Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad by 777!  (Przeczytany 104364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: IL-2 Sturmovik: Battle of Stalingrad by 777!
« Odpowiedź #345 dnia: Października 25, 2013, 23:12:45 »
A podawali przecież że dostaniesz produkt niepełny z jedynie 30-35% całości gry. Czyli się zgadza. Pozatym patrząc na towarzystwo na forum tych którzy już kupili w którrym ja też się znalazłem nie czuję się źle ;) Wolę z nimi zgubić niz innymi znaleźć :P

patrząc na forum BoS to już całkiem jestem kapitan Nostres :)
Dobra koniec pocieszania się głupiego, ale to dopiero pierwszy ich numer z niedopowiedzeniem.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #346 dnia: Października 25, 2013, 23:31:43 »
Ale co ma jakoś produktu do czasu dostępu do niego? Ja rozumiem, że chcą dać ludziom pograć, zebrać feedback i wprowadzić poprawki na następny tydzień, ale w środku tygodnia!?

Możliwości jest kilka:
  • będzie tylko jeden albo ledwie parę serwerów obsługujących graczy i na tym etapie tworzenia gry co chwila wypluwane są nowe wersje softu, które wymagają sprawdzenia przed upublicznieniem; stąd konieczność stosowania harmonogramu w stylu 3 dni testów dla ludzi, 2 dni testów wewnętrznych
  • weekend to dni wolne od pracy a więc nie byłoby komu administrować serwerem lub serwerami
  • na starcie przedsięwzięcia analiza problemów pewnie będzie zabierała o wiele więcej czasu niż 3 dni ich wyłapywania przez "wczesnodostępowców"; być może 777 chce uniknąć zalania przez nieprzerwany strumień zgłaszanych błędów; podejrzewam, że jak zwykle większość graczy będzie miała problemy ze zrozumieniem, że to bardzo wczesna wersja gry i żółć popłynie szeroką, rwącą rzeką :)
  • 3 dni dla graczy to tylko 2 dni robocze "spokoju" dla deweloperów

Oczywiście mogliby zrealizować wszystko z większym rozmachem. Kupić więcej serwerów - oddzielną mała farmę dla ludu, oddzielne środowisko do testów wewnętrznych. Zatrudnić jednego lub dwóch adminów do obsługi tych "wczesnodostępowych" serwerów. Uruchomić mały zespół wsparcia od razu na starcie. Jednak wszystko to kosztowałoby sporą kasę i efekt byłby taki, że można byłoby se pograć przez cały tydzień w niestabilną, pełną braków i błędów wersję gry. Ja wolę żeby tą kasę władowali w testy Oculusa, nowych sterowników Nvidii i AMD, zatrudnienie grafika, programisty, fizyka, speca od dźwięku itd.
Wczesny dostęp do gry oznacza udział w tworzeniu tytułu. Najczęściej jest to ograniczone do testów mocno niekompletnej wersji gry i zawsze wygląda dość biednie. Jeśli ktoś spodziewał się czegoś w stylu rozbudowanego dema albo możliwości praktycznie normalnego grania to... sam jest winny swojego rozczarowania. ;)
No dobra, trochę winni są też marketingowcy, którzy spopularyzowali wspaniały sposób promocji tytułu - zamknięte i otwarte "bety", które są tak naprawdę testami struktury serwerów i balansu wskaźników (samolotów, czołgów, broni itp) przeprowadzanymi z zastosowaniem praktycznie ostatecznej wersji gry.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Października 26, 2013, 00:59:48 »
Myślę, że nie zabolałoby ich jakoś szczególnie, gdyby dali opcje offline 24/7. Dla mnie to jest problem, bo w środku tygodnia po prostu średnio mam kiedy grać... Jako, że mocnym punktem marketingu dla droższej opcji był właśnie wczesny dostęp, to dość mocno to we mnie uderza i większość ludzi, którzy mają podobnie (a chyba każdy gdzieś pracuje, ma rodzinne i inne takie, a bawi się w weekendy), będą zrzędzić, bo jajco dostaną w praktyce a nie wczesny dostęp.

« Odpowiedź #348 dnia: Października 26, 2013, 01:17:06 »
Myślę, że nie zabolałoby ich jakoś szczególnie, gdyby dali opcje offline 24/7.
Praktycznie nikt tego nie robi bo na tym etapie ciężko jest zabezpieczyć grę przed nielegalnym kopiowaniem inaczej niż metodą "zawsze online". Może dość szybko porządnie ogarną serwer odpowiedzialny za uwierzytelnianie graczy oraz synchronizację zasobów i będzie można tłuc 24/7? W przypadku Project CARS deweloperzy uwinęli się z tym błyskawicznie więc trzeba być optymistą.  ;D
Mi też niezbyt pasuje środek tygodnia ale cóż, takie życie. Grę kupiłem tak wcześnie głównie w celu wsparcia 777 finansowo a nie żeby jak najszybciej położyć łapę na tytule więc jakoś przeżyję te ograniczenia czasowe. :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #349 dnia: Października 26, 2013, 08:00:55 »
Ale co by nie było to i tak niezły zonk. Ludzie kupowali premium by pograć też wcześniej i się szkolić np. dywizjonami, a tu bardziej wychodzi, że to przede wszystkim testy i dane dla deweloperów. Potem na spokojnie sobie przysiądą, przeanalizują, zrobią raporcik i za tydzień dorzucą coś nowego.

Tia, 3 dni, to co ja będę robił przez kolejne, a po simach skakać nie lubię jak już chce się dobrze wczuć? Mogli ew. dać właśnie tak jak w RoF - że jest tryb offline bez zapisywania statystyk.
Niby tłumaczą, że chodzi o to, żeby też system raportował sam i dane sprzętów i problemy i takie tam inne + naprawa tego co nie gra, ale taka informacja o ograniczonym dostępie powinna jednak paść już w zapowiedziach by każdy był tego świadomy. Jeszcze się okaże, że np. serwer ma problemy i 3 dni przejdą bez możliwości pogrania. Nie każdemu to będzie odpowiadać. Osobiście to wolałbym mieć np piątek - niedziela.

Trzeba tylko pamiętać, że to na początku. Może w połowie grudnia już będzie 7/24h?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #350 dnia: Października 26, 2013, 10:28:34 »
Ja się osobiście spodziewałem czegoś w stylu Arma 3 Alpha - np. 2 samoloty, wycinek mapy, singlowe QM i ewentowe testowanie stabilności serwerów. Całość aktualizowana co jakiś czas o poprawki i nową zawartość.
Mogę jednakże równie dobrze poczekać kolejne 3 miesiące, albo i dłużej na jakieś poważniejsze granie. DCS Huey mnie na jakiś czas wyleczył z parcia na bety ;-)

« Odpowiedź #351 dnia: Października 26, 2013, 10:52:57 »

(...) bardziej wychodzi, że to przede wszystkim testy i dane dla deweloperów.
W tego typu "wczesnych dostępach" dokładnie o to chodzi.

Tia, 3 dni, to co ja będę robił przez kolejne
:020: :021:

(...) taka informacja o ograniczonym dostępie powinna jednak paść już w zapowiedziach by każdy był tego świadomy.
Masz rację, po ilości pretensji i narzekania na forach widać, że ludzie spodziewali się czegoś innego.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #352 dnia: Października 26, 2013, 11:18:26 »
W tego typu "wczesnych dostępach" dokładnie o to chodzi.

:020: :021:
Masz rację, po ilości pretensji i narzekania na forach widać, że ludzie spodziewali się czegoś innego.

Yup, to jest trochę zabawne, bo graczom się wydaje, że jak dostaną się do bety to po prostu mogą sobie wcześniej pograć (i czasem tak jest - vide Arma 3), ale beta znaczy co innego, nie granie wcześniej, a żmudne testowanie produktu przed jego wydaniem. Problem w tym, że 777 tego nie sprecyzowało. :)

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #353 dnia: Października 26, 2013, 13:35:50 »
Będzie możliwość grania przez trzy dni - bardzo dobrze :-)
W środku tygodnia ?? Super - pełne sprektrum 13-latków z Kanzas, Kijowa i Moskwy będzie musiało chodzić do szkoły i odrabiać lekcje, a nie pisać bzdury na forum.
Być może jest to niedopowiedzienie ze strony autorów, ale czekałem parę lat na CoD'a, który był bzdurą - to teraz jak zaczekam 3, 4 miechy dłuzej  - nic się nie stanie;-)

Zresztą jest dokładnie tak jak napisał Rutkov o towarzystwie ludzi którzy zrobili preordera :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #354 dnia: Października 26, 2013, 18:31:28 »

Możecie gadać co chcecie beta i takie tam, ale tak istotna informacja miała być  podana czarno na białym.
                Mnie tam rybka od wtorku do czwartku BoS  pozostałe dni Atag i da się przeżyć.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #355 dnia: Października 26, 2013, 20:01:05 »
Ktoś założył ankietę na Forum BoS'a czy ten ruch da się przeżyć i jak na razie ta opcja zwycięża. Ale fakt - beta - ok, bardziej dla twórców by dopracowali BoS'a, ale ta info powinna być podana.

http://forum.il2sturmovik.com/topic/1780-early-access-tue-thu-how-do-you-feel-about-it/ .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #356 dnia: Października 26, 2013, 20:15:56 »
Siedem grzechów głównych to w waszym towarzystwie mały grzechy.
Jest jeszcze ósmy pożądanie!
A prawdziwy ogień będzie: jak po becie super sim nasze serca zdobędzie!
Ps: Kóxxa beta to beta! Beta nie jest do grania tylko testowania!
Boże roz#%l ten świat albo daj nam zbawienie w postaci dobrego sima!
Podpisane SPRAGNIENI  :) !
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2013, 21:06:30 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #357 dnia: Października 26, 2013, 21:07:30 »
Ktoś założył ankietę na Forum BoS'a czy ten ruch da się przeżyć i jak na razie ta opcja zwycięża. Ale fakt - beta - ok, bardziej dla twórców by dopracowali BoS'a, ale ta info powinna być podana.

http://forum.il2sturmovik.com/topic/1780-early-access-tue-thu-how-do-you-feel-about-it/ .

W innej ankiecie w której pytanie brzmi "czego oczekujemy od Il2BoS" jedna z odpowiedzi brzmi: "możliwości gry w weekendy"
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #359 dnia: Listopada 01, 2013, 13:37:35 »
Jest już nowy wpis. Jeszcze nie czytałem ale BF na pulpit wygląda pięknie.

http://forum.il2sturmovik.com/topic/168-developer-diary/?p=43941

www.yoyosims.pl