[...] Jak wiadomo na nowszych kartach Nvidii BMS cierpi na stuttering przy włączonym vsyncu. [...] Rozwiązanie jest takie, żeby inaczej niż przez vsync obciąć klatki. Pomaga w tym taki mały soft jak D3D antilag: http://www.kegetys.fi/misc/
Wystarczy wrzucić do folderu Falcon BMS\Bin\x86 i ustawić w pliku cfg intersujacą nas liczbę klatek.
Sprawdziłem i KU PRZESTRODZE dla osób, które latają na laptopach, gdzie nie można w BIOSie wyłączyć karty zintegrowanej.
Właśnie zmarnowałem 1/3 nocki na rozgryzienie problemu, dlaczego nagle BMS przestał mi się przełączać na dedykowaną kartę graficzną GeForce'a pomimo ustawień w panelu Nvidii. Laptop uparcie ustawiał w BMSie jako grafę zintegrowanego Intela. Nawet wybór GF jako podstawowej karty nic nie dawał (pomimo restartów)
Parę dni temu chciałem ten programik przetestować i wrzuciłem te pliki, zgodnie z instrukcją do wskazanego katalogu. Ale, że czasu zabrakło, całkiem o nich zapomniałem.
Dopiero dziś "lekko" się zdziwiłem, gdy na starcie misji w BMS miałem 15-16 FPS !!! Ale, że czasem na mocno obciążonym serwerze (>40 osób) takie cuda się zdarzają, nie wiązałem tego z problemem po mojej stronie.
Ponieważ do tej pory BMS bez problemu uruchamiał się na GeForce'ie, nawet nie spojrzałem początkowo do setup'u. Po wywaleniu się gry, zajrzałem do ustawień (wciąż nie pamiętając o tym nieszczęsnym programiku) - jako procesor graficzny widniał tam Intel HD zamiast GF.
Mimo ustawień w panelu nVidii, mimo uruchamiania prawym klawiszem myszy i wyboru - procesor graficzny Nvidia, w kolejnych próbach BMS nie odpalał się na GF.. Już myślałem, że to dedykowana karta graficzna padła (w 2 miesięcznym laptopie!)..
W końcu sobie przypomniałem o powyższym cudzie..
Po wykasowaniu tego programiku z katalogu BMS - Voila!! Działa jak należy..
Szkoda tylko, że na dojście do tego zmarnowałem kilka godzin, nie dokończyłem fajnej misji i przegapiłem następną.. :/
Tyle z tego dobrego, że może ktoś z Was nie będzie marnował tyle czasu