nie jest to odkrycie, tylko stwierdzenie.
Więc złośliwości możesz sobie darować. :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 28, 2012, 13:17:39 »
Proszę mi wytłumaczyć, bo widać za głupi jestem: czy tak ciężko zmienić zmienić wysokość akcyzy?! Lepiej - dlaczego nie może to być stała kwota od litra? Dlaczego kierowcy (i wszyscy konsumenci na dobrą sprawę) muszą przy każdej podwyżce ceny ropy dostawać drugi raz po tyłku od własnego państwa!?

Widać tak ;)
Akcyza jest stała od litra. Co więcej, zmiana stawki akcyzy na ON o której trąbi się w mediach od kilku miesięcy jest, w porównaniu do wzrostu ceny wszystkich paliw wręcz symboliczna. A inne podatki wcale nie wzrosły od czasu, kiedy paliwo było po 4 zł. 
 http://www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynek-krajowy/stawki-oplat

Zatem sorry, ale oczekiwanie że w tej sytuacji państwo rozwiąże ten problem obniżając podatki to dla mnie ten sam typ postawy, co właśnie wspomniane wcześniej oczekiwanie, że państwo MUSI dać i MUSI zapewnić. Chcemy wolnego rynku, czy gospodarki centralnie planowanej? Zresztą nie sądzę, aby obniżenie podatku zmieniło cokolwiek, po prostu zamiast do kasy państwa więcej pieniędzy trafi do koncernów paliwowych. Bo ceny w dłuższej perespektywie na pewno by nie spadły.

Proponuję też zerknąć na bieżące notowania:
http://www.e-petrol.pl/index.php/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa
Na chwilę obecną PB jest tańsze jedynie w Rumunii, Bułgarii i Kosowie a i to niewiele. Więc nie jest to problem tylko polskiego rządku i polskiej gospodarki. (W zestawieniu nie ma Rosji, Ukrainy ani Białorusi).

Cóż, przynajmniej jak paliwo będzie droższe, to korki na ulicach będą mniejsze...
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 28, 2012, 13:31:50 »
Tylko gdzie wtedy zaparkować?  :118:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 28, 2012, 13:33:59 »
A inne podatki wcale nie wzrosły od czasu, kiedy paliwo było po 4 zł. 

Od paliwa po 4 zł/l do 6 zł/l wzrósł podatek VAT o 50%, więc można by o tą wartość obniżyć akcyzę bez uszczerbku dla budżetu.

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 28, 2012, 13:58:53 »
@some1

Ok. Mój błąd, że wszystkie opłaty podatkowe dot. paliwa wrzucam do jednego worka pt. "akcyza". Kwota podatku rośnie przede wszystkim z uwagi na VAT, o czym zapomniałem.

Tylko nie rozumiem tego, że podatki "nie wzrosły". Gdzie Ty żyjesz? Bo chyba nie w Polsce... VAT wzrósł, który co najlepsze w tym cudownym kraju naliczany jest od kwoty netto powiększonej o akcyzę i opłatę paliwową (podwójne opodatkowanie w najczystszej postaci). A akcyza to jest chyba stała, ale w euro, więc wzrasta z powodu osłabienia złotego.

Zatem sorry, ale oczekiwanie że w tej sytuacji państwo rozwiąże ten problem obniżając podatki to dla mnie ten sam typ postawy, co właśnie wspomniane wcześniej oczekiwanie, że państwo MUSI dać i MUSI zapewnić. Chcemy wolnego rynku, czy gospodarki centralnie planowanej?

Ty na poważnie? Aż mi witki opadły normalnie, nie wiem co odpisać. To JA prezentuję postawę, że państwo ma mi coś dać i musi zapewnić!? Na razie to ja mam wrażenie że państwo na mnie żeruje, bo jakoś ciężko zauważyć "by ludziom żyło się lepiej", a pieniądze przepadają w tym worku bez dna, z którym każdy chce robić porządek zanim dorwie się do koryta, a potem mu już przechodzi. Dopóki rządzący będą traktować budżet jako swoją własną skarbonkę, a nie kasę obywateli nic się nie zmieni w tym temacie. A robienie z kogoś poniekąd socjalisty czy zwolennika gospodarki planowej, ponieważ uważa że państwo powinno skorzystać z przysługujących mechanizmów i poluzować trochę chomąto, jest najbardziej niedorzeczną wypowiedzią jaką przeczytałem w ostatnim czasie. Nie pracujesz czasem w skarbówce?

Jako ciekawostka -(choć nie do końca aktualna)  http://szczesniak.pl/1648 Różnica między krajem wolnorynkowym a socjalistycznym. ;)

Offline mj

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 28, 2012, 14:01:07 »
[...]
Zatem sorry, ale oczekiwanie że w tej sytuacji państwo rozwiąże ten problem obniżając podatki to dla mnie ten sam typ postawy, co właśnie wspomniane wcześniej oczekiwanie, że państwo MUSI dać i MUSI zapewnić. Chcemy wolnego rynku, czy gospodarki centralnie planowanej? Zresztą nie sądzę, aby obniżenie podatku zmieniło cokolwiek, po prostu zamiast do kasy państwa więcej pieniędzy trafi do koncernów paliwowych. Bo ceny w dłuższej perespektywie na pewno by nie spadły.
[...]

Zobacz, jakie są ceny paliwa w USA... i nie mów, że się nie da. U nas do ceny benzyny doliczone jest ponad 100% podatku (możliwe, że proporcje się zmieniły po wzroście cen samego paliwa). Więc jeśli mowa o wolnym rynku, zacznijmy od zlikwidowania tego haraczu. Problem właśnie w tym, że mamy głęboki socjalizm, w którym pieniądze uzyskiwane z podatków są w większości marnotrawione i rozkradane przez rozdmuchaną biurokrację i kolesiostwo miłościwie nam panujące.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 28, 2012, 14:16:42 »
Precz za komuną! Precz komuną! Nie ma wolności bez Solidarności!! Precz z komuną! Ole, ole ole ole, nie damy się! nie damy się!

A co wy myślicie? TVP 1 podało w wiadomościach, że średnia krajowa wzrosła przez rok o 1000 pln, z ~3k na ~4k. A cena benzyny tylko 20%, wzrost pensji przez rok to 30%, więc skończyć pierdolamento, bo temat idzie do klopa. Nie stać was, to nie jeździć, przypomnicie sobie, że macie nogi, cieszcie się, że macie buty, bo pewnie dziadek niejednego z nas i was chodził tylko w butach do koscioła. Więc nie żyje się niby lepiej?!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 28, 2012, 14:23:47 »
Hmm, efekty pracy mojego dziadka stoją do dzisiaj. Moje lądują w niszczarce co 3 miesiące...  :121: