Autor Wątek: Heinkel He-111 H-2  (Przeczytany 6480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Heinkel He-111 H-2
« dnia: Maja 27, 2012, 12:25:28 »
Eloł,
zacząłem rozgryzać i tę maszynę w Kłodzie. Bardzo podoba mi się, to, że można go całkiem przyzwoicie wytrymować w trzech płaszczyznach, a co zatem idzie lot "bez udziału rąk" jest jak najbardziej możliwy i nie męczący (zrobi się tutorial).

Przy bombardowaniu można korzystać także z zasobów iłkowych, chociaż jest tutaj też kilka opcji więcej (temat związany z Heńkiem w ił2 - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2170.msg25712.html#msg25712, moze przydac sie takze to  http://www.242sqn.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2730&sid=4ed2257f5764152c97023f079cc8be3f ). Poustawiałem sobie już na jednym z paneli wszystkie klawisze odpowiedzialne za ustawienia Lofte 7 D.

Nie wiem czemu, za to nie mogę włączyć autopilota w kabinie. Od razu jest komenda Włączony i Wyłączony i d.... zbita.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Heinkel He-111 H-2
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 27, 2012, 14:19:45 »
Musiałbym zobaczyć, mam autopilota na jednym przycisku, na 3 opcjach, jedna z nich jest OK, tylko musisz mieć zamapowane na innych przyciskach (albo użyć klikalnego kokpitu) ustawienie kierunku lotu (kurs). Działa dobrze. Do tego ustawiłem sobie nastawianie wysokości i   prędkość lotu i jest jak w Iłku. ;)  Testowy nalot online się nie udał, bo żona mnie zawołała, i nie wyszło, a już byłem nad Anglią, spróbuję następnym razem.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 27, 2012, 14:57:14 »
Ok, mam, z kabiny nie działa autopilot (bug?), ale faktycznie, jak zmapowałem klawisz (autopilot dla kursu) i dałem jeden z trybów (są dwa "kurs" i jakiś "22") to działa. Z małym błędem, ale działa. Trzeba wcześniej pobawić się ustawieniami na żyroskopie faktycznie kursu i odczytać go np. z magnetycznego kompasu. Natomiast autopilot trzyma jedynie kurs. Stabilizacji w locie nie ma. Niby jest w klawiszach, podpisałem, ale w Heńku bez różnicy, więc trymujemy. Zauważyłem za to jeden bug, jak zmieni się pozycję (alpha 1.06) na celowniczego to zapomnijmy o otwarciu komory - jakiś wyświetla się komunikat od razu Otwarto/Zamknięto (bug?) i komora się nie otwiera. Jak otworzysz wcześniej z pozycji pilota jest ok, może pomoże podpisanie klawiszy tylko, że osobno (edit: tak pomogło, osobny key na otwarcie komory, osobny na zamknięcie).

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 27, 2012, 18:03:30 »
Byłeś szybszy - tak, to ogólna bolączka z drzwiami bombowymi. Blenheim też tak ma, przycisk open/close działa czasami (na początku, np. na lotnisku), ale potem już nie. Osobne open i close działają zawsze.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2012, 19:48:56 »
Ty latasz troche bombowcami, a ten stabilizator lotu to gdzies w ogole w jakims bombsztylu dziala ?

http://forum.1cpublishing.eu/showpost.php?p=259380&postcount=34 Jeszcze tu jest fajny tekst.

I dwie tabele z TAS vs IAS przydatne w ustawieniach Gerata.

Ps. Gratuluje 1000 postu.  :002:

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2012, 21:00:21 »
Stabilizator mi nie działał nigdzie, może jest w mapowaniu "na zaśkę", dla bombowców, które to miały? Mamy w grze sporo komend do niczego obecnie nie potrzebnych.

Co do tabel to ich nie używam. W Ile miałem Штурман 3.x albo BombSight Table 2, i pewnie tu też działają, z tym, że często używałem też automatu, który tu w He111 też niby jest - ustawiasz wysokość lotu (to masz dokładnie), a potem przy włączonym automacie stabilizujesz celownik na celu zmieniając ustawienie prędkości lotu góra/dół. W Ił2 to działało, wiec tu pewnie też...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2012, 22:40:49 »
a potem przy włączonym automacie stabilizujesz celownik na celu zmieniając ustawienie prędkości lotu góra/dół. W Ił2 to działało, wiec tu pewnie też...
Zgadza się, ale do automatu wprowadzasz dane TAS, a nie IAS więc korzystanie z tabel jest koniecznie.

www.yoyosims.pl

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2012, 22:47:59 »
YoYo te Twoje tabele jakieś małe. :P Nasz dywizjon używa takich tabel co mają zakres 0-10000m co 100m i 140-500km/h co 20km/h, oraz od 0-30000 stóp w skokach 500, prędkości 60-420mph co 20mph. Ale to materiał ściśle tajny. :D

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 27, 2012, 23:33:11 »
Zgadza się, ale do automatu wprowadzasz dane TAS, a nie IAS więc korzystanie z tabel jest koniecznie.

Zgadza się, ale ja ustawiam prędkość "na pałę" i włączając automat "adjustuję" prędkość tak, by celownik się nie ruszał (zakładając, że wysokość ustawiłem poprawnie). Ustawiam celownik na bieżąco strzałkami góra/dół przesuwając celownik góra/dół, a faktycznie ustawiając prędkość TAS mniej/więcej. System z ustawianiem prędkości TAS i pułapu, i przeliczanie na kąt ustawienia celownika bombowego używam tylko wtedy, gdy mam do zniszczenia dwa odseparowane cele w linii, a więc automatu używać nie mogę.

Minamir - tabelę z większym ziarnem można zrobić z tej o mniejszym, a pewnie można by wziąć dane map z Iła i wygenerować sobie tabelkę np. za pomocą tych wzorków: http://www1.bbiq.jp/~zhukov/calc/formula001.jpg
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2012, 00:58:24 »
YoYo te Twoje tabele jakieś małe. :P Nasz dywizjon używa takich tabel co mają zakres 0-10000m co 100m i 140-500km/h co 20km/h, oraz od 0-30000 stóp w skokach 500, prędkości 60-420mph co 20mph. Ale to materiał ściśle tajny. :D
No i bomba, mysle ze prosciej zajac wymagana pozycje , 3000m, 250 km/h i to sobie zapamietac Plus kilka innych, niz szukanie w potrzebie i stresie w nastu kartkach :D.

www.yoyosims.pl

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2012, 14:18:39 »
No i bomba, mysle ze prosciej zajac wymagana pozycje , 3000m, 250 km/h i to sobie zapamietac Plus kilka innych, niz szukanie w potrzebie i stresie w nastu kartkach :D.

Wystarczy jedna strona na kmh/metry i jedna na mile/stopy, jak się przełoży kartę to wystarcza jedna kartka - druk dwustronny domowym sposobem. :D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2012, 07:33:22 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl