Witam serdecznie jako nowy użytkownik
Falcona 4
BMS... Może wpierw o sobie troszeczkę, więc lotnictwem interesuję się ok
. 3 lat, gdzie przygodę z lotnictwem rozpocząłem od
FSX (jako ostatni symulator wszelakich urządzeń, którego nie mogłem rozgryźć za nic). I tak patrząc i pisząc troszkę mam de javu, bo zaczynam a raczej chciałbym rozpocząć przygodę podobnie jak z FSX... Dla czego Falcon? kiedyś nie przepadałem za wojskowymi samolotami i tylko pasażerskie mnie "jarały". Lecz wszystko się zmieniło po kursie fotograficznym z lotnictwa, który był organizowany w 23 BLT w Mińsku Mazowieckim. Atmosfera i w
_ogóle cała otoczka tych przepięknych maszyn mnie wciągnęła w swoje "sidła". Wiem
, że nigdy nie zostanę
, a nawet nie będzie mi dane zasiąść w kabinie
F-16 czy
Mi
G-29. Dla tego też stąd chęć poznania F-16 od strony vpilota i mam nadzieję
, że zrealizuję to ucząc się i korzystając z Falcona. Lecz jak wiadomo bez Waszej pomocy jak w przypadku
FSX gdzie trafiłem na człowieka który ma licencję PPL i pomóg
ł mi wszystko zrozumieć - daleko nie zajadę.
A więc do rzeczy. Mam nadzieję
, że ten artykuł zostanie pozytywnie przyjęty tu na forum i będzie dobrą wskazówką dla każdej nowej osoby, która zechce spróbować sił. Po pierwsze wiem że istnieje tutorial, lecz mam z nim związane pytanie, mianowicie czy każdą lekcję trzeba samemu zakończyć?
Chociażby na przykładzie zadania "Ramp start", powinna ona zakończyć się moim zdaniem w momencie odpalenia silnika, sprawdzenia urządzeń pokładowych itp. a samouczek niestety brnie dalej i końca nie widać i czy jest ona w
_ogóle automatycznie zakańczana? myślę że to dobry sposób na zapoznanie się z my
śliwcem i jego obsługą w stopniu podstawowym. Druga sprawa biorąc już kolejną lekcję chociażby "Instrumental landing". Dostaję informację o prośbie kontaktu z ATC i zezwoleniem na lądowanie tylko z tą uwagą aby nie kierować się wektorami wyznaczonymi przez ATC i tak też robię, lecz później zero informacji od samouczka i tak też jest chociażby w przypadku misji "flameout landing". Dostaję informację iż skończyło się paliwo i muszę awaryjnie lądować, wtedy automatycznie uaktywnia się pauza. Po od pauzowaniu, gdzie cała elektryka i łączność z ATC pada, brak jakichkolwiek instrukcji czy wskazówek od tutoriala, czy tak ma być?
Czy coś jest nie tak?.
Kolejna sprawa, tutorial w Falconie to jedno, wiem że wi
ększość poleca tutoriale i podręczniki
Falcona, lecz nie oszukujmy się jest tego trochę, a tym bardziej
, że tłumaczenie samemu z angielskiego przy pomocy translatora jest meeega ciężkie, video poradniki? niby są lecz wolałbym wiedzieć co wykonuję i do czego jest konkretny przycisk (choć rozeznanie jakieś mam przekładając pewne funkcje z lotnictwa cywilnego na wojskowe) lecz jest wiele nie jasności dla mnie. Dla tego chciałbym Was prosić o pomoc nie w wytłumaczeniu jako takim lecz może bardziej ukierunkowaniu mnie i jakoś ogarnięciu od czego powinienem zacząć naukę teorii aby nie "zatopić się" i stwierdzić po 2 dniach, kurde gdzieś o tym czytałem lecz przez to wsz
ystko już nie pamiętam co i jak... Ogólnie prosiłbym Was o porady na początek od czego zacząć i za co brać się następnie
. Myślę
, że to mi pomoże i ułatwi naukę
, a w razie wątpliwości będę pytał. Mam nadzieję
, że wątek ten nie zostanie przez Was źle odebrany, w końcu każdy kiedyś był w takiej samej sytuacji co ja, a jeśli faktycznie temat był wałkowany milion razy to poproszę o priva z informacją i usunięcie tego tematu, bo powiem
, że szukałem i są prośby o pomoc od czego zacząć i pisaliście aby przeczytać manual i w
_ogóle, ale myślę
, że w błędzie nie jestem jeśli stwierdzę że cały manual nie jest potrzebny, a zawsze resztę szczeg
ółów, można doczytać w późniejszym czasie. Mam nadzieje
, że znajdę tutaj wsparcie z Waszej strony i witam Serdecznie wszystkich raz jeszcze
Przesunąłem do Benchmark Sims (BMS 4.x) i scaliłem z istniejącym wątkiem "Pomoc dla początkujących". Grover
Poprawiłem nieco ortografię i interpunkcję celowo zostawiając niektóre "kwiatki" Mazak.