Autor Wątek: Pogorszenie efektów wizualnych na kartach AMD/ATI po przesiadce z GeForce'a.  (Przeczytany 5874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Witam. Ostatnio przesiadłem się z poczciwego Gf 9600gt na Radeona 6850 i w iłku zaskoczyło mnie pogorszenie efektów wizualnych np. migocząca i pozbawiona fal woda. Może mi ktoś wyjaśni o co chodzi ? Czy tak jest na wszystkich Radeonach ?

Znowu zła nazwa tematu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2012, 21:40:03 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Il2 a karty AMD
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2012, 21:34:17 »
Mam Radeona 4850, w opcjach OpenGL i wszystko na maksa, problemów żadnych nie widzę. Woda też jest "nowa" błyszcząca, nie płaska granatowa.

Sprawdzałeś dokładnie ustawienia?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Il2 a karty AMD
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2012, 21:38:10 »
Nic nowego nie odkryłeś. Pomijając babole w samym IŁ2 to Oleg tak sobie wydumał, że nawet jak Radeony zaczęły obsługiwać Pixel Shader 3.0 to sama gra niekoniecznie. Poza tym wywal plik "conf.ini" i ustaw wszystko od nowa, to część takich baboli zniknie. A jak nie to zrób jak z każda inną kartą. Wyczyść sater i zainstaluj nowe sterowniki.

Na moich Radeonach nigdy nie miałem takich problemów. Teraz mam 4890 i jest OK.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

mmaruda

• Gość
Migająca woda to efekt włączenia w sterach anty-aliasingu na nowych sterach (od 11.6 chyba coś zrypali). Wyłącz i będzie ok. Jeśli nie umiesz żyć bez tego, musisz w folderze Iłka umieścić plik atioglxx.dll z jakiejś starszej wersji. Jak coś daj znać, mogę przesłać.

Offline =OPS=lipas

• *
Witam ponownie. Przeinstalowałem na nowo Iłka. Problemy z wodą nie zniknęły a dodatkowo pojawiły się jakieś kanciaste wielkie czarne placki na wodzie. Czasami też tekstury z lądu włażą na wodę. Co z tym do pioruna można zrobić? Moja karta to Radeon 6850 na ostatnich sterach (12.1).

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Masz włączone wygładzanie (AA) w sterownikach?

Offline KosiMazaki

• Administrator
A zrobiłeś tak jak pisałem wyżej?

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
Nie bardzo rozumiem jak to mam wywalić conf.ini. Wywalę i co potem. I o co chodzi z tym czyszczeniem satera ? Iłek jest zainstalowany czysty.

Offline =OPS=lipas

• *
Zauważyłem, że robi się kaszana przy manipulowaniu w ustawieniach catalysta. Przy domyślnych jest ok. Muszę sprawdzić, które ustawienia powodują błędy.

Masz włączone wygładzanie (AA) w sterownikach?
No właśnie. AA powoduje kaszanę. Co za g.....
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 20:13:50 wysłana przez Zefirro »

Offline KosiMazaki

• Administrator
Nie bardzo rozumiem jak to mam wywalić conf.ini. Wywalę i co potem. I o co chodzi z tym czyszczeniem satera ? Iłek jest zainstalowany czysty.

Wywalasz "conf.ini" potem sobie przez "il2setup.exe" ustawiasz grafikę pod Radeona 9800 itd. Od tego bym zaczął. Sam tak zrobiłem kiedy przesiadłem się na HD4890 z GF8800 Ultra. Oczywiście upewnij się, że sterownik jest na domyślnych ustawieniach i nie uruchamiałeś jakiś optymalizacji.

Offline Zeke

• ZB
  • *
Odp: Pogorszenie efektów wizualnych na kartach AMD/ATI po przesiadce z GeForce'a.
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 28, 2012, 10:34:09 »
Lipas, oprócz ustawień w conf.ini dorzuć pliczek od mmarudy (atioglxx.dll). Odkąd ja wrzuciłem ten pliczek z jakiejś tam wcześniejszej wersji, skończyły się cuda na ekranie, i mogę sobie ustawiać AA.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline =OPS=lipas

• *
Migająca woda to efekt włączenia w sterach anty-aliasingu na nowych sterach (od 11.6 chyba coś zrypali). Wyłącz i będzie ok. Jeśli nie umiesz żyć bez tego, musisz w folderze Iłka umieścić plik atioglxx.dll z jakiejś starszej wersji. Jak coś daj znać, mogę przesłać.
Witam. Chętnie skorzystam z tego pliczku. Co prawda ściągnąłem taki plik z sieci, ale możliwe, że jakaś inna wersja bo strasznie zamula.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
@Up - mam ten plik, tutaj link http://www.speedyshare.com/file/gwtHM/atioglxx.dll

Co prawda nie wiem z której to dokładnie wersji, ale sam miałem kiedyś problem z artefaktami na kartach ATI, i ściągnąłem w tedy te "dobre" sterowniki i wypakowałem z nich ten pliczek. Sprawdź czy podziała.

Offline =OPS=lipas

• *
Dzięki. Ale niestety iłek w ogóle nie startuje z tą wersją tego pliku. Wywala jakiś komunikat o błędzie z pamięcią czy coś tam.

Wiem jak to boli ...

Też miałem ten problem, placki na wodzie / krzaczki / plamki i inne świństwa. Robiłem wszystko reinstal iłka nowe sterowniki i nic.
Dopiero jak zrobiłem w desperacji całkowity reinstal systemu wywaliłem wszystko i skonfigurowałem od nowa z nowymi sterownikami (przed formatem wgrywałem te sterowniki i nic nie pomagało) wszystko działa pięknie. Jak masz czas to spróbuj , bo co pozostaje ...