Autor Wątek: Jest coś takiego jak encyklopedia współczesnych samolotów pasażerskich? Szukam.  (Przeczytany 6396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich.

Poszukuje jakiejś publikacji, która pomoże mi zainteresować mojego kurdupla (lat 8 ... ale i ja mam mieć trochę radochy ;)) współczesnymi samolotami pasażerskimi. Ważne by książka ta była aktualna, posiadała dużą ilość zdjęć i podstawowe informacje o wybranych modelach.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam :).

Offline some1

• Global Moderator
Hmm, współczesnych samolotów pasażerskich (chyba że masz na myśli całe GA) nie ma na tyle dużo żeby robić o nich encyklopedię :)

Takiej książki nie znam, ale jako dzieciak w podstawówce wychowałem się między innymi na takiej pozycji:
http://radom.olx.pl/encyklopedia-lotnictwa-iid-239595735

Są tam samoloty wszystkich typów, także pasażerskich i cywilnych, choć książka z lat '90 więc A380 ani Dreamliner'a tam nie będzie. Za to dużo danych technicznych, rysunków i profili, krótkie opisy. Layout jest taki sam jak widać na zdjęciu na kilkuset stronach.

Można kupić za parę złotych na allegro.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

tomek1988

• Gość
Poszukuje jakiejś publikacji, która pomoże mi zainteresować mojego kurdupla (lat 8 ... ale i ja mam mieć trochę radochy ;)) współczesnymi samolotami pasażerskimi.

Czemu tylko współczesnymi samolotami pasażerskimi? Jeśli jednak zdecydujesz się na zapoznanie go z szerszą gamą statków powietrznych, to z czystym sumieniem mogę polecić tę książkę:

http://www.empik.com/historia-lotnictwa-jackson-robert,prod52110333,ksiazka-p

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Pasażerskie... "Samoloty transportowe i komunikacyjne świata" może? Ale wiekowa, 1992. Kolorowe tylko profile. Za to prócz opisów typów są opisy systemów z rysunkami- dobre do wprowadzenia w temat.

Na Allegro za dwie dychy można kupić.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Przypomniałem sobie, że jest jeszcze "Współczesne samoloty pasażerskie" (Lampart 2002), ale jej nie mam więc nie powiem co jest w środku.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Ma być więcej obrazków czy tekstu?

Jeśli to pierwsze, to mam "Najwspanialsze Samoloty" wydawnictwa Dorling Kindersley/Solis- każdy obrazek podpisany, trochę ciekawostek, parę rozkładanych plansz np. z Bf-109, B-17 czy B-747. Każdy dział zaczyna się wstępem do epoki, na na każdej karcie (lewo-prawo) jest krótki opis danego "czegoś", np samolotów Supermarine, a na samych stronach różne maszyny, każda z krótkim podpisem. Zakres historyczny od początków lotnictwa po teraźniejszość. Ostatnie kilkadziesiąt stron to krótkie biografie twórców lotnictwa oraz słowniczek.
http://www.empik.com/najwspanialsze-samoloty-jarrett-philip,3038,ksiazka-p

Jeśli ma być więcej tekstu (co nie znaczy że obrazków jest mało!) to mam również "Historia Lotnictwa. Od dwupłatowców po podbój kosmosu" wydawnictwa Parragon. Tu jest znacznie więcej tekstu, również podzielone na działy, z wieloma ciekawymi fotografiami. Książka jest sporo grubsza od tej wyżej, ale zakres historyczny ma podobny - od początków po kosmos.
http://www.empik.com/historia-lotnictwa-od-pierwszych-dwuplatowcow-po-podboj-kosmosu-simons-david-withington-thomas,prod900157,ksiazka-p

Polecam obie, pierwsza będzie w sam raz aby poznać zarysy lotnictwa i poczytać ciekawostki, a jak podrośnie to i o historii poczyta. :) Jednak nie są to encyklopedie, w znaczeniu wykazów prędkości, szkiców, statystyk, itp.

Pasażerskie... "Samoloty transportowe i komunikacyjne świata" może? Ale wiekowa, 1992. Kolorowe tylko profile. Za to prócz opisów typów są opisy systemów z rysunkami- dobre do wprowadzenia w temat.

Na Allegro za dwie dychy można kupić.
Z takich starszych podstaw Andrzeja Glassa: "Samoloty '85" i "Samoloty '90". Podstawowe opisy techniczne + rysunki w trzech rzutach (z podaną skalą) + znaki wojskowe i oznaczenia cywilne ówczesnych państw. Format "kieszonkowy".
Jeszcze jedno, są takie wydawnictwa: "1000 ... " ( wpisz co potrzebujesz: samolotów, samochodów, motocykli, lokomotyw, itp.). Osobiście nie przeglądałem, więc nie wiem ile są warte.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Dzięki za porady. W sumie to może być też po niemiecku. Z tym Młody też sobie poradzi ;).

Czemu tylko współczesnymi samolotami pasażerskimi?

A dlatego, że nad głową co jakąś chwilę przelatują mi właśnie pasażerskie samoloty lecące z i do Portu lotniczego Kolonia/Bonn. Nad moją wiochą są na wysokości od 3000 do 5000 metrów (chociaż zdarza się, że niżej) więc przez lornetkę da się fajnie pooglądać i na tym chcę bazować ;).
Do tego do Frankfurtu też jest blisko więc sam jak głupi się cieszę i wypatruję wiecznie w niebo :D.

EDIT: No tfu.... nie tylko pasażerskie. FedEx i UPS też latają ;).

tomek1988

• Gość
A dlatego, że nad głową co jakąś chwilę przelatują mi właśnie pasażerskie samoloty lecące z i do Portu lotniczego Kolonia/Bonn. Nad moją wiochą są na wysokości od 3000 do 5000 metrów (chociaż zdarza się, że niżej) więc przez lornetkę da się fajnie pooglądać i na tym chcę bazować ;).
Do tego do Frankfurtu też jest blisko więc sam jak głupi się cieszę i wypatruję wiecznie w niebo :D.

Pytałem o to, bo napisałeś wcześniej, że szukasz czegoś, co pomoże Ci zainteresować dzieciaka lotnictwem komunikacyjnym. Miałem nawet dopisać, że najłatwiejszym sposobem byłoby pojechanie na lotnisko (najlepiej ze skanerem, lornetką, aparatem, czy nawet zeszytem), właśnie spojrzenie w niebo nad domem, czy załatwienie mu wejścia do kokpitu podczas jakiegoś wakacyjnego lotu. Ale teraz rozumiem, że chcesz po prostu rozwinąć jego wiedzę na ten temat... Może w takim wieku wystarczą mu strony internetowe typu airliners.net, czy flugzeugbilder.de i jakieś podstawowe informacje z Wikipedii? Oczywiście jeśli nie znajdziesz nic odpowiadającego Twoim oczekiwaniom, bo przecież nie ma to jak dobra książka...

Może i masz rację z tymi stronami internetowymi. Jednakże książka wydaje mi się wygodniejsza. Zawsze ją można wziąć na kolana i porównywać to co się widzi przez lornetkę z tym co w książce. No ... chyba, że ma się tablet, ale ja się jeszcze takowego nie dorobiłem :/.

tomek1988

• Gość
Wystarczy, że zapoznacie się z ruchem lotniczym EDDK:

- przeglądając zdjęcia:

EDDK na airliners.net

EDDK na jetphotos.net

EDDK na flugzeugbilder.de

- oraz rozkłady lotów:

http://www.koeln-bonn-airport.de/fluege/abflug-ankunft.html

http://flightaware.com/live/airport/EDDK

Po takim przygotowaniu nie będziecie musieli niczego porównywać z książką ;)...

Dzięki za wskazówki :). Chyba się starzeję, że na takie proste rozwiązanie nie wpadłem :/.

EDIT: No ... i flightradar24.com jest ;). Oczywiście trzeba liczyć się ograniczeniami tego serwisu ale .... :).