W tej cenie chyba trzy lata temu kupiłem taktyczne adidaski od Batesa. Zastanawiałem się nad Gromami od lubelskiego Protektora (kolega takie miał i był zadowolony, zresztą nadal jest), ale ostatecznie skusiłem się na Batesy, bo "przecież muszą być lepsze".
"Trochę" już w nich przeszedłem (używam ich praktycznie na co dzień, czy deszcz, czy śnieg, czy słońce) więc i trochę mogę o nich powiedzieć. Po pierwsze, buty są bardzo lekkie, prawie nie czuć ich na nodze. Podeszwa składa się z dwóch rodzajów gumy, więc całkiem przyjemnie amortyzuje (przynajmniej dopóki się nie ugniecie), a i trzymanie zapewnia nie najgorsze.
Jeśli chodzi o komfort termiczny i wentylację to jest trochę słabo - buty nie mają żadnego ocieplenia, więc w zimie jest zimno, a w lecie z kolei cokolwiek gorąco, ale nie na tyle, żeby nie dało się chodzić, choć przy temperaturach >25 stopni zakrawa to na masochizm.
Jeśli chodzi o system sznurowania to widziałem lepsze (choćby speedlace w ICW czy nowych junglach), nie da się sznurowadeł zaciągnąć jednym ruchem, ale za to trzymają się stopy dość pewnie.
Wyłaniałby się z tego obraz buta prawie idealnego, gdyby nie jedno ale... otóż szybkość z jaką ulegają zużyciu jest, jak dla mnie, porażająca - po roku podeszwa zeszła w mniej więcej 2/3, obecnie w miejscach najbardziej obciążanych podczas chodzenia buty są w zasadzie łyse, więc i z dobrej przyczepności nic nie zostało. Dodatkowo po dwóch latach skóra popękała, tak że obecnie na pięcie jednego z butów, w miejscu w którym materiał łączy się ze skórą, mam dziurę na wylot.
Może miałem pecha do pary, poza tym buty przeszły już dużo, więc i to tłumaczy taki, a nie inny ich stan, ale nie zmienia to faktu, że się zawiodłem i prawdopodobnie nie kupiłbym ich drugi raz.
Ale Ty chcesz buty do grania w paintball, a nie do codziennego katowania, więc pewnie Tobie posłużyłyby dłużej.
To te buty:
http://www.bates.pl/buty-damskie/kolekcja-meska/2263-sport-taktyczny-cholewka8-buty-wojskowe-bates.html