Większość z sentymentu, w wiele gier nie grałem już od lat:
FPP
1. Half Life 2 + dodatki (Valve - gdzie do cholery jest Episode 3, albo chociaż jakaś zapowiedź HL3 ??)
2. Doom 1 - to "k-czk" przeładowywanego shotguna trudno zapomnieć

, dodatkowo charakterystyczny HUD z twarzą głównego bohatera której wygląd odzwierciedlał poziom zdrowia, poza tym chyba do śmierci nie zapomnę kodów do tej gry: iddqd - nieśmiertelność, idkfa - wszystkie bronie
3. Seria Call of Duty - super single player
4. Unreal Tournament 1, Quake 3 Arena - pamiętacie tę wojnę która gra lepsza?
5. Postal 2 z dodatkiem - fajny, chory klimat i super spolszczenie z ekstra tekstami
Simy
1. Jane's World War 2: Fighters - do dziś pamiętam demo tej gry z Secret Service. Jedna misja, FW-190 i P-47 - po każdym uruchomieniu gry siadało się za sterami innego samolotu na zmianę - raz Foka, raz Dzbanek. Żadnego menu, po prostu 2 kliki na ikonie i już było się w powietrzu. Leciałem P-47 tuż nad ziemią, Foka wyszła na czołówkę, jednocześnie otworzyliśmy ogień - po chwili na owiewce pojawiły się pajęczyny pęknięć z fenomenalnym odgłosem uderzeń pocisków. Miałem wtedy dość głośno ustawione głośniki i po całej akcji spadłem z krzesła - dosłownie

. Nigdy więcej żaden sim nie dał mi tego uczucia co wtedy. Potem dostałem pełną wersję - były to czasy gdy do gier dodawano porządne, polskie instrukcje.
2. Silent Hunter 3 - super klimat i tony modów - mimo 7 lat od premiery wciąż powstają nowe modyfikacje i ulepszenia.
3. European Air War - ponownie klimat na który w dużej mierze składały się dwuwymiarowe plansze w menu przedstawiające np. stół nakryty do obiadu na którym był list z kondolencjami dla rodziny gdy w kampanii nam się nie udało

. Było także sporo modów graficznych, dźwiękowych ale też totalnych konwersji np. Russian Air War.
4. Seria Sturmovika
5. Flanker 2.0 - pamiętam jakie wrażenie wywarła na mnie polska instrukcja - marne 300 stron

. I ta nocna misja w której trzeba było przechwycić F-117 - szkoda że radar miał problemy z namierzeniem

RPG
1. Icewind Dale 2 - 2D, D&D, Zapomniane Krainy i tworzenie drużyny na początku
2. Baldur's Gate 2 - jw. tylko bez tworzenia teamu
3. Dragon Age - klimat, fabuła, różne zakończenia
4. Skyrim - fajna fabuła, grafika, walki - szkoda tylko że nie można tworzyć drużyny
5. Mount & Blade - dobry system walki, także konnej, dużo modów i ogólna grywalność
Strategie:
1. Close Combat 3
2. Pozostałe Close Combaty
3. Twierdza (Stronghold) - od 2001 mam tę grę na kompie

- klimat, świetna muzyka i spolszczenie
4. seria Combat Mission - połączenie RTS i turówki, grafika 3D i duże znaczenie broni pancernej
5. seria Total War a szczególnie Medieval 2
Przygodówki
1. Neverhood - świetny, plastelinowy świat - grałem w tę grę bez przerwy od 16 do 2 w nocy aż jej nie przeszedłem - wszystko bez solucji
2. Post Mortem
3. Siberia
4. Atlantis