Autor Wątek: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS  (Przeczytany 108917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących: Falcon BMS
« Odpowiedź #240 dnia: Lutego 18, 2015, 14:37:48 »
Maddoga odpalasz bez lokowania - to bardzo niebezpieczny sposób atakowania - musisz mieć pewność, że przed Tobą są tylko wrogie samoloty. Pocisk po przejściu w tryb aktywny idzie na pierwszy cel jaki "wyniucha" ;)
F-16C Block50 driver...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #241 dnia: Lutego 18, 2015, 14:45:14 »
Tylko, że samej choinki nie można zalokować..

Bo właśnie po to jest ECM (czyli jammer), co widzisz jako "choinkę" na FCR, aby utrudnić przeciwnikowi zalokowanie.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #242 dnia: Lutego 18, 2015, 14:54:14 »
Tylko, że samej choinki nie można zalokować (chyba, że czegoś nie wiem), czyli trzeba poczekać aż pojawi się znaczek kontaktu tak? W takim wypadku to nie ma różnicy czy przeciwnik sieje jammerem czy nie...

W praktyce jest różnica, samolot "na muzyce" o wiele trudniej zalokować z większej odległości więc żeby oddać strzał trzeba podlecieć bliżej niż normalnie.

Ale

Gdy przeciwnik ma włączony jammer i można go zalockować ("przepalić się") to po odpaleniu AMRAAMa można od razu zerwać locka i rakieta (będzie leciała w trybie HOJ) nawet z dużego dystansu dotrze do celu bez pomocy naszego radaru. To pod warunkiem, że bandyta po naszym "Fox3" nie wyłączy jammera...

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Poko

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: Lutego 18, 2015, 15:22:49 »
Qbie chodziło o to, że gdy przepalisz się przez wrogi ECM i uda się zalokować "choinkę" to w tym momencie wystrzelony AMRAAM przechodzi automatycznie w tryb HOJ. Tak samo jeśli strzeliłeś w cel bez muzyki, a włączył ją po twoim strzale (nie przejmuj się, że twój radar zerwał śledzenie). W takich sytuacjach nie musisz trzymać loka do czasu "pitbulla" (czyli do chwili, gdy rakieta przechodzi na prowadzenie własnym radarem). Można od razu zdjąć locka (gorzej jak wróg wyłączy muzykę zaraz po strzale, a dystans jest jeszcze poza "pitbullem"). Z ECMem to trochę jak z latarką w nocy - z bliska oślepi twój radar na moment, ale gościa z latarką widzisz z większej odległości, choć trudno określić jego wysokość i idealną pozycję co do mili. Dlatego AMRAAM może kierować się na źródło zakłócania sama przy użyciu własnego malutkiego radaru. Rakieta nie musi być odprowadzana, bo sama kieruje się na "światło latarki" widoczne z daleka, a im bliżej światła tym łatwiej określić dokładną pozycję – to jest mniej więcej działanie automatycznego trybu "Home-On-Jam".

« Odpowiedź #244 dnia: Lutego 18, 2015, 21:47:09 »
Nooo to teraz już wszystko jasne! Dzięki wielkie! :) Idę ćwiczyć dalej! :)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #245 dnia: Lutego 21, 2015, 14:11:50 »
Panowie, wracam po długim czasie odskoku od Falcona na rzecz DCS-a i mam trywialne pytanie: po każdym odpaleniu gry muszę na nowo skonfigurować osprzęt (lata na TH Warthogu). Nie ma jakieś możliwości zapisania tego? Save profili nic nie daje :(

Poko

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: Lutego 21, 2015, 15:32:35 »
Jedyny sposób na zachowanie ustawień osi joyów to backup plików "axismapping.dat" i "joystick.cal" (w "Falcon BMS 4.32\User\Config"). Klawisze można zapisać i wgrać z pliku będąc w UI. Za każdym razem jak odłączysz jakikolwiek kontroler usb i włączysz bms'a ustawienia osi się zrestartują domyślnie. Ten typ już tak ma.

« Odpowiedź #247 dnia: Lutego 22, 2015, 19:34:20 »
Z czego wynika różnica w symbolach namierzonego celu w trybie MRM (kwadrat i trójkąt) ??

jeden screen to YT drugi jest mój.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2015, 20:19:37 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: Lutego 22, 2015, 19:41:08 »
Z czego wynika różnica w symbolach namierzonego celu w trybie MRM (kwadrat i trójkąt) ??

Tylko kosmetyka. Ustawia się to w Config Edytorze-> Settings Avionics -> EPAF Radar Cues.

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #249 dnia: Lutego 22, 2015, 19:48:25 »
Dzięki Qba  :) mogłem wcześniej spytać, szukałem jaki głupi godzinami przyczyny tej różnicy.

« Odpowiedź #250 dnia: Marca 02, 2015, 00:04:46 »
Jaki przycisk na klawiaturze odpowiadał za zmianę na wyświetlaczach mfd. Chodzi mi o namierzanie celu za pomocą AGM88. Nie mogę poruszać się po prawym mfd tam gdzie widać cele np symbol "2" (SAM2). Kompletnie zapomniałem co to był za klawisz.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: Marca 02, 2015, 07:37:46 »
Nie skrót klawiszowy jest problemem - to możesz sprawdzić sobie sam w opcjach czym przełącza się kolejne strony na ekranach (domyślnie chyba "[" i "]"). Ale pewnie nie masz przypisanej strony HAD do żadnego z MFD. Aby ją uaktywnić klikasz dwukrotnie guzik OSD w obojętnie którą stronę pod ekranem, np. 2x w HSD - wyświetli się lista dostępnych funkcji. Wybierz HAD, ale system działać będzie jedynie z podwieszonym HTSem, a by cokolwiek namierzyć (wycelować), musisz mieć podwieszone rakiety HARM lub SHRIKE - inaczej kursor na tej stronie będzie nieaktywny.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: Marca 02, 2015, 10:47:40 »
A może chodzi Ci o przełączanie SOI  (aktywnego monitora)? Na HOTAS jest to TMS Down - musiałbyś zobaczyć co masz przypisane na HOTAS TMS Down w ustawieniach.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #253 dnia: Marca 02, 2015, 11:16:15 »
A nie DMS down ?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: Marca 02, 2015, 11:18:51 »
DMS down wciśnięte krótko na bank – DATA MANAGEMENT SWITCH na HOTASie. DMS down przytrzymane długo włącza i wyłącza HMCS.