Autor Wątek: Książka "Afgańcy. Ostatnia wojna imperium"  (Przeczytany 1739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Książka "Afgańcy. Ostatnia wojna imperium"
« dnia: Sierpnia 21, 2012, 18:49:58 »
"Afgańcy. Ostatnia wojna imperium" Autor Rodric Braithwaite.
Właśnie skończyłem czytać.
Mogę szczerze polecić każdemu kto ma ochotę dowiedzieć się podstawowych rzeczy o interwencji Związku Radzieckiego w Afganistanie.
Nie jest to ksiązka opisująca działania wojenne, czy zawierająca jakieś szczegółowe opisy uzbrojenia. Nie ma w niej też znacznej ilośći wspomnień żołnierzy.
Ale jest świetnym wprowadzeniem w temat. Czyta się bardzo przyjemnie.

Teraz takie małe pytanie.
Czy w Polsce są do dostanie jakieś pozycje bardziej szczegółowe o tym konflikcie ?
Bo ksiażka o której mówię powyżej tylko mi zaostrzyła apetyt ....

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

John Cool

• Gość
Odp: Książka "Afgańcy. Ostatnia wojna imperium"
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 21, 2012, 19:18:04 »
W polsko-języcznych pozycjach temat jest dość słabo - żeby wręcz nie powiedzieć - po prostu marnie ujęty.

Z takich które można polecić z czystym sumieniem i które sporo rzucą światła na charakter tamtych działań to: W. Markowski i W. Miliaczenko "Specnaz w Afganistanie". Zresztą - tę i inne książki Markowskiego można brać w ciemno.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2012, 20:19:34 »
Najwieksze_Bitwy_XX_wieku_09_-_Afganistan_79-89
Lecz to nie pozycja dla Ciebie tylko dla kompletnego laika...
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2012, 20:47:47 »
"Berety z gwiazdami. Radzieckie wojska powietrznodesantowe" -  autor Steven Zaloga .
http://www.konflikty.pl/a,526,Ksiazki,Berety_z_gwiazdami._Radzieckie_wojska_powietrznodesantowe_-_Steven_Zaloga.html
Chociaż fragment książki dotyczący Afganistanu nie jest zbyt długi - tylko dwa rozdziały i wojna pokazana została tylko z punktu widzenia WDW, to jednak pozycja warta polecenia. Nie tylko ze względu na wątek afgański.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2012, 21:41:42 »
Jest jeszcze niezbyt obszerne, ale dość porządnie zrobione opracowanie J. Gotowały - "Gorące niebo Afganistanu".

Prawdopodobnie jednak przynajmniej częściowo bazuje na rosyjskojęzycznych pracach Markowskiego o podobnych tytułach:
- Виктор Марковский "Жаркое небо Афганистана" (Gorące niebo Afganistanu),
- Виктор Марковский "Афганистан. Война в возду".

Oczywiście poruszają one aspekt operacji lotniczych  :)

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2012, 23:05:48 »
Możesz też łyknąć " Prochy Świętych " Radosława Sikorskiego, też coś się dowiesz o tym konflikcie. Tym bardziej, że naprawdę się, to fajnie czyta.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 22, 2012, 10:34:06 »
Wybaczcie OT. Czytał ktoś z Was "Moskwa 1941" tego samego autora?

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 23, 2012, 08:31:51 »
Podziekował za informacje.
Wybaczcie OT. Czytał ktoś z Was "Moskwa 1941" tego samego autora?

Znajomy czytał tą ksiażkę. Wedle jego słów nie jest to zbyt porywająca. Ale to stwierdzenie padło w porównaniu do ksiażki "Stalingrad" Antonego Beevor'a, którą obaj czytalismy.
"Stalingrad" wg mnie jest genialny, "Berlin. Upadek 45" też jest świetny. Ale "Moskwa 1941" być moze na tle innych książek wypada nieźle - po prostu te dwie pozycje Beevor'a sa bardzo dobre.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 23, 2012, 09:48:57 »
Ok. Dzięki. Zamówiłem obie w bibliotece. "Afgantsy..." już na mnie czeka. Fajnie, że wspomniałem o książkach Beevor'a. Poszukam ich. Szczególnie "Berlin. Upadek 45" mnie zaciekawił.

« Odpowiedź #9 dnia: Października 21, 2012, 22:31:47 »
"Afgańcy. Ostatnia wojna imperium" Autor Rodric Braithwaite.
Właśnie skończyłem czytać.
Ramm.

Właśnie przeczytałem zanim znalazłem ten wpis.
Tak jak pisałeś świetny początek dla kogoś, kto zamierza dalej zgłębiać temat lub chce przybliżyć sobie obraz interwencji. Bardzo zainteresował mnie opis stosunków społecznych i relacje pomiędzy Afgańczykami. Powody, dla których prowadzą walki.
I może tylko konkluzja tego jest smutna, jak autor zacytował któregoś z oficerów wywiadu pakistańskiego, tam jeszcze przez lata nie będzie spokoju.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz