Autor Wątek: Falcon BMS- dodatki, skiny, teatry itp...  (Przeczytany 84516 razy)

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
Odp: Falcon BMS- dodatki, skiny, teatry itp...
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 07, 2017, 19:22:20 »
Nowa wersja Balkans Theater of Operation for BMS 4.33 U3

http://www.mediafire.com/file/l2fkdc645q3o3qv/Balkans_Theater_4.33.3.0.zip
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 07, 2017, 21:33:10 »
Może ja jakoś mało pojętny jestem, ale coś mi to posługiwanie się LOD Editorem do instalacji skórek średnio wychodzi. Może jeszcze raz spróbuję, fajnie by było mieć Polaka i nim polatać :)
Przydałby się jakiś poradnik krok po kroku jak to instalować.
W paczce są instrukcje jak instalować, z obrazkami. ;)
Jeśli chcecie, mogą nagrać krótkie video jak poruszać się w LodEditor, nie jest to takie trudne.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 07, 2017, 22:01:21 »
Jeżeli możesz to nagraj.
Będzie duzą pomocą.

« Odpowiedź #138 dnia: Lutego 07, 2017, 22:03:10 »
W paczce są instrukcje jak instalować, z obrazkami. ;)
Jeśli chcecie, mogą nagrać krótkie video jak poruszać się w LodEditor, nie jest to takie trudne.
To dawaj bo próbowałem wg tej instrukcji, która była razem z modelami i nic mi w niej nie pasowało.

« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 07, 2017, 22:19:15 »
To ja też przyłączam się do prośby o filmik instruktażowy.
Najlepiej na konkretnym przykładzie polskich skórek.
Z góry wielkie dzięki :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 07, 2017, 23:12:27 »
Mogę udostępnić na priv zmodyfikowaną kampanię Korea Strong ze wszystkimi modelami JanHasa (Blk 52+ jako 6.ELT i Blk52+ CFT jako 10.ELT w Kunsan w kampanii "Rolling Fire" ze zmodyfikowanym uzbrojeniem pod nasze Vipery), dzięki czemu nie namieszacie w podstawce. Kampania ma jeszcze pewne mankamenty, bo generują się misje DEAD/SEAD, a nasze szesnastki nie mają Harmów, Shrike'ów ani CBU. Ktoś chętny?

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"

Poko

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 08, 2017, 21:54:30 »
Jedna uwaga czego Grooz nie powiedział. Trzeba sprawdzić czy w "...\Terrdata\objects\KoreaObj_HiRes" nie ma tekstur .DDS z tym samym numerem co w "...\Terrdata\objects\KoreaObj", bo będą się błędnie wyświetlać. Ten problem akurat nie występuje przy instalowaniu polskich szesnastek, ale przy instalacji poprawionego uzbrojenia i podwieszeń JanHasa już tak.

« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 08, 2017, 22:07:48 »
Widzę panowie, że daliście radę. Jedna mała uwaga na temat ładowania tekstur (skórek). W tym przypadku skopiowanie i zamienianie działa, ponieważ ID tych tekstur jest już wykorzystany w innym modelu. Jeśli się nie mylę w 4.33 ostatnia tekstura to ID8037, więc jeśli nowy model będzie używać wyższy numer od 8038, to zwykłe wklejenie do folderu KoreaObj nic nie da.
Trzeba użyć LodEditor:
 Z górnego paska wybierz Help, w nowym oknie Model Database Setup wybierz przycisk Add/Replace Texture, wybierz wszystkie pliki DDS które chcesz dodać, wybierz Otwórz i gotowe.
W ten sposób  prawidłowo dodasz nowe skóry lub zamienisz.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 08, 2017, 22:44:01 »
Dobrze wiedzieć. Akurat żadne skiny u Janhasa nie mają wyższych numerów - nadpisują się na obecne.

Jest jeden minus z instalowaniem tych modeli w ten sposób, bo nadpisujecie pliki w katalogu Data/Sim/Acdata w podstawce. Uniemożliwi to grę po sieci na serwerach z włączonym atrybutem "Same Acdata Files Required". Dlatego koniecznie zróbcie sobie wcześniej backup najlepiej całego katalogu "Sim".

Z tego powodu przygotowałem sobie oddzielny teatr na bazie "Korea Strong DPRK" kopiując go w całości i zmieniając mu nazwę na "Add-On Korea NATO Support" - dopiero tam skopiowałem cały katalog "Sim" i "Terrdata" z głównego "Data", a później wyedytował notatnikiem plik .tdf, któremu też zmieniłem wcześniej nazwę na "Korea NATO Support.tdf" (znajdujący się w moim przypadku w "\Add-On Korea NATO Support\Terrdata\theaterdefinition") i zmieniłem w nim kilka linijek:

# Where the campaign directory is
campaigndir Add-On Korea NATO Support\campaign

# where the terrain data is
terraindir Add-On Korea NATO Support\Terrdata\korea

# default objects
objectdir Add-On Korea NATO Support\Terrdata\objects

# misc textures
misctexdir Add-On Korea NATO Support\Terrdata\misctex

# 3d object files
3ddatadir Add-On Korea NATO Support\Terrdata\objects

# simdata dir
simdatadir Add-On Korea NATO Support\Sim

Dzięki temu mogę już grzebać dowoli na tym tworze bez ingerencji w podstawkę.

@ EGHI - a czy wiesz jak zmienić domyślne payloady, które są generowane wraz z misjami w ATO? Jak wymusić, by nasze szesnastki w misjach SEAD miały JASSMy lub AGM-65G zamiast HARMów (których Polska nie posiada). Wiem, że mogę usunąć Editorem HARMy naszym szesnastkom, ale wolałem wyedytować zapasy odpowiedniej eskadrze ustawiając stan dla AGM-88 na zero. Jest jakiś sposób?

« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 09, 2017, 13:02:46 »
Jest sposób na to. Wbijasz do BMS editor. U góry zakładka WEAPONS , dolna zakładka SQUADRON STORES. Znajdujesz na liście dany typ samolotu , otwierasz i tam możesz dodać / ująć jakiegoś uzbrojenia. Później musisz odpalić save'a z kampanii , znaleźć daną eskadrę i dać ressuply :) Doda lub odejmie dany typ uzbrojenia.
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

Poko

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 09, 2017, 13:25:17 »
^ Nie o to mi chodziło. To ja wiem. Chodzi o domyślne payloady, np. chcę żeby sidewindery były umieszczane na pylonach 2, a nie 3. Albo żeby misje A-A miały domyślnie podwieszany TGP.

« Odpowiedź #147 dnia: Lutego 09, 2017, 19:04:41 »
Cześć Poko.
Nie wiem dokładnie jak to zrobić, ale zdaje się, że chciałbyś pogrzebać w indeksie WCD. Nie masz do tego odpowiedniego narzędzia, więc raczej tam nic nie zdziałasz. Spróbuję dowiedzieć się, jak to zrobić.

« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 09, 2017, 20:32:58 »
Pobrał ktoś może teatr Ostsee? Bo niby tutaj można pobrać: https://tomsflightart.jimdo.com/ostsee-theater-download/
Właśnie to robię, ale coś powoli idzie. Warto czekać?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 10, 2017, 08:04:09 »
Jeszcze nie pobierałem. Sam nie wiem czy warto... Chyba warto - co komu szkodzi? Chyba że ciągniesz to na modemie telefonicznym :evil:.

Ostsee to bardzo ładny płaski teren z budynkami osadzonymi z wielką dbałością, by ich pozycja zgadzała się z tym co widać na zdjęciu satelitarnym, które posłużyło do przygotowania kafelków tekstur. Teren ma większe wymagania niż inne teatry. Z tego co wiem brak mu niestety działającej kampanii, gdzie przemieszczałyby się wojska naziemne walczące z przeciwnikiem o kolejne obiekty strategiczne. Można sobie po prostu beztrosko polatać, potrenować dogfighty lub BVRki, loty w formacji, nawigację i takie tam.

Poniżej video kolegi ca5tora:
https://m.youtube.com/watch?v=kk40SaZK_7U