Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 109324 razy)

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 29, 2013, 22:13:28 »
Przełączyć na CAT I i zaciągnąć na maxa sticka. Ale wtedy wszystko pourywasz.

Nie lataj jakichś dziwnych multitasków. Albo lecisz na misje AG, albo AA. Jeśli musisz już walczyć w misji AG to wywalasz podwieszone bomby, odpalasz CAT I i wchodzisz do walki.
Innego wyjścia dla początkującego nie ma.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 30, 2013, 18:32:28 »
A nie bezpiecznie?

Wszystko się da.. :) Tylko po co :)

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 06, 2014, 23:38:02 »
Mam pytanie - czy jak kupię niemieckiego falcona 4,  a potem zainstaluję BMS, to gra będzie po niemiecku?
Bart.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 06, 2014, 23:41:08 »
Jeśli chodzi o Falcona 4.0 MicroProse to nie ma innej niż angielska wersji językowej.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 06, 2014, 23:54:53 »
BMS jest tylko w wersji angielskiej. BMS potrzebuje tylko pliku falcon.exe jako potwierdzenie posiadania Falcon4.0 Microprose.
Minus wersji DE jest taki, że w germańskim narzeczu masz wszystkie książeczki i mapę :/ a to fajne dodatki są.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 17, 2014, 16:52:53 »
Witam serdecznie jako nowy użytkownik Falcona 4 BMS... Może wpierw o sobie troszeczkę, więc lotnictwem interesuję się ok. 3 lat, gdzie przygodę z lotnictwem rozpocząłem od FSX (jako ostatni symulator wszelakich urządzeń, którego nie mogłem rozgryźć za nic). I tak patrząc i pisząc troszkę mam de javu, bo zaczynam a raczej chciałbym rozpocząć przygodę podobnie jak z FSX... Dla czego Falcon? kiedyś nie przepadałem za wojskowymi samolotami i tylko pasażerskie mnie "jarały". Lecz wszystko się zmieniło po kursie fotograficznym z lotnictwa, który był organizowany w 23 BLT w Mińsku Mazowieckim. Atmosfera i w_ogóle cała otoczka tych przepięknych maszyn mnie wciągnęła w swoje "sidła". Wiem, że nigdy nie zostanę, a nawet nie będzie mi dane zasiąść w kabinie F-16 czy MiG-29. Dla tego też stąd chęć poznania F-16 od strony vpilota i mam nadzieję, że zrealizuję to ucząc się i korzystając z Falcona. Lecz jak wiadomo bez Waszej pomocy jak w przypadku FSX gdzie trafiłem na człowieka który ma licencję PPL i pomógł mi wszystko zrozumieć - daleko nie zajadę.

A więc do rzeczy. Mam nadzieję, że ten artykuł zostanie pozytywnie przyjęty tu na forum i będzie dobrą wskazówką dla każdej nowej osoby, która zechce spróbować sił. Po pierwsze wiem że istnieje tutorial, lecz mam z nim związane pytanie, mianowicie czy każdą lekcję trzeba samemu zakończyć? Chociażby na przykładzie zadania "Ramp start", powinna ona zakończyć się moim zdaniem w momencie odpalenia silnika, sprawdzenia urządzeń pokładowych itp. a samouczek niestety brnie dalej i końca nie widać i czy jest ona w_ogóle automatycznie zakańczana? myślę że to dobry sposób na zapoznanie się z myśliwcem i jego obsługą w stopniu podstawowym. Druga sprawa biorąc już kolejną lekcję chociażby "Instrumental landing". Dostaję informację o prośbie kontaktu z ATC i zezwoleniem na lądowanie tylko z tą uwagą aby nie kierować się wektorami wyznaczonymi przez ATC i tak też robię, lecz później zero informacji od samouczka i tak też jest chociażby w przypadku misji "flameout landing". Dostaję informację iż skończyło się paliwo i muszę awaryjnie lądować, wtedy automatycznie uaktywnia się pauza. Po od pauzowaniu, gdzie cała elektryka i łączność z ATC pada, brak jakichkolwiek instrukcji czy wskazówek od tutoriala, czy tak ma być? Czy coś jest nie tak?.

Kolejna sprawa, tutorial w Falconie to jedno, wiem że większość poleca tutoriale i podręczniki Falcona, lecz nie oszukujmy się jest tego trochę, a tym bardziej, że tłumaczenie samemu z angielskiego przy pomocy translatora jest meeega ciężkie, video poradniki? niby są lecz wolałbym wiedzieć co wykonuję i do czego jest konkretny przycisk (choć rozeznanie jakieś mam przekładając pewne funkcje z lotnictwa cywilnego na wojskowe) lecz jest wiele nie jasności dla mnie. Dla tego chciałbym Was prosić o pomoc nie w wytłumaczeniu jako takim lecz może bardziej ukierunkowaniu mnie i jakoś ogarnięciu od czego powinienem zacząć naukę teorii aby nie "zatopić się" i stwierdzić po 2 dniach, kurde gdzieś o tym czytałem lecz przez to wszystko już nie pamiętam co i jak... Ogólnie prosiłbym Was o porady na początek od czego zacząć i za co brać się następnie. Myślę, że to mi pomoże i ułatwi naukę, a w razie wątpliwości będę pytał. Mam nadzieję, że wątek ten nie zostanie przez Was źle odebrany, w końcu każdy kiedyś był w takiej samej sytuacji co ja, a jeśli faktycznie temat był wałkowany milion razy to poproszę o priva z informacją i usunięcie tego tematu, bo powiem, że szukałem i są prośby o pomoc od czego zacząć i pisaliście aby przeczytać manual i w_ogóle, ale myślę, że w błędzie nie jestem jeśli stwierdzę że cały manual nie jest potrzebny, a zawsze resztę szczegółów, można doczytać w późniejszym czasie. Mam nadzieje, że znajdę tutaj wsparcie z Waszej strony i witam Serdecznie wszystkich raz jeszcze :)

Przesunąłem do Benchmark Sims (BMS 4.x) i scaliłem z istniejącym wątkiem "Pomoc dla początkujących". Grover

Poprawiłem nieco ortografię i interpunkcję celowo zostawiając niektóre "kwiatki" Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2014, 17:23:58 wysłana przez KosiMazaki »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 17, 2014, 17:12:11 »
Cześć.
Z Twojego wpisu wynika, że angielski może być dla Ciebie przeszkodą. Jeśli tak jest w istocie, to będziesz miał nie lada problem, bo wszystko co dotyczy Falcona jest w "herbacianym" języku.
Misje testowe w BMS-ie nie mają charakteru "zadaniowego" - nie kończą się same z siebie jakimś podsumowaniem. Po prostu musisz zrobić to co do Ciebie należy i sam musisz ocenić, czy zrobiłeś to prawidłowo. Te podstawowe misje (pilotaż, lądowanie, lądowanie bez silnika itp) są takie same jak w starszych wersjach Falcona, więc IMHO najlepiej przerobić je z wydrukowanym opisem z manuala oryginalnego Falcona 4.0 lub Allied Force, wyłączając skrypty misji BMS-a (zazwyczaj i tak się w pewnym momencie zawieszają/blokują/psują).
Dawno temu robiłem tak: czytałem opis danej misji treningowej (Falcon 4.0 Manual), odpalałem misję i co chwilę pauzując czytałem ponownie w czasie lotu i robiłem jak napisano, kończyłem misję, czytałem ponownie. Ponownie misja treningowa, ale już starając się nie zaglądać do opisu w manualu.

Jak widzisz, niestety bez znajomości angielskiego będzie Ci cholernie trudno :/

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #127 dnia: Lutego 17, 2014, 18:17:10 »
Ok więc bez manuala tak czy siak się nie uda, przepraszam za moją ortografię oraz złe umiejscowienie tematu, gdyż jestem posiadaczem chyba wszystkich dys-funkcji, ale staram się ;). No z angielskim u mnie nie najlepiej i nie ukrywam tego, co do samego tutorialu, to zauważyłem właśnie, że potrafi się zawiesić...ehh no cóż przede mną miesiące intensywnej nauki. A szczerze mówiąc myślałem że to o wiele prostsze... a tu niestety, no cóż jeśli będę miał problem to spytam na pewno. Dzięki za pomoc:)

« Odpowiedź #128 dnia: Lutego 25, 2014, 21:06:07 »
Szybkie pytanko z mojej strony - czy da się włączyć FPM w trybie dogfightu? Niby to dodatkowy "clutter" na HUD-zie, ale przydałby mi się nieraz do dokładnej oceny typu pościgu kiedy ganiam coś w tym właśnie podtrybie.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 25, 2014, 22:43:20 »
Jeszcze szybsza odpowiedź - nie.

« Odpowiedź #130 dnia: Marca 27, 2014, 20:16:01 »
Jako, że to mój pierwszy post - witam wszystkich użytkowników i od razu przechodzę do pytania :) :

Skąd wynikają różnice w ilości pozostałęgo paliwa po dostarciu do konretnego steerpointa na stronach RNG i HOME na DEDzie (ustawiony ten sam steerpoint)? Czy dobrze podejrzewam, ze w HOME podana jest ilość paliwa przy założeniu, ze lecę na tej optymalnej wysokości, która tam jest sugerowana (a RNG opiera się na aktualnej wysokości i prędkości)?

Ciekawi mnie jeszcze wasza opinia na temat tego czy gra z włączonymi etykietami (labels) na początku, w celach treningowych, poznania mechaniki gry, tego jak sobie radzić z zagrożeniami itd. ma sens? Załóżmy, ze nie wyrobie sobie w ten sposob złych nawyków, bo dalej będę korzystał z FCR, RWR i innych przyrządów.
Znalazłem podobny temat na forum benchmarksims, lecz tam zdania były podzielone..

« Odpowiedź #131 dnia: Marca 27, 2014, 20:35:06 »
Cześć.

Dla RNG kalkulacje są wykonywane dla aktualnej wysokości. W trybie HOME pojawia się drugi wskaźnik z optymalną wysokością lotu.

Jeżeli rozpoczynasz zabawę z Falconem, to etykiety mogą w pewnym sensie zobrazować, co się w grze dzieje. Jeżeli nie masz możliwości polatania z kimś, kto Cię wprowadzi w świat Falcona, to na pewno jest to jakieś wyjście.

Pzdr.
Mark

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 27, 2014, 20:35:20 »
Co do pierwszego pytania to jest tak jak piszesz. Strona HOME zapewnia nam informację o optymalnym dolocie do STP bazy, uwzględniając wyświetlanie optymalnej wyskości i prędkości. RNG typowo służy do szacowania paliwa w punkcie.

Proponuję Tobie i wszystkim innym nie włączać napisów, nawet jak będzie Ci się wydawało że się nimi nie sugerujesz to będą miały wpływ na Twój SA, dlatego warto od początku ćwiczyć bez etykiet. Całkowicie inaczej szuka się celu za pomocą FCR gdy nie zna się jego lokalizacji, niż gdy mamy jasną informację o położeniu celu. 

Powodzenia!

« Odpowiedź #133 dnia: Marca 27, 2014, 20:50:43 »
Jeszcze dorzucę dwa zdania.
Generalnie zgadzam się z Flankerem - lepiej nie używać etykiet. Jeżeli jesteś początkujący i nie znasz za dobrze świata Falcona, to znając życie odpalisz kampanię i spróbujesz coś polecieć. I tu zaczyna się problem - jeżeli źle wybierzesz misję (za trudną), to bez etykiet możesz nie ogarnąć co się dzieje dookoła Ciebie. Pewnie zostaniesz zestrzelony kilka razy i dostaniesz frustracji, po czym zniechęcisz się do Falcona. Dlatego z dwojga złego, lepiej włączyć te etykiety i próbować zrozumieć świat Falcona. Jeszcze lepiej spróbować polatać proste misje (takie treningowe) tworzone przez ludzi. A najlepiej poprosić kogoś, aby Cię w świat Falcona wprowadził - i wtedy od samego początku nie będziesz potrzebował etykiet.

« Odpowiedź #134 dnia: Marca 27, 2014, 21:20:30 »
Właśnie próbuję już troche pogrywać kampanie. Ostatnio lecialem misję gdzie musiałem zabezpieczać teren przed wrogimi samolotami podczas gdy inne flighty atakowały cele naziemne. W pobliżu bylo lotnisko nieprzyjaciela skąd co chwile startowały migi, oprócz tego czołgi, sa-2 i inne atrakcje. Ogólnie bylo tam bardzo gęsto i nawet przy włączonych etykietach musialem tą misję powtarzać kilka razy. Średnio wyobrażam sobie na chwilę obecna zachowanie jakiegoś poglądu na sytuacje bez etykiet na moim poziomie doświadczenia. Ale nie wszystkie misje są takie trudne i często latam bez etykiet. Myślę, że póki co zmniejsze dystans na jakim są wyświetlana i będe się stopniowo ograniczał w ich używaniu. Mówiąc o misjach treningowych masz na myśli te live fire ranges czy cos jeszcze innego i skąd je wziąć? :)
Co do latania z innymi ludźmi - chyba poogarniam jeszcze troche sam, a później pewnie rozejrzę się za jakas eskadra. Dzieki za odpowiedzi :)