Warto, a dochodzi jeszcze jeden powód by zagrać, a mianowicie Full Combat Rebalance Mod.
To taka trochę oficjalna/nieoficjalna poprawka wprowadzająca zmiany w walce, ekonomii, balansie i kilku innych aspektach.
Nieoficjalna, bo nie klepnięta przez CDPRed, oficjalna, bo stworzona przez ich pracownika Andrzeja Kwiatkowskiego, znanego jako Flash. Niektórzy z was być może mieli styczność z Flash Modem do pierwszego Wiedźmina, którego właśnie on był twórcą.
Wybrane przeze mnie fragmenty z changelog'a, wybaczcie "krzywe tłumaczenie". Dla zainteresowanych pełny wykaz zmian tutaj:
http://forums.cdprojektred.com/threads/255-Full-Combat-Rebalance-2/page8- Wzrost, o 80% czasu reakcji Geralta na nasze komendy.
- Dodano uniki będąc zablokowanym na wrogu i możliwość chodzenia.
- Geralt może blokować podczas chodzenia (nowe animacje).
- Blokowanie nie jest już potrzebne do parowania ataków przeciwników.
- Geralt automatycznie paruje ataki mieczem przeciwnika i odbija nadlatujące strzały, ale nie jest przez to niezwyciężony. To nie oznacza 100% szansy na sparowanie, a wartość nie jest stała. Zmienia się to w zależności od liczby ataków jakie zdoła zablokować w krótkim czasie i kierunku ataku.
- Riposta nie wymaga trzymania bloku, by ją aktywować, będzie trzeba zaatakować w odpowiednim momencie.
- Geralt nie "odbija się" po sparowaniu ataku przez przeciwnika. To pozwala kontynuować sekwencję ataku.
- Dodano tryb "Koncentracji" w walce. Geralt wchodzi w ten stan podczas trudnych spotkań. To jedynie efekt wizualny, więc odbywa się to automatycznie, w oparciu o obliczony poziom zagrożenia.
- Podczas "Koncentracji", Geralt wykonuje piruety (nowe animacje) - YAY!!!, zamiast toczenia.
Wyżej wymienione zmiany w mechanice obrony zmniejszają znaczenie toczenia się w trakcie walki.
Ja czekam z niecierpliwością, bo walka, moim zdaniem, była jednym z najsłabszych elementów gry. Samo wprowadzenie piruetów (jak w książkach), bardzo mnie cieszy, a ograniczenie tarzania się po podłodze cieszy jeszcze bardziej.
Mod będzie ważył 2 GB, także dzieje się tam chyba sporo, a premiera przewidziana jest na dwudziestego tego miesiąca.