Autor Wątek: Chwilowe utraty napięcia na portach USB  (Przeczytany 762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Chwilowe utraty napięcia na portach USB
« dnia: Lutego 24, 2012, 22:47:01 »
Witam
Mam problem z portami USB, mianowicie tracę na ułamki sekund (czasem sekundę) połączenie. Przede wszystkim na jednym na którym mam klawiaturę, ale także na innym (joy). Po mryganiu światełek jestem w stanie stwierdzić, że wyłączają się one osobno, ale także razem. Raz klawiatura odłączyła mi się na kilka sekund. Boję się, że zaraz mi płyta główna siądzie. Jakieś pomysły?

Karta to Gigabyte GA-P67A-D3-B3. Rozłączania zdarzają się przy minimalnym obciążeniu, więc raczej nie kwestia braku mocy.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Chwilowe utraty napięcia na portach USB
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2012, 22:54:49 »
Może Ci listwa lub jakieś inne urządzenie sieje. ja tak mam z jednym hubem. Jak np. lutuję lutownica transformatorową to mi  wykrywa i traci te urządzenia co s pod niego podłączone.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 07, 2012, 16:27:58 »
Po napisaniu poprzedniego posta przez parę dni miałem spokój. Pewnego dnia miałem ciągłe odłączania. W pewnym momencie pojawił się komunikat o braku sterownika (bodajże chodziło o port z klawiaturą). Niestety musiałem szybko wyłączyć kompa więc nie pamiętam dokładnej treści komunikatu (ale konkretów to tam nie było). Potem automatyczne odszukanie sterownika nie pomogło i rozłączał mi się. Jednak następnego dnia było już wszystko ok. I znowu- problemy pojawiły się i trwały cały dzień, teraz znowu mam spokój.

Na listwie mam tylko komputer, monitor i głośniki i nie jest ona raczej przeciążona.

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 07, 2012, 17:48:23 »
A może zasilacz? Gdy u mnie się zaczęło podobnie, to po paru tygodniach padł zasilacz. Kupiłem nowy, ale, z braku kasy, badziew zastąpiłem kolejnym badziewiem. Ze dwa miesiące było dobrze, ale znowu dżojstik zaczął zrywać połączenie. Z braku kasy na kolejny zasilacz przestałem grać w "symulatory"  :002:.  Na USB mam tylko kamerkę, ale działa bez problemu. Gdy podłącze cyborga evo, to chyba te wszytki diody za bardzo obciążają i po chwili zaczyna się dyskoteka. 

Interpunkcja. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2012, 18:35:17 wysłana przez Zefirro »

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 07, 2012, 22:36:47 »
Nie, obciążenie akurat nie ma tutaj nic do rzeczy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2012, 07:07:43 »
Odpal grata na biurku i wtedy potestuj. Potem go złóż i zwróć uwagę aby śrubki dobrze uziemiały płytę główną + blacha tył. Ewentualnie kup aktywny hub USB i podłącz do niego wszystkie urządzenia.

Możesz też wywalić listwę i bezpośrednio podłączyć komputer do gniazdka i sprawdzić. Ostatecznie uziemić samą obudowę do np. kaloryfera i również przyniesie efekt.

Z innych "wizji" może gdzieś jakiś kabelek od obudowy jest przetarty i przenosi ładunki na puszkę. Trudno powiedzieć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"