Autor Wątek: Monitor LCD iiyama 19" - falowanie obrazu w menu i grze Il 2 Sturmovik 1946  (Przeczytany 3413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.
Monitor: ProLite E1900S, karta Asus HD4850 Top 512MB.

Na wstępie, szukałem przez wyszukiwarkę - może ktoś inaczej sformułował ten problem, bo ja ni jak nie mogę trafić na taki wątek.

Problem: falowanie obrazu w poziomie, tzn. w grze Ił 2 Sturmovik 1946 UP3+RC4 oraz kilka modów, podam poniżej wg JSGME, występują poziome pasy, ciemne, drgające, schodzące w dół - przesuwają się. Nie są one jakoś szczególnie widoczne, ale... są. Z czymś takim kiedyś się spotkałem, ale dawno i nie pamiętam co było przyczyną.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty -brak zmiany. Przeczyściłem wentylator karty, i co można było jeszcze, wentylator procesora także bez zmian. Podczas uruchamiania temperatura nie poszła wyżej niż 55-58, te karty tak mają, grzeją się i pracują bez problemu - sporo o tym czytałem. Karta nie podkręcana, jedynie w CCC mam ustawienia na lepszą grafikę.

Mam dwa profile, lżejszy - czyli domyślny, nic nie zmieniane, oraz ze zmianami.
AAx2 - chociaż gdzieś czytałem, że czego tu nie ustawić, karta i tak będzie pracować z takim AA.
Adaptacyjny AA - nie włączony.
Filtr anizotropowy - 4x
Szczegółowość MipMap - Jakość - suwak do prawej na maks.
Nie ma znaczenia w jakim profilu uruchomię grę. Faluje nadal. Coś w conf.ini za mocno dałem? Starałem się raczej trzymać tego, co było pisane tu i ówdzie. No i chyba na Menu nie ma to wpływu - chyba :121:

Oto aktywne mody:
#UP#_Enable_UP3.0
Storm Over England
#UP#_Plutonium_Universal_Max_Effects_V1
#UP#_Paint_Schemes
#UP#_Avala_Planeshine2
#UP_Jiver's Total Sound Mod v2.0

Problem ten zauważyłem nie dawno, wczoraj, lub przed- Wcześniej nic takiego nie zauważyłem.
Teraz zastanawiam się, czy to wina karty, czy monitora? Pracuje w natywnej rozdzielczości: 1280x1024.

Czy ktoś zna powód? :003:

Kurtz

qrdl

• Gość
A masz włączoną synchronizację? Sprawdź ile masz klatek na sekundę, u mnie takie ciemne jakby pasy, zakłócenia pojawiają się przy kilkuset fpsach.

A masz włączoną synchronizację? Sprawdź ile masz klatek na sekundę, u mnie takie ciemne jakby pasy, zakłócenia pojawiają się przy kilkuset fpsach.

W CCC nie - czeka, chyba że aplikacja włączy. Więc... w Sturmoviku jest? Nie zaglądam tam, ustawiam grafikę poprzez conf.ini.
Fps wyższe ustawienia w CCC:
W menu wariuje powyżej 600. W grze, załadowana własna misja - mapa Berlin - tylko mój samolot 64-53.

Lekkie ustawienia, czyli domyślne:
Menu misji w kampanii ~220,
pas startowy - 5-6 maszyn - 58-60fps. Podczas lotu, w kokpicie ok. 79, na widoku zewn. 96.
Może gra sama z siebie włącza ten V-sync. Gdzie to wyłączyć? Ogólnie rzadko z tego korzystam, słyszałem, że obniża fps, a niewiele wnosi w sumie.

W CCC nie - czeka, chyba że aplikacja włączy. Więc... w Sturmoviku jest? Nie zaglądam tam, ustawiam grafikę poprzez conf.ini.
Fps wyższe ustawienia w CCC:
W menu wariuje powyżej 600. W grze, załadowana własna misja - mapa Berlin - tylko mój samolot 64-53.

Lekkie ustawienia, czyli domyślne:
Menu misji w kampanii ~220,
pas startowy - 5-6 maszyn - 58-60fps. Podczas lotu, w kokpicie ok. 79, na widoku zewn. 96.
Może gra sama z siebie włącza ten V-sync. Gdzie to wyłączyć? Ogólnie rzadko z tego korzystam, słyszałem, że obniża fps, a niewiele wnosi w sumie.

No jedyny sposób edycji.

Wydaje mi się że znalazłem problem i rozwiązanie.
Otóż w conf.ini miałem DirectX=dx8wrap.dll. Gdzieś mi ktoś napisał, że OpenGL mam włączyć - zmienić. No i to wywołało te "fale" na ekranie.
Zmieniłem wartości z 0 na 1 tutaj:
[Render_OpenGL]
TexFlags.UseVertexArrays=1
TexFlags.VertexArrayExt=1

Na szybko grę odpaliłem i nie zauważyłem tych objawów. Będę to obserwował.

Na razie dzięki za sugestię :)

Pozdrawiam,
Kurtz

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale Ił2 nie zmienia ustawień VSync i trzeba je wymusić w ustawieniach sterownika karty graficznej, przynajmniej dla nVidii...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, ale Ił2 nie zmienia ustawień VSync i trzeba je wymusić w ustawieniach sterownika karty graficznej, przynajmniej dla nVidii...

Niestety. Czego bym nie zrobił, czy w CCC, czy w conf.ini - nadal mam te zakłócenia :/ Brak pomysłów u mnie na ten problem.
@up.
Generalnie, z tego co mi wiadomo, żadna gra tego nie robi. Można sobie ustawiać w grze co się chce, ale i tak należy to wymuszać poprzez nHancer - dla nVidii, albo poprzez CCC, czy inny program, czyli zewnętrznie. Kombinuję, w lewo i w prawo... i stąd to co napisałem :/ Racja, to niemożliwe.

Sugeruję pobawić się w inne, starsze sterowniki. Iłek to bardzo stara gra i chyba przestała się lubić z najnowszymi sterownikami. Co do VSync - iłek tego nie zmieni - trzeba włączyć w opcjach sterownika. U mnie na starutkiej GF 7800 GS zabiera to ~ 10% wydajności. Jeśli chcesz zobaczyć co to daje - patrz na ramki kokpitu i rozgladaj się grzybkiem na boki. Zobaczysz wtedy, że przy wyłączonej ekran jest podzielony jakby na kilka poziomych pasów, które przy szybkim rozglądaniu się są wzgl. siebie lekko przesunięte.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Sugeruję pobawić się w inne, starsze sterowniki. Iłek to bardzo stara gra i chyba przestała się lubić z najnowszymi sterownikami. Co do VSync - iłek tego nie zmieni - trzeba włączyć w opcjach sterownika. U mnie na starutkiej GF 7800 GS zabiera to ~ 10% wydajności. Jeśli chcesz zobaczyć co to daje - patrz na ramki kokpitu i rozgladaj się grzybkiem na boki. Zobaczysz wtedy, że przy wyłączonej ekran jest podzielony jakby na kilka poziomych pasów, które przy szybkim rozglądaniu się są wzgl. siebie lekko przesunięte.
Powiem tak. Szukanie starszych, przeinstalowywanie, etc. dla Ił 2 - niekoniecznie :004:
Teraz zrobiłem co innego. Wsadziłem mu w conf.ini dx8wrap.dll i będę sprawdzał co i jak. Ktoś mi zasugerował, że GL należy... ale w sumie nie wiem dlaczemu;) Zastanawiałem się jedynie, ż stoi dx8, a gra wymaga pudełkowo dx 9.0c i jak ma się to do siebie.
Jak pisałem, wcześniej tego nie zauważałem. V-sync nie jest dla mnie aż tak istotny, to falowanie... bardziej mnie interesowało, czy karta nie dostaje po zaworach z powodu modów i innego jej ciśnięcia. Nie podkręcam karty w ogóle, wolę nie ryzykować takiej zabawy.
Teraz, przed zmianą na dx8wrap.dll zauważyłem, że samoloty na mapie nagle zrobiły się ząbkowane - mocno. Reszta, poza liniami na lotnisku zimą - poprzeczne linie co jakiś czas, jest ok.
Jak wspomniałem, najbardziej się bałem o to, że karta się poddaje, ale chyba nie jednak.

A na koniec... pytanie laika. O co chodzi z OpenGL a dx8wrap.dll - jaka różnica? Dlaczego jedno tak, drugie nie baŁdzo? ;)
Dzięki za sugestie i odpowiedzi :)

Korzystając z OpenGL możesz włączyć maksymalne ustawienia graficzne gry. Dla DX są one niedostępne/nieaktywne. Czytając twój pierwszy post - skoro wcześniej ta przypadłość się nie pojawiała - musiałeś coś przedobrzyć w ustawieniach sterownika. Jeśli masz możliwość - wróć do defaultowych. Sugeruję również nie grzebać w conf.ini bez wyraźnej potrzeby. Od tego jest wewnętrzny i zewnętrzny setup gry, w którym wszystko ładnie i bezpiecznie możesz zmieniać.

Korzystając z OpenGL możesz włączyć maksymalne ustawienia graficzne gry. Dla DX są one niedostępne/nieaktywne. Czytając twój pierwszy post - skoro wcześniej ta przypadłość się nie pojawiała - musiałeś coś przedobrzyć w ustawieniach sterownika. Jeśli masz możliwość - wróć do defaultowych. Sugeruję również nie grzebać w conf.ini bez wyraźnej potrzeby. Od tego jest wewnętrzny i zewnętrzny setup gry, w którym wszystko ładnie i bezpiecznie możesz zmieniać.

Poza jedną rzeczą - rozdzielczością :) 1280x1024. Kiedyś ustawiałem to za pomocą Il 2 Stab, ale chyba źle odinstalowałem poprzednim razem Iłka i Stab pozostał i teraz nie mogę tego zainstalować. Ok, spróbuję na podstawowym ustawieniu jak sugerujesz i zobaczę jak to wpływa na jakość.

Dzięki :)

Odp: Monitor LCD iiyama 19" - falowanie obrazu w menu i grze Il 2 Sturmovik 1946
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 18, 2012, 12:01:20 »
Poza jedną rzeczą - rozdzielczością :) 1280x1024. Kiedyś ustawiałem to za pomocą Il 2 Stab, ale chyba źle odinstalowałem poprzednim razem Iłka i Stab pozostał i teraz nie mogę tego zainstalować. Ok, spróbuję na podstawowym ustawieniu jak sugerujesz i zobaczę jak to wpływa na jakość.

Dzięki :)

Krótko i na temat: faluje dalej. Powrót do oryginalnego conf.ini - zmiana jedynie rozdzielczości na 1280x1024 oraz ustawień DGen i joy`a.
To ja sobie jednak chyba będę grał na DXie. Wygląd gry jak dla mnie jest ok ;)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Monitor LCD iiyama 19" - falowanie obrazu w menu i grze Il 2 Sturmovik 1946
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 18, 2012, 12:29:51 »
A na pewno masz wymuszenie wprost wpisane w ustawieniach 3D karty? Nie masz może jakiś profili tylko do gry, które to jakoś nadgrywają? Usuń profile, jak są, i wpisz wymuszenie VSync'a, powinno być OK... Aha - i włącz obsługę TrackIR w conf.ini, nawet jak nie używasz...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 18, 2012, 14:19:59 »
A na pewno masz wymuszenie wprost wpisane w ustawieniach 3D karty? Nie masz może jakiś profili tylko do gry, które to jakoś nadgrywają? Usuń profile, jak są, i wpisz wymuszenie VSync'a, powinno być OK... Aha - i włącz obsługę TrackIR w conf.ini, nawet jak nie używasz...

Dla pewności, sprawdzam to po kilka razy. Można się pogubić, więc sprawdzam ponownie.
Więc... Szukałem w necie, znalazłem dwie strony z opisami:
http://www.gog.com/en/forum/il_2_sturmovik_1946/make_il2_pretty_guide
Zastosowałem się do tego opisu - faluje.
Znalazłem inne ustawienia, pod filmik opis po rozwinięciu.
http://www.youtube.com/watch?v=1snfOI86wSM
Też to zrobiłem.
Efekt taki, że na mapie nagle jakby pojawiło się więcej drzew  :karpik Nie, jedynie zmieniły odcień, z płaskiej ciemnej zieleni, na jaśniejszą, bardziej cieniowaną w 3d - z pozycji na ziemi.

A teraz to co mam w CCC. Po kolei od zakładki 3D w dół się przesuwając:
Ustawienia standardowe: Użyj niestandardowych.
Antyaliasing: x4.
Adaptacyjny antyaliasing: nieaktywne.
Filtrowanie Anizotropowe: x4 - tutaj to powiem prawdę, że się już nieco pogubiłem. Ale co nie włączę/wyłączę, to falowanie ma i tak przy OpenGL.
Poziom szczegółowości mipmap: Jakość - suwak do prawej na maksa.
Wszystkie ustawienia:
Pomijam AA i Anizotropowe, jest powyżej.
Catalyst AI: wyłączone.
Czekaj na odświeżanie pionowe: Wydajność/wyłączone.
Ustawienia bibliotek OpenGL
Potrójne buforowanie: nie aktywne.

Il2set:
Sterownik: OpenGL
Grafika: Dopasuj, ale tu ustawiałem inaczej... samo przeskoczyło, miałem na wybór karty ATI z rozwijanej listy :011:.
Zmieniłem na wartość podaną w poście po angielsku na GOG, czyli x800 i zaraz sprawdzę.
Aha, w conf.ini mam OpenGL.
Z tym TrackIR mnie zaskoczyłeś, nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy, ale generalnie rozglądam się płynnie hatem z joy`a. Czasami mam problem, zablokuje, nie działa, ale F1 i wszystko wraca do normy. Czasami tylko przeskakuje, niezbyt płynnie, miast odwrócić mi "głowę" w lewo, nagle ląduję z widokiem na prawe skrzydło, albo na odwrót, ale to pewnie kwestia Extr 3DPro ;)
W conf.:
trackIRUse=1
No, to tyle co mogę napisać teraz ;)

Edycja.
Szybkie wejście do gry. Hm, falowanie jest nadal. Poza tym, mam dziwnie wyglądający ekran/tło. Jak ładujesz misję (mam szybką full z lotniskiem nieopodal Berlina -Berlin Autumn mapa) to piękny Bf na sepii niebie... otóż niebo ma grafikę jakby z bitmapy wyjętą. Nie jest to gładka powierzchnia, tylko ze smugami. Cieniowanie widoczne, brak płynnego przejścia. Powiem prawdę, że... Już nie wiem co robić :008: :D 
Chyba muszę ciut od tego odpocząć.
Dzięki za wszelkie porady i sugestie.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 18, 2012, 15:01:52 »
Skoro widzisz przejścia między kolorami - może masz ustawioną głębię koloru 16 bit?

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 18, 2012, 15:19:10 »
Skoro widzisz przejścia między kolorami - może masz ustawioną głębię koloru 16 bit?
Nie ;)
ColourBits=32
DepthBits=24

Tu jest link do całego conf.ini. Tak na marginesie, dobra strona do wklejania takich rzeczy - nie zaśmieca się forum :)

http://wklej.org/id/711969/

Tło jest normalne. Po restarcie gry wróciły ustawienia (jakie, nie wiem już teraz).
Faluje nadal.

Zastanawiam się nad usunięciem conf.ini z głównego folderu z grą. Po uruchomieniu gry, powinien ten plik się wygenerować samoistnie, prawda?