Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 108898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #300 dnia: Września 25, 2016, 17:24:19 »
Zaczynam przygodę z BMS.
Mam Thrustmaster  HOTAS Cougar.
Który profil używać do Cougara?
Podczas użycia uzbrojenia AA nie wiem czym przesuwać ramki lokowanie celu na MFD i czym się lokuje cel.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #301 dnia: Września 25, 2016, 18:24:02 »
Jeśli chodzi o lockowanie to generalnie trzeba szukać TMS UP. TMS DOWN zdejmuje locka.
A "ramka" to jest to tak zwany kursor (cursor albo radar cursor czy jakoś tak jest to oznaczone w BMS). Kursorem kontrolujesz bardzo wiele rzeczy (radar AA, AG, TGP, WPN, HAD, HSD). To taki odpowiednik myszki w myśliwcu<:3)-

Profil możesz sobie zrobić samemu. Należy uwzględnić to jakie masz przypisane klawisze pod konkretne funkcje, generalnie defaultowe przypisania zmieniały się wraz z ewolucją Falcona.

Pozdrowienia dla nowego pilota. Życzę udanych lotów, wielu celnych AMRAAMów i jak najmniej zderzeń ze spadochronami :P

« Odpowiedź #302 dnia: Września 25, 2016, 18:41:05 »
Dziękuję za powitanie.
Wiem że wszystko jest w manualach ale.......
Czy jest gotowy profil do Cougara.?
Jak można przypisać sterowanie kursorem ramek do joystick na manetce gazu?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #303 dnia: Września 25, 2016, 22:28:17 »
Jak wgrasz sobie profil, to sterowanie kursorem będziesz miał pod.. kursorem na przepustnicy.
A gotowe profile masz już w katalogu Falcona BMS:

x:\Falcon BMS 4.33.1\Docs\Key Files & Input\Device Setup Guides & Profiles\TM HOTAS Cougar

I faktycznie.. przy BMS nie ma drogi na skróty. Bez przeczołgania się po manualu się nie obędzie.
Tak.. przeczołgania, bo w BMS nie da się tylko rzucić okiem na manual, aby latać i strzelać. To żmudna nauka, zwłaszcza jeśli nie miałeś do czynienia z jakąkolwiek wcześniejszą wersją Falcona.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #304 dnia: Września 26, 2016, 10:06:51 »
Znalazłem te profile.
Który z nich jest najbardziej zbliżony do realnego w prawdziwym F-16?

Zgromadziłem manuale/będzie tego prawie 1000 stron/😥 i ....
Wiem że nie jest łatwo w życiu.
Pilotaż już jakoś opanowałem typu start lądowanie w dzień i w nocy.
Teraz to już "tylko" zastosowanie bojowe.

Pokusiłem się na kampanię. Tak na próbę. Wynik łatwy do przewidzenia: nawet miałem jedno zestrzelenie tylko że swojego F-15. Dużo nauki jest dla mnie.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2016, 10:08:05 wysłana przez Leon »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Września 26, 2016, 10:27:38 »
Manuali nie trzeba było gromadzić. Są w katalogu "Docs" w "...\Falcon BMS 4.33.1\Docs\". Trzeba je przeczytać. BMS to study sim, czyli musisz poświęcić duuużo czasu na naukę samemu. Nie ma drogi na skróty, chociaż można obejrzeć całkiem dobre tutoriale Krauzego:
https://www.youtube.com/watch?v=LiUYrtpW7ww&list=PL3E09AA94FF0EACEC
Autor nagrał je jeszcze w BMS 4.32, więc kilka szczegółów w obecnej wersji może się różnić.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #306 dnia: Września 27, 2016, 21:50:24 »
Jak można przypisać sterowanie kursorem ramek do joystick na manetce gazu?
Setup>constrollers>advanced>avionics control. Wybierasz opcje cursor X oraz cursor Y i tam przypisujesz oś. Nie zapomnij przypisać także radar antenna elevation oraz range knob. Też Ci się przydadzą.

« Odpowiedź #307 dnia: Września 28, 2016, 17:15:57 »
Range kobiety,antena elevation mam przypisane.
Niestety ustawienie osi dostępne tylko:
klawiatura;
oś myszki.
Nie wiem co dalej.
Sterowanie przez Shift + kursory to lekka masakra szczególnie dla początkującego.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #308 dnia: Września 28, 2016, 17:21:51 »

13WELT YouTube Channel

Poko

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: Września 28, 2016, 19:53:27 »
Range kobiety...
Ech te tablety i ich autokorekta... ;)

« Odpowiedź #310 dnia: Września 30, 2016, 20:33:04 »
Dokładnie tak. Korekta mnie rozwala.

Nie mogę przypisać "ramek" do joya na DSS.
Może mam zwalony na joy na DSS - manetce gazu.
Na razie jakoś daję sobie radę na klawiaturze.

Szkoda, że nie ma IFF.
Ciągłe pytanie AWACS w zamieszaniu bitwy powietrznej jest dosyć mało skuteczne.
Znowu zestrzeliłem swojego, którego miałem osłaniać. :evil:

Poko

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: Października 01, 2016, 13:47:39 »
Szkoda, że nie ma IFF.
Ciągłe pytanie AWACS w zamieszaniu bitwy powietrznej jest dosyć mało skuteczne.
Znowu zestrzeliłem swojego, którego miałem osłaniać. :evil:

W realu IFF mówi tylko, że samolot jest swój lub nie. Jeśli to nie jest swój wcale jeszcze nie oznacza, że to wróg. Czasem nie ma nawet AWACSa, by deklarował cele. Wtedy pomaga złapanie kontaktu w tzw. "twardego locka" (2x TMS do góry). Radar przechodzi wówczas w tryb STT (Single Target Tracking), a delikwent otrzymuje ciągły sygnał na RWR - tzw. "Spike". Friendly AI powinien wtedy podać komendę "buddyspike" na kanale UHF 13 (czyli częstotliwość 307.300 - tzw. "tactical", na który należy się bezwzględnie przełączyć po wyjściu ze strefy lotniska) lub UHF 6 (349.00 - tzw. "package", na którym lata się obecnie w MP, ponieważ tacticala zagłusza AWACS swymi ciągłymi update'ami i utrudnia komunikację z "żywymi" kolegami). W grze MP jeśli nie ma AWACSa należy trzymając dany cel w "twardym locku" zapytać na kanale UHF6 podając w eter pozycję, np. "Falcon 1-1, Raygun, Raygun, Bullseye 125, 25 miles, Angels 15". Jeśli któryś z ludzkich pilotów otrzymuje w tej chwili "Spike" na RWR od "16" z daszkiem, odpowiada na uniformie, np. "Viper 2-1, buddyspike, buddyspike". Tu od razu zaznaczę, że między innymi dlatego należy bezwzględnie pamiętać o wciśnięciu guzika "Hand-Off" na RWR (muszą byc podświetlone cztery rogi guzika zielonymi kwadracikami), ponieważ w innym wypadku system nie będzie ostrzegał sygnałem o ciągłym opromieniowaniu radarem. Hand-Off akurat nie działa w greckich Viperach, które są wyposażone w inny typ RWR (Raytheon / Litton AN/ALR-93v1).
Większość "beemesowców" używa też TGP w trybie TV z maksymalnym czterokrotnym (4x) powiększeniu do identyfikacji wizualnej celów. Bardzo pomocna rzecz, gdy zaczyna się kocioł w powietrzu i na radiu i nie ma nawet czasu, by deklarować cele u Magica (AWACS w kodzie brevity). Cele na TGP są wyraźne już z 20 mil, czyli na około granicznym dystansie do strzału AMRAAMem.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Października 01, 2016, 14:21:49 »
W grze MP jeśli nie ma AWACSa należy trzymając dany cel w "twardym locku" zapytać na kanale UHF6 podając w eter pozycję, np. "Falcon 1-1, Raygun, Raygun, Bullseye 125, 25 miles, Angels 15". Jeśli któryś z ludzkich pilotów otrzymuje w tej chwili "Spike" na RWR od "16" z daszkiem, odpowiada na uniformie, np. "Viper 2-1, buddyspike, buddyspike".

Skończył się czas na edycję, a muszę trochę uściślić powyższe zdanie. Powinno być tak:

W grze MP jeśli nie ma AWACSa należy trzymając dany cel w "twardym locku" zapytać na kanale UHF6 podając w eter pozycję trzymanego celu, np. "Falcon 1-1, Raygun, Raygun, Bullseye 125, 25 miles, Angels 15". Jeśli któryś z ludzkich pilotów otrzymuje w tej chwili "Spike" na RWR od "16" z daszkiem i znajduje się na danej pozycji, odpowiada na uniformie, np. "Viper 2-1, buddyspike, buddyspike".

Poza tym zapomniałem dodać, że jest jeszcze system NCTR (Non-Cooperative Target Recognition) radaru APG-68, który potrafi zidentyfikować nawet typ samolotu używając wielu algorytmów. Warunek - cel musi być względem nas na HOT (czyli skierowany nosem w naszym kierunku). Nie może flankować, ani się oddalać (tzw. COLD). Wtedy na ekranie radaru na MFD pojawi się mały napis po środku między grupami liczb określającymi kurs celu (po lewej), a jego prędkością (po prawej). Na poniższym screenie widać "UNKN" (Unknown), czyli nieznany - radar nie może zidentyfikować celu (prawdopodobnie dlatego, że cel jak widać flankuje).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #313 dnia: Października 01, 2016, 17:45:00 »
Nie mogę przypisać "ramek" do joya na DSS.
Może mam zwalony na joy na DSS - manetce gazu.

Hmm.. Wejdź w Hotas Cougar Control Panel i spradź, czy soft reaguje na ruchy tego minijoysticka na DSS.
Jeśli to musisz zrobić całą kalibrację Cougara od zera. Teraz też piszę z tableta, więc nie mogę tego zrobić, ale bardzo późnym wieczorem postaram się wrzucić screeny, jak powinny być poustawiane opcje w HCCP.
Na początku też myślałem, że mam uszkodzony microstick na przepustnicy, ale po kilku próbach okazało się, że była to kwestia ustawień i kalibracji.

13WELT YouTube Channel

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #314 dnia: Października 01, 2016, 19:58:37 »
Dziękuję za pomoc. Jestem zbudowany waszą chęcią nauki dla ucznia tego trudnego symulatora.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.