Autor Wątek: Ustawienie przepustnicy w DCS:A-10C  (Przeczytany 4622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ustawienie przepustnicy w DCS:A-10C
« dnia: Lipca 26, 2012, 13:54:51 »
Witam wszystkich,

mam następujące pytanie do jakiegoś "wiedzącego": posiadam zestaw Saitek-a X52 Pro, w którym przepustnica ma zainstalowany "próg" z przeznaczeniem (zapewne) do zdefiniowania poziomu, w którym uruchamia się dopalacz. Jako, że w przypadku A-10 jest to zbędne chciałbym zdefiniować sobie zakres, w którym przepustnica osiąga "100%" na punkt właśnie przed przekroczeniem wspomnianej wyżej "bariery". Udało mi się to ustawić w ROF-ie i CoD-ie, ale z DCS mam problem. Ktoś z was zna może rozwiązanie?

Pozdrawiam
C

poko24

• Gość
Odp: Ustawienie przepustnicy w DCS:A-10C
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 26, 2012, 14:46:22 »
Musisz pogrzebać w opcjach – pod w AXIS

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 26, 2012, 15:24:30 »
Już na to wpadłem, ale nie udało mi się niczego zdziałać - dlatego pytam na forum.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 26, 2012, 16:43:00 »
Wejdź w klawiszologie, zaznacz wybraną oś, następnie w Axis Tune, zaznacz opcję Slider i pobaw się suwakiem Saturation X. Możliwe też że będziesz musiał zaznaczyć opcję Invert.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 26, 2012, 23:56:08 »
Dziękuję za sugestię, ale w praktyce wygląda to tak, że albo przepustnica działa odwrotnie niż powinna, albo działa prawidłowo, ale z kolei nie ten koniec osi mogę modyfikować.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 27, 2012, 07:24:39 »
Mam u siebie zwykły x52 i żeby zrobić to co chcesz muszę ustawić opcje tej osi następująco:

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 27, 2012, 08:45:49 »
Wychodzi na to, że działa! Wielkie dzięki za pomoc dla poko24 i pozostałych forumowiczów :-)

@poko24
W twoim x52 nie ma tak mocnego "progu", czy ci to nie przeszkadza w lataniu?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 27, 2012, 09:34:02 »
Jak otworzysz przepustnicę, to sobie z podstawy możesz wyjąć takiego małego fistaszka, i progu nie będzie - nie będzie przeskoku. Polecam.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 27, 2012, 10:44:51 »
@poko24
W twoim x52 nie ma tak mocnego "progu", czy ci to nie przeszkadza w lataniu?
U mnie też nie jest on bardzo wyraźnie wyczuwalny, ale mnie to nie przeszkadza. Dlatego wykorzystuję cały zakres osi. Większy zakres = większa dokładność (bardzo ważna np. przy tankowaniu w powietrzu).

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 27, 2012, 11:45:21 »
hmmm... uwaga odnośnie tankowania w powietrzu warta rozważenia.

Swój zestaw Saiteka mam od ponad pół roku i "progi" się jeszcze nie wyrobiły - niekiedy ciężko jest przeskoczyć te miejsca, a przepustnica aż podskakuje w miejscu. Nie wiem, czy zmniejszenie "napięcia" pokrętłem cokolwiek by dało, ale może?
Pomysł tych "progów" ogólnie nie jest zły (w Falconie BMS można sobie ustawić dopalacz na jednym i odcięcie mocy na drugim), ale może mam pecha i u mnie są jakieś strasznie "twarde".

W każdym razie jeszcze raz dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 27, 2012, 12:19:10 »
Progi się wyrobią. A żeby HOTAS był stabliny kupiłem sobie jako podstawki takie gumowe "gekony" za grosze w Media (tutaj przykład jak to wygląda). Z nimi bardzo trudno odlepić kontroler od blatu stoły/biurka.