Autor Wątek: DCS: World - Wspólne latanie online  (Przeczytany 487257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: DCS: World - Wspólne latanie online
« Odpowiedź #7590 dnia: Października 02, 2020, 15:25:20 »
No i ja dzisiaj.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #7591 dnia: Października 02, 2020, 18:42:27 »
Pewnie i ja.

« Odpowiedź #7592 dnia: Października 04, 2020, 13:44:24 »
Latamy dzisiaj? :-)

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #7593 dnia: Października 04, 2020, 15:30:45 »
Ja dziś o 21.30 mam pojedynek ćwierćfinałowy. Trzymajcie kciuki.

« Odpowiedź #7594 dnia: Października 04, 2020, 17:48:20 »
Ja dziś o 21.30 mam pojedynek ćwierćfinałowy. Trzymajcie kciuki.
Powodzenia! Zajrzyj później na Discorda.

« Odpowiedź #7595 dnia: Października 04, 2020, 19:30:09 »
Trzymam, trzymam!
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #7596 dnia: Października 04, 2020, 19:43:02 »
Zawsze możesz zrobić streama dla kolegów na discordzie ;-)
Powodzenia!

« Odpowiedź #7597 dnia: Października 07, 2020, 13:32:51 »
Dawno nie było latane. Latamy dzisiaj?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7598 dnia: Października 07, 2020, 16:13:52 »
Ja się postaram, co prawda pracuję do 21, ale mam nadzieję, że nie będę padnięty :-).

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #7599 dnia: Października 09, 2020, 18:06:50 »
Hej. Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #7600 dnia: Października 09, 2020, 18:11:19 »
Będę.

« Odpowiedź #7601 dnia: Października 09, 2020, 21:03:42 »
Czas odlecieć  ;)

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #7602 dnia: Października 09, 2020, 21:28:48 »
O 21.30-40 stawiamy serwer. Zapraszamy.

« Odpowiedź #7603 dnia: Października 10, 2020, 17:03:45 »
Cześć. Wczoraj udało mi się dokończyć jedną z misji, nad którą pracowałem przez ponad 3 tygodnie. Z tego powodu uznałem, że warto będzie podzielić się tą radosną nowiną ze społecznością tego forum. Misja jest tak naprawdę kampanią obejmującą szereg starć, których ostatecznym celem jest, przejęcie wrogiego lotniska i przesunięcie linii frontu w kierunku głównej siedziby przeciwnika. Misję / kampanię uważa się za zakończoną, gdy jedna ze stron będzie w posiadaniu wszystkich baz lotniczych biorących udział w potyczce. To tak ogólnie, a teraz - Panie, Panowie, przedstawiam:

=OPS= EAGLE CLAWS

OGÓLNY ZAMYSŁ

Kampania rozpoczyna się na samym środku mapy. Lotniska HAMA, HATAY oraz INCIRLIK kontrolowane są przez siły RED, lotniska RENE MOUAWAD, MARJ RUHAYYIL oraz RAMAT DAVID są w posiadaniu sił NIEBIESKICH. Jednorazowo w potyczce biorą udział jedynie dwie sąsiadujące ze sobą bazy. Pierwsze walki toczą się zatem na linii HAMA - RENE. Gdy jedna ze stron spełni wszystkie warunki zwycięstwa danej bitwy, następuje przejęcie wrogiego lotniska i linia frontu przesuwa się w stronę głównej bazy przeciwnika. Dla przykładu - jeśli potyczkę HAMA (RED) - RENE (BLUE) wygrają niebiescy, kolejna bitwa toczyć się będzie na froncie HATAY (RED) - HAMA (BLUE). Siły czerwone nie będą mogły dłużej korzystać z lotniska HAMA (ich sloty wyboru maszyn będą blokowane).

CELE MISJI

Jak to zazwyczaj bywa w =OPS=, kampania ma charakter PVP, jednak główny jej nacisk położony jest na realizowanie zadań air-to-ground. Aby spełnić warunek przejęcia wrogiej bazy, trzeba będzie zaatakować wrogie czołgi, stanowiska artylerii, stanowiska obrony przeciwlotniczej, stanowiska zaopatrzenia, porty, stacje kolejowe, magazyny, itp. Ostatecznym elementem będzie zawsze zniszczenie obrony przeciwlotniczej znajdującej się na lotnisku nieprzyjaciela. Misja wykorzystuje skrypt zapisujący postęp kampanii, więc zniszczone jednego dnia jednostki naziemne, nawet w przypadku restartu misji, są zapisywane do pliku tekstowego i wczytywane z niego automatycznie zaraz po ponownym postawieniu serwera. Dzięki takiemu rozwiązaniu jedna misja w ramach kampanii może być rozgrywana w ciągu kilku dni bez konieczności ciągłego jej uruchomienia na dedykowanym serwerze.

MASZYNY I UZBROJENIE

W kampanii wykorzystywane są praktycznie wszystkie rodzaje maszyn, które są dostępne w DCS. Nie ma wyraźnie zarysowanego podziału na maszyny RED i BLUE (te same modele dostępne są dla każdej ze stron). Kampania w bieżącej wersji nie uwzględnia jeszcze niestety śmigłowców, ale to niedługo ulegnie zmianie. Prowadząc działania na froncie korzystamy z predefiniowanych uzbrojeń air-to-air (nie zmieniamy ich). Takich obostrzeń nie ma, jeśli chodzi o uzbrojenie air-to-ground (działajmy jednak z głową - CBU-97 jest dla mięczaków  :twisted:). 

SCENARIUSZE KAMPANII

HAMA - RENE

Głównym celem misji jest zniszczenie posterunków nieprzyjaciela broniących dostępu do jego bazy lotniczej oraz jednostek przeciwlotniczych rozlokowanych na samym lotnisku wroga.

RENE - MARJ

Siły operujące z RENE mają za zadanie zniszczyć oddziały przeciwnika na linii frontu, zbombardować skład amunicji przeciwnika na stacji kolejowej w Damaszku oraz bronić portu w Trypolisie. Aby przejąć lotnisko należy również zniszczyć jednostki przeciwlotnicze rozlokowane w bazie MARJ.
Siły operujące z MARJ mają za zadanie zniszczyć oddziały przeciwnika na linii frontu, zbombardować skład amunicji przeciwnika w porcie w Trypolisie oraz bronić stacji kolejowej w Damaszku. Aby przejąć lotnisko należy również zniszczyć jednostki przeciwlotnicze rozlokowane w bazie RENE.

MARJ - RAMAT DAVID

Siły operujące z MARJ mają za zadanie zniszczyć oddziały przeciwnika na linii frontu, zbombardować pojazdy zaopatrzenia bazy wojskowej NETAFIM oraz bronić swoich stanowisk artylerii. Aby przejąć lotnisko należy również zniszczyć jednostki przeciwlotnicze rozlokowane w bazie RAMAT DAVID.
Siły operujące z RAMAT DAVID mają za zadanie zniszczyć oddziały przeciwnika na linii frontu, zbombardować stanowiska artylerii przeciwnika na zachód od Marj oraz bronić pojazdów zaopatrzenia bazy NETAFIM. Aby przejąć lotnisko należy również zniszczyć jednostki przeciwlotnicze rozlokowane w bazie MARJ.

HATAY - HAMA

Siły operujące z HAMA mają za zadanie zbombardować port HATAY oraz zniszczyć stanowiska artylerii nieprzyjaciela na linii frontu. Aby przejąć lotnisko należy również zniszczyć jednostki przeciwlotnicze rozlokowane w bazie HATAY.
Siły operujące z HATAY mają za zadanie zniszczyć tajną bazę przeciwnika wykrytą w górach na północny-zachód od HAMA oraz zbombardować stanowiska artylerii nieprzyjaciela na linii frontu. Aby przejąć lotnisko należy również zniszczyć jednostki przeciwlotnicze rozlokowane w bazie HAMA.

HATAY - INCIRLIK

Siły operujące z HATAY mają za zadanie zbombardować wrogi posterunek graniczny, zniszczyć stację EWR przeciwnika oraz odciąć jego zapasy eliminując pojazdy zaopatrzenia. Działania należy wykonywać z uwagą na gęsto rozstawione zestawy SAM i AAA.
Siły operujące z INCIRLIK mają za zadanie zbombardować wrogi posterunek graniczny, zniszczyć stację EWR przeciwnika oraz odciąć jego zapasy eliminując pojazdy zaopatrzenia. Działania należy wykonywać z uwagą na gęsto rozstawione zestawy SAM i AAA.

Kampania będzie odpalana co jakiś czas przez społeczność =OPS= (dedykowany serwer). Aby do nas dołączyć, wystarczy śledzić ten temat. Nasze loty zaczynają się zazwyczaj o 21:30LT, o czym informujemy w tym wątku. Wcześniej jednak, zapraszamy do kontaktu poprzez DISCORDA, szczegóły tutaj: http://il2forum.pl/index.php/topic,17992.0.html.

Serdecznie zapraszamy!
=OPS=Barti

« Odpowiedź #7604 dnia: Października 12, 2020, 21:40:03 »
Latamy kampanię. Linia RENE - HAMA. Zapraszamy.