Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 103587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poko

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #360 dnia: Listopada 29, 2017, 00:45:30 »
Pytanie- coś mi nie idzie. Cel A za wzgórzem. Użyta broń AGM65. Zaznaczam go na TGP, i na SOI, chowam się za wzgórze , podlatuję bliżej, wynurzam się zza wzgórza, a on już jest nie zaznaczony. Co robię źle?

Wzgórze maskuje sensor, który trzymał kontrastujący cel. Najlepiej zrobić sobie markpointa przy użyciu TGP (klikasz kilka razy ICP 7 aż będzie aktywna strona MARK *TGP*, potem TMS Up jeśli TGP jest w celu i na końcu nie zapomnieć wyjść na ICP z tej strony). Potem przejść na dany markpoint i wyzerować kursor (CZ - cursor zero) przyciskiem na HOTASie lub MFD.

« Odpowiedź #361 dnia: Listopada 29, 2017, 20:45:34 »
(CZ - cursor zero)

Proszę o wyjaśnienie bo tego skrótu nie ogarnąłem :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Listopada 29, 2017, 21:33:52 »
"C" jak "cursor" (kursor), "Z" jak "zero" (wyzerować) - co tu ogarniać? :) To jest taki guzik na przepustnicy. Ta sama funkcja jest też na MFD (radar air-to-ground, TGP, HSD) po prawej stronie. To jest zerowanie kursora na aktywnym steerpoincie.

Przykłady - widzisz funkcję "CZ" na prawym skraju ekranów?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: Listopada 30, 2017, 07:45:57 »
No tak - tłumaczę jak potłuczony. Nie wytłumaczyłem, że zerowanie kursora centruje też sensory, by patrzyły w punkt na steerpoint, więc w naszym przypadku na markpoint, gdzie oznaczyłeś cel. Czyli maskowanie góry nie będzie miało już znaczenia.

« Odpowiedź #364 dnia: Grudnia 10, 2017, 23:46:25 »
Witajcie, wróciłem po długiej przerwie do BMS. Robię profil do swojego Saitek X52. Nie mogę znaleźć klawisza odpowiedzialnego za włączenie trybów A2A i A2G (tych co są pod HUD (comm1, comm2, iff, list, AA, AG).
Jak mam podpiąć je pod mój profil?

« Odpowiedź #365 dnia: Grudnia 11, 2017, 21:25:40 »
Koledzy coraz bardziej dochodzę do wniosku , że coś jest nie tak. Ustawiam tryb A2A. Odpalę AIM120 przechodzę na tryb A2G mając jednocześnie namierzony wrogi cel powietrzny i w momencie kiedy na ICP (bo myślałem, że to coś z moim X52 nie tak) przechodzę na tryb A2A to automatycznie odpala mi się mój AIM120. Czy to normalne działanie, coś przeoczyłem?
Modyfikuję: odpaliłemAIM120 wciskając przycisk na RMFD OBS6 (Aim120)
O co chodzi?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: Grudnia 11, 2017, 22:12:42 »
Hmm... Używasz saitekowego profilera? Może przycisk odpalania (lub jakiś inny powodujący konflikt) jest non-stop włączony. Czy podpisywałeś jakieś komendy na zmianie modów na drążku (na tym trój-trybowym pokrętle)?

« Odpowiedź #367 dnia: Grudnia 11, 2017, 22:32:20 »
Saitkowy profiler- chodzi Ci o oprogramowanie? Tak używam saitkowego. Profil do BMS robię sam. No właśnie nie wiem co może robić ten konflikt. Używam tylko trybu na pokrętle.
P O M O C Y!

Poko

• Gość
« Odpowiedź #368 dnia: Grudnia 11, 2017, 22:58:25 »
Gdzieś w tym sofcie (STT Profilerze) jest test profilów - przetestuj swój tam, żeby monitorować czy wyświetlane są odpowiednie kombinacje na ekranie po wciśnięciu kolejnych guzików. Jeśli tam wszystko jest w porządku, to znaczy, że mogłeś coś namieszać w opcjach BMS przy bindowaniu. Zacznij ewentualnie ponownie bindowanie z oryginalnym plikiem "BMS - Full.key".

Generalnie STT profiler wielu, wielu osobom gryzie się z BMS'em. Dobrą praktyką jest "przepuścić" niektóre klawisze nic podpisując pod nie w profilerze (ale broń Boże nie ustawiając na nich "Do nothing" bo klawisz nie będzie w ogóle aktywny w simie) i podpisać je bezpośrednio w opcjach BMS - tak zwykle robiłem z dwustopniowym spustem lub HATami podpisując bezpośrednio pod nie funkcje TMS, DMS i trymer. Z kolei kółko myszki na przepustnicy musiałem przypisać w profilerze, bo BMS jego nie widział. Dobrze jest też zmienić ważne funkcje na sticku i throttlu w BMSie na pojedyncze klawisze zamiast na kombinacje (t.j. bez shiftów, ctrl, alt). Nie chcesz w ferworze walki grając na HOTASie jak na pianinie wciskając wiele przycisków na raz wykonać różnych dziwnych kombinacji (np. CTR + ALT + DEL ;)).

« Odpowiedź #369 dnia: Grudnia 11, 2017, 23:01:32 »
Jak jeszcze mi działał joy (x52) to też próbowałem zrobić profil pod BMSa i problem był taki, że nie ważne jak przypisałem opcję w oprogramowaniu saiteka, to i tak nie działało to tak jak powinno. Problem był też właśnie ze strzelaniem, w momencie kiedy nacisnąłem spust od działka, tak po puszczeniu strzelało dalej aż do końca pestek jakby dalej szedł sygnał, chociaż wg. profilera było ok. Rozwiązaniem było przypisanie guzików bezpośrednio w BMSie, bo inaczej się nie dało.

EDIT: Poko mnie co nieco uprzedził ;).

« Odpowiedź #370 dnia: Grudnia 11, 2017, 23:06:55 »
Koledzy, MAM! Przypisałem w BMS PICLE WPN pod ctrl+space i to był błąd. W jakiś sposób się to gryzło. Zmieniłem na sam space i nie ma już problemu. Dzięki za porady.
Poko zrobiłem Twój TEST. Wszystko jest ok.
OPS , też miałem ten problem. Robię to tak (i działa 100%- może komuś się przyda):

1. Odpalam Profiler Saitek i wybieram na pasku zadań WINDOWSA ikonkę Saiteka --> PPM --> profil po BMS
2. Odpalam BMS
3. Wychodzę z BMS przez ALT+TAB
4. Na pasku zadań na ikonce Saiteka PPM --> clear --> PPM --> i znów profil pod BMS
5. Wracam do BMS

...i śmiga :)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: Grudnia 11, 2017, 23:15:19 »
Super! Pamiętaj co napisaliśmy ze Sliderem - bez konsultacji to samo. Podpisz to, co możesz, każdy klawisz, który widzi BMS i nie będzie miał innej funkcji w różnych trybach (MODE), podpisz to w BMS'ie. Resztę jak to nieszczęsne "mouse wheel" lub przyciski, które muszą dzielić różne funkcje (w MODE 1, 2, 3) podpisuj w profilerze.

« Odpowiedź #372 dnia: Grudnia 12, 2017, 00:24:53 »
To się pozmieniało. W A2G maverick mam problem z przyciskiem UNCAGE. Domyślnie był to zawsze U ale teraz nie działa. Jak jest u Was?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: Grudnia 12, 2017, 00:27:31 »
U mnie działa i jest "u" domyślnie. Master ARM/SIM? Maverick jest włączony? Odczekałeś 3 minuty?

« Odpowiedź #374 dnia: Grudnia 12, 2017, 20:46:29 »
No jasne , że tak. Wszystko gotowe. "U" działa mi jak view rotate up i tak też jest przypisane. A jak przypisać ten klawisz? Jak to się nazywa w KLAWISZOLOGII?