Autor Wątek: Virtual Battlespace 2  (Przeczytany 5697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Virtual Battlespace 2
« dnia: Lutego 13, 2013, 18:49:28 »
Co wiecie o tym symulatorze? Można go zainstalować na pcecie? Grał ktoś na nim?

Zła nazwa tematu. Skąd mam wiedzieć co to jest VBS2? Dla mnie VBS to Visual Basic Script. Poza tym totalne lenistwo - na oficjalnej stronie wymagania sprzętowe są podane. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2013, 02:46:07 wysłana przez Zefirro »

mmaruda

• Gość
Odp: VBS 2
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 14, 2013, 02:38:28 »
VBS2 to nie tyle symulator jaki znamy, co profesjonalna aplikacja szkoleniowa dla wojskowych. Arma 2 jest swoistą wersją komercyjną.

https://store.bisimulations.com/

Jak widać cenowo poza zasięgiem normalnego gracza. Generalnie jak nie jesteś zorientowany w temacie, to 10 sekund w googlach załatwia sprawę.

Odp: Virtual Battlespace 2
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 15, 2013, 14:27:36 »
To fakt, drogie to jak diabli, ale są dwa wydania zupełnie za darmo, jedno o wojskach US, a drugie o UK, w te pierwsze wczoraj trochę już pograłem.
Powiem tak, podstawowa przewaga nad ARMA jest taka, że jakość grafiki nie spada wraz ze wzrostem odległości. Na tą chwilę trudno mi się zdecydować co jest lepsze ARMA2 z modem ACE (który też zainstalowałem dopiero wczoraj) czy VBS2, na dzień dzisiejszy ten drugi tytuł jakoś bardziej mnie pociąga.
VBS2, chodzi płynniej od ARMA2 więc polecam go wszystkim których komputery średnio sobie z ARMA2 radziły.
Jeszcze jedno, skoro VBS2 Lite US i UK jest za darmo, to pewnie można zagrać w multi. Ja bym chętnie spróbował.

Odnośnie tego, że wszystko można znaleźć w google, oczywiście tak jest, ale chciałem poznać opinie ludzi z tego forum, no i trochę pogadać z kimś o podobnych zainteresowaniach.

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 15, 2013, 15:11:22 »
są dwa wydania zupełnie za darmo, jedno o wojskach US, a drugie o UK
A można poprosić linka?

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 15, 2013, 15:21:37 »
VB_TAG_yello - przeczytaj priva.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 15, 2013, 15:24:24 »
Dlaczego nie można tego podlinkować publicznie?

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 15, 2013, 15:40:03 »
W sumie to chyba mogę to tu napisać.
Zanim doczytałem, że jest to dostępne za darmo to ściągnąłem to za pomocą torrentów ze stron, których już nawet nie pamiętam, bo sporo tego przejrzałem i nie chciałbym dać niesprawdzonych linków.
Amerykański nazywa się VBS2 US Army Lite
Brytyjski VBS2 JCOVE

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 15, 2013, 15:50:09 »
Z tego co wyczytałem wersje "Lite" są dostępne tylko dla członków sił zbrojnych US itd.

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 15, 2013, 15:54:28 »
O tym Brytyjskim czytałem gdzieś na polskim forum i pisali, że zostało ogólnie udostepnione nawet sobie żartowali jak to kolesie z IRA będą teraz na tym ćwiczyć.

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 15, 2013, 16:12:00 »
O tym Brytyjskim czytałem gdzieś na polskim forum i pisali, że zostało ogólnie udostepnione nawet sobie żartowali jak to kolesie z IRA będą teraz na tym ćwiczyć.

Dwa lata temu było tak, może coś się zmieniło od tego czasu:
"PURSUANT TO THE US ARMY LICENSE, ACCESS AND USE OF THIS SOFTWARE IS LIMITED TO “AUTHORIZED USERS” DEFINED AS:
(1) ACTIVE, GUARD AND RESERVE MEMBERS OF US ARMY AND CIVILIAN EMPLOYEES OF US ARMY WHO USE THE INSTALLED VBS2 LITE MILITARY SIMULATION GAME FOR MILITARY TRAINING PURPOSES PURSUANT TO THE US ARMY LICENSE (REFERRED TO HEREIN AS “AUTHORIZED END USER(S)”); AND

(2) MEMBERS AND EMPLOYEES OF US ARMY, CIVILIAN SETA CONTRACTORS WORKING FOR US ARMY AND GOVERNMENT CONTRACTORS WORKING PURSUANT TO CONTRACTS WITH US ARMY, WHO ARE AUTHORIZED BY US ARMY TO ACCESS, USE, MODIFY OR INSTALL THE VBS2 LITE SOFTWARE FOR THE PURPOSE OF ASSISTING US ARMY IN IMPLEMENTING THE TRAINING PROGRAM USING THIS SOFTWARE AS PERMITTED BY THE US ARMY LICENSE (REFERRED TO HEREIN AS “AUTHORIZED DEVELOPMENT USER(S)”). "

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 15, 2013, 16:43:32 »
https://rdl.train.army.mil/catalog/view/100.ATSC/61A4CDE7-7E53-4683-8617-72E6147A2EC1-1300762930432/vbs2/VBS2.htm

Cytat:
"Virtual Battle Space 2 (VBS2) US Army Lite is an official military first person tactical training game for download by anyone who wants a copy of this game.

VBS2 US Army Lite is a commercial-off-the-shelf game-based training platform, incorporating a high-fidelity semi-immersive environment and a scenario editor. The unique simulation engine provides extremely realistic semi-immersive environments, with large, dynamic terrain areas, hundreds of simulated military and civilian entities and a range of generic, geo-typical terrain areas.

VBS2 US Army Lite training game is similar in many ways to the full version of VBS2 which was deployed to over 53 Army installations worldwide last year. As the name implies it is a "lite" version containing many, but not all, of the capabilities of the full version of VBS2.

The lite version, which can be played against up to 11 other Soldiers on a network, will allow Soldiers to have their own personal copy of this application which they can train with as well as develop scenarios that are upwardly compatible with the full version of VBS2. "

Ani słowa o tym co napisał Caldur...
... ale aby wejść i pobrać, to chyba trzeba mieć IP z zakresu .mil :)

Ot taki "chłyt mertetingowy" :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 15, 2013, 16:51:59 »
Bip3r znam angielski tylko very little, ale z tego co zrozumiałem VBS2 US Army Lite jest ogólnie dostępny i to za darmo. Czy tak?

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 15, 2013, 17:09:05 »
Wczoraj ściągnąłem wszystko bezproblemowo i wszystko działa. Oczywiście nie spod tego adresu, który podał Bip3r.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 15, 2013, 17:32:44 »
Bip3r znam angielski tylko very little, ale z tego co zrozumiałem VBS2 US Army Lite jest ogólnie dostępny i to za darmo. Czy tak?

Z opisu niby tak wynika, ale jak napisałem pod cytatem, po wejściu w linki podane w adresie wyżej, nie da się tego ot tak ściągnąć..
Aczkolwiek nikt nie powinien się czepiać, jeśli na ogólnodostępnej stronie jest taki tekst, bez jakichkolwiek zastrzeżeń, a program ściągnie się z innego źródła.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 15, 2013, 17:40:39 »
Super, więc tak jak pisałem, w necie są torrenty, bardzo szybko je znalazłem. Naprawdę warto zobaczyć w jaki sposób to się różni od ARMA, zwłaszcza widok terenu, przy czym znacznie ciekawiej wypada ten zurbanizowany teren na pustyni niż mapa niby stylizowana na Afganistan.

Ort. Zfrr
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2013, 17:42:16 wysłana przez Zefirro »