Czas edycji minął, a chciałem to zrobić jednak nieco dokładniej, bo ten problem czasem potrafi człowieka zmęczyć..
Poniżej masz obrazek z konfiguracją aktywnych i nieaktywnych osi w HCCP. Aby móc w Falconie wykorzystać microsticka na przepustnicy do kontroli kursora MFD (ramek) trzeba ustawić osie jak niżej, bo domyślnie aktywne są osie dla hamulców na orczyku, nawet jeśli nie ma podłączonego orczyka, lub nie jest on w nie wyposażony.
Na tym obrazku orczyk (rudder) nie jest podświetlony na niebiesko, bo nie jest podłączony, a hamulce orczyka są na osiach wyłączonych (przekreślone 9 i 10):

Na kolejnym obrazku najistotniejsze jest, aby w sekcji Calibration wybrać kalibrację manualną i zapisany po przeprowadzeniu ręcznej kalibracji plik (Active Calibration File). U mnie przy kaliracji automatycznej działy się różne dziwne cuda, w tym nie działający microstick:

Po kliknięciu na Viewer, pokaże Ci się okienko podglądu/testu osi. Przy ruchach microstickiem powinny się przesuwać suwaki YR i S2 oraz zmieniać wartości liczbowe (po prawej).

Jeśli będziesz miał nadal jakieś problemy, to mogę podesłać Ci cały komplet plików: konfiuguracyjne, kalibracji i profil do BMS 4.33.1 z nieco zmodyfikowanym plikiem *.key (klawiszologia) BMSa - sprawdzisz wówczas czy u Ciebie zadziała.
P.S.
Kalibrację ręczną uruchamiasz przyciskiem "Manual Calibration..." na obrazku drugim w sekcji "Calibration"