Autor Wątek: Okulary VR/Gogle VR, akcesoria. Informacje o rynku.  (Przeczytany 112797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Okulary - czy istnieje w ogóle coś takiego w sprzedaży
« Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 08, 2016, 13:20:12 »
Ja tak myśle, że może faktycznie jak wyjdzie w PL to sobie zamówię z takiego sklepu internetowego do którego będzie można zwrócić po upojnym weekendzie ;D . Może nie na samym początku, ale jak już wyjdą jakieś gierki pod to. Jestem ciekaw jak hulać będzie z tym DCS albo FSX, chociaż z tym drugim może być słabo, bo klatek tu czasem brak.

Natomiast powiem Wam tak - nie wiem jak to jest obecnie, ale miałem 1ynkę na oczach i wcale jakoś nie czułem się zagłebiony w świat 3D. Ramki też widać, to nie jest tak, że obraz nas otacza. Grałem w IL-2 BoS i szybkie rozglądanie się na szóstą słabo wypadało (smużenie przy szybkim obrocie plus nie da rady rzucić szybko okiem jak z Trackiem). Całe ustrojstwo też nieco waży, w lecie może być sauna pod tym.

Bardziej mi to przypominało jak patrzenie przez takie (jak kiedyś były) wizjery w które wkładało się kolorowy slajd i widzimy taki mały monitorek na końcu tunelu. Prawie jak widoki w Koma, życie po życiu, czy coś takiego ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 08, 2016, 13:48:03 »
To obraz nie jest na całej gałce ocznej?
Duże te ramy?

« Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 08, 2016, 14:57:00 »
Hehe tu jest pokazany fajny zestaw: https://www.youtube.com/watch?v=YhDL0lmI7hI
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 08, 2016, 15:21:22 »
To obraz nie jest na całej gałce ocznej?
Duże te ramy?

Dla mnie były na tyle duże, że były wyraźnie zauważalne, może w tej wersji jest lepiej. Tago nie wiem.

Hehe tu jest pokazany fajny zestaw: https://www.youtube.com/watch?v=YhDL0lmI7hI

Fajne, ale jak widać nie działa z Oculus zoom jak działa w Track IR. Słabe to...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2016, 18:32:03 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 10, 2016, 10:11:05 »
Miałem DK2 w DCS na głowie i powiem że jak dla mnie ma dwie jedyne wady - rozdzielczość czyli brak możliwości rozczytania przyrządów (podobno w finalnej wersji mieli poprawić) oraz cena. Około 1,5 tys. to może jeszcze, ale 3 tys. za wersję customer to już niestety.  Chyba że dostałbym do ręki i przetestował z jeden dzień żeby pozbyć się wątpliwości co do usuniętych wad poprzednich wersji. Bo cena powala. Ale ogólne wrażenia - można zobaczyć jak to jest lecieć prawdziwym odkurzaczem :) .
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 10, 2016, 12:43:48 »
Miałem DK2 w DCS na głowie i powiem że jak dla mnie ma dwie jedyne wady - rozdzielczość czyli brak możliwości rozczytania przyrządów.

No właśnie, też to zauważyłem (ale w v.1), ogólnie nic nie było widać, nawet napisów w formie "ikonek", nie mówiąc o skalach na przyrządach. Byłoby jednak słabe jakby tak to wypuścili więc może tę rozdzielczość poprawiono?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 13, 2016, 09:11:29 »
Jeśli te ceny się sprawdzą http://focustaiwan.tw/news/ast/201601120023.aspx to Rift będzie najtańszym rozwiązaniem!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 31, 2016, 20:08:21 »
Ciekawe, jakiś Polak wyprodukował coś w stylu Google Cardboard: https://www.facebook.com/Weebo3D , a tu jak koleś sobie to skonfigurował: https://www.youtube.com/watch?v=zy6Q7EptWkU .

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #218 dnia: Lutego 03, 2016, 18:44:31 »
Ktoś korzysta z takich gogli pod smartfona? Może coś polecić? Modeli jest sporo (przykład http://allegro.pl/3d-gogle-cardboard-vr-box-regulacja-soczewek-40mm-i5959483517.html ) , każdy oczywiście zajefajnysuper, ale co wybrać?
No i czy jest sens przy rozdzielczości 1280x720pxt na smartfonie.

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #219 dnia: Lutego 03, 2016, 20:45:16 »
Taką rozdzielczość to miał pierwszy dev kit Oculusa, więc moim zdaniem nie ma to sensu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: Lutego 07, 2016, 22:24:29 »
Yoyo, szkoda sensu. Ja mam podobne szkła. Jeśli chcesz to używać do PC to problem jest w aplikacji Trinus która spore opóźnienia. Poza tym musiałbyś mieć smartfona z rozdziałką 4K żeby coś przeczytać drobniejszą czcionką. Lepiej kupić używany Oculus SDK2.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2016, 07:51:08 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #221 dnia: Lutego 10, 2016, 13:44:16 »
Yoyo, szkoda sensu. Ja mam podobne szkła. Jeśli chcesz to używać do PC to problem jest w aplikacji Trinus która spore opóźnienia. Poza tym musiałbyś mieć smartfona z rozdziałką 4K żeby coś przeczytać drobniejszą czcionką. Lepiej kupić używany Oculus SDK2.

Czyli co nie warto? Będę zmieniał tel i właśnie myślałem o czymś z podziałką 1920x1080. Nie wiem czy chodzi akurat o połączenie z PC, ale są przecież jakieś aplikacje Google Cardboard i filmy i bardziej chodziło mi wykorzystywanie tego pod to. Ktoś ma z tym doświadczenia? Czy sobie odpuścić? Bo jak nie to kupię mniejszy telefon i tańszy ;).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #222 dnia: Lutego 23, 2016, 19:46:31 »
Program do przetestowania gogli od Steam: http://store.steampowered.com/app/323910 .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #223 dnia: Lutego 24, 2016, 09:49:29 »
Nie do testowania gogli tylko komputera. Program sprawdza czy twój komputer da sobie radę z goglami Steama.