Autor Wątek: Rury PVC, PP i inne profile zamknięte do tworzenia stelaży  (Przeczytany 7054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Rury PVC, PP i inne profile zamknięte do tworzenia stelaży
« dnia: Października 02, 2012, 10:58:21 »
Ktoś wie jak się u nas nazywają grubościenne, wysokociśnieniowe rury PCV, odpowiedniki amerykańskich SCH40 i SCH80 ?
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2012, 17:15:33 wysłana przez Sundowner »

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Rury PCV
« Odpowiedź #1 dnia: Października 02, 2012, 11:01:28 »
A zechcesz wyjawić po co Ci taka rura?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2012, 11:17:27 »
Gumowa rura nagrzewnicy (rzemiosło) w poldasie forumowym jest już kaput  ;D

Potrzebuję sobie zrobić podstawki pod Cougara - joystick i przepustnicę, a wykonanie tego z 25mm rur PCV będzie proste i możliwy będzie demontaż w razie potrzeby.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2012, 11:20:31 »
A nie łatwiej jechać do jakiegoś marketu budowlanego, tudzież sklepu i po prostu zobaczyć co mają lub ewentualnie zapytać :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2012, 11:23:46 »
Mają tylko odpowiedniki SCH5-10, czyli te o cieniutkich ściankach, co są bezużyteczne. Dlatego pytam jak to się nazywa żeby móc znaleźć gdzieś dalej i sobie najzwyczajniej zamówić.

SCH80:

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2012, 11:36:13 »
Bo u nas nikt nie używa takich grubych rur z PVC? Poszukaj jakichś PP z jak najniższym SDR.

SDR to oznaczenie używane w normalnych krajach, oznaczające stosunek średnicy zewnętrznej do grubości ścianki.:021:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2012, 13:42:56 »
Z PVC będzie trudno dostać coś grubościennego, zostają raczej rury PP stosowane w instalacjach wodnych i ogrzewania. Są dostępne w każdym sklepie instalacyjnym, Castoramie itp.
Rury PP można zgrzewać ale i można je kleić. Nie są specjalnie sztywne ale to już kwestie konstrukcyjne..
Dla średnicy rury 25 mm grubość ścianki wynosi 4,2 mm.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Października 12, 2012, 17:14:10 »
Nachodziłem się i najeździłem i jestem niepocieszony.  ;D

W okolicy max co mogę dostać to PP  Ø25mm PN20, tylko jest niezbyt sztywne, chyba Ø32mm byłoby lepsze, nie wiem czy są spotykane wyższe dopuszczalne wartości ciśnienia. Ale co mnie najbardziej drażni to sposób montażu - wyłącznie na zgrzewanie i wszystkie trójniki i kolanka są pod-wymiarowe  To oznacza, że zrobienie konstrukcji z lekko licząc 23 odcinków rur będzie trochę czasochłonne.

Jeden plus eskapad, to że mam już obcinarkę do rur i wkręty samo-wiercące ;)

Odp: Rury PVC, PP i inne profile zamknięte do tworzenia stelaży
« Odpowiedź #8 dnia: Października 17, 2012, 23:42:33 »
Wczoraj widziałem w Leroy Merlin rury PVC do klejenia. Są one sztywniejsze od rur PP, a kształtki wchodzą swobodnie.

http://www.leroymerlin.pl/szukaj-produkty,fw545,q5.html?q=cpvc

http://www.ezelazny.pl/instalacje-pcv-cpcv-klejone-c-1_32.html

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Października 24, 2012, 12:16:34 »
No to cała konstrukcja by mnie wyniosła blisko 200zł w częściach  :|

Za tyle mógłbym całość zrobić z MDFu i już w tym mieć panele z przełącznikami pozwalające na obsługę części funkcji w BMS i FSX.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 21, 2014, 22:19:10 »
A propos rurek PCV, na szybko taki "modzik" Warthoga wyszedł:

http://s1319.photobucket.com/user/JacD72/slideshow/Warthog%20Mod
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2014, 09:50:44 »
Wygląda całkiem fajnie :icon_wink: Tylko powinieneś chyba pomyśleć o jakimś ograniczniku wychyleń w okolicach dolnej nakrętki. Przy tej długości drążka robi się już niezła dźwignia i obawiam się że ten gimbal z tworzywa może tego nie wytrzymać. Skoro masz już prototyp z PCV to może warto zrobić to docelowo z amelinium albo czegoś podobnego, wtedy całość prezentowała by się bardziej "so real"  ;)

P.S. Nie lepiej przenieść to do wątku o TM Warthog?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 22, 2014, 10:05:54 »
O metalu możesz zapomnieć, bo to konstrukcja niewyważona, już przy relatywnie lekkim PCV widać, że sprężyna centrująca jest za słaba, a im dalej od centrum wychyli się drążek tym może być gorzej.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2014, 11:56:11 »
Sundowner jak zwykle masz rację  ;) Nawet jak teraz patrzę na te zdjęcia, to nie wydaje mi się żeby drążek był idealnie wycentrowany. Tyle że dołożenie sprężyny o większej sile nacisku też chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem dla tego mechanizmu, gdzie większość elementów jest zrobiona z jakiegoś abs'u... A mogło by się wydawać że to taki banalny temat do wykonania  ;)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2014, 12:49:56 »
Prawdę mówiąc to nie jest jakoś specjalnie skomplikowane do zrobienia, kwestia tego co się chce osiągnąć.

Jakby się chciało mieć wyważony drążek pozostawiając oryginalną mechanikę - można zrobić podstawkę podnoszącą całą płytę podstawy joya nad ziemię - kratownicę z PCV (a co ! :D ), z kolei w przedłużce joya zastosować gdzieś nisko łącznik T-owy i poprowadzić rurkę na około mechaniki i podstawy joya, mniej-więcej pod oś drąga. Wtedy do tego elementu można dodać obciążenie wyważając całą konstrukcję. zależnie od masy balastu można nawet i wyeliminować sprężynę centrującą jakby ktoś chciał, a JacD lata trzepaczkami, to może chcieć ;)