Jakiś czas temu dogrzebałem się do bardzo ciekawego ...tematu. Temat raczej dla interesujących się historią polskiego teatru i filmu (zaczynamy w dwudziestoleciu międzywojennym), ale dalej będzie też i radio, estrada, telewizja, a nawet kabaret (moja ulubiona satyra z PRLu!). Życie pisze najciekawsze scenariusze: podróże zagraniczne, ale i groza wojny - czasem aż dziw bierze, ile mieści się w jednym życiorysie. Jakby co, to na ilustracjach znajdą się w tle i samoloty

Materiału doszukałem się już tyle, że doszedłem do wniosku, że warto by powstała z tego książka,
o czym już pisałem. Może i zająłbym się tym sam, choć gatunek dla mnie zupełnie obcy i trudny, bo nie jest to monografia samolotu, a biografia osoby. Problem w tym, że nie jest to wszak "Harry Potter" pisany z głowy: aby dotrzeć do źródeł muszę przejechać pół Polski (większość archiwów/osób jest w Warszawie), na co mnie najzwyczajniej nie stać (ostatni raz zaryzykowałem oszczędnościami, gdy przygotowywałem dla Was mój lotniczy projekt...).
Widząc, że sam tego nie ugryzę, a chcąc, by ktoś wreszcie to porządnie opracował zgodziłem się oddać komuś ów temat (wszak i tak nie dorobiłbym się na tym). Uwierzcie (stara gwardia na forum wie, na co mnie stać), że zwracałem się z tym do wielu osób - dziennikarzy, literatów, niektóre nazwiska mogłyby wydać się Wam znajome - a także do instytucji (fundacje kulturalne), wszak podobne książki wciąż trafiają na półki księgarni.
Czy zna ktoś z Was np. jakiegoś dziennikarza-historyka na poziomie? Nie chciałbym, by temat wpadł w ręce jakiegoś partacza. Potrzebna jest zaangażowana osoba, z zamiłowaniem i szacunkiem do historii, która będzie chciała dogrzebać się do źródeł etc. Z chęcią przekazałbym to, co udało mi się zgromadzić.