Autor Wątek: FSX w ustawieniach nie wykrywa GF660M.  (Przeczytany 6450 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FSX w ustawieniach nie wykrywa GF660M.
« dnia: Marca 26, 2013, 19:15:53 »
Witam!
Kupiłem nowego laptopoa ( i5, 8gb ram, GeForce 660 GTX m) no i zainstalowalem FSX z dodatkiem acceleration. Wszystko ladnie chula na full detalach (oczywiscie nad Nowym Yorkiem klatkuje) ale ogolnie jestem zadowolony. Pojawil sie jednak problem. W settingsach customize nie wykrywa mi dedykowanej karty (GeForce 660 GTX m) tylko zintegrowana ( intel HD 4000). Przy pierwszym włączeniu wykryło mi GeForca, ale po zmianie ustawień rozdzielczości i ponownym odpaleniu FSX'a wykrywa tylko intelowską karte. Choc po odpaleniu symulacji na full detalach gra śmiga.
To po pierwsze. Niby nie ma się do czego przyczepic, ale na drogach kołowania żołte linie (wszystkie) oraz niektóre tekstury pasa startowego migotają. W dodatku w VC i 2DC po najechaniu kursorem na instrument lub przełącznik nie wyswietla mi jego nazwy (choc takową opcje zaznaczylem w settingsach.
To nie jest moja pierwsza przygoda z FSX, choć miałem długą przerwe. Powiedzcie prosze, może przegapiłem jakąś łatke.
Z góry dziekuję za pomoc...

Założyłem nowe konto, napisałem nowy post ale nie przeczytałem regulaminu. Zła nazwa tematu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2013, 19:19:16 wysłana przez KosiMazaki »

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: FSX w ustawieniach nie wykrywa GF660M.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 26, 2013, 20:43:06 »
Jeśli to Win7 to kliknij prawym na ikonkę FSX i wybierz "Uruchom z procesorem graficznym", a tam odpowiednią grafikę.

Inną opcją jest stworzenie profilu dla FSX w panelu sterowania karty i wybrania tam opcji  High-performance NVIDIA processor.

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 26, 2013, 23:08:34 »
Dziękuje za odpowiedź...
Niestety to nie w tym tkwi problem. Mam windows'a 8 i choć zrobiłem to co mi napisałeś to nic nie pomogło...
Proszę o dalsze pomysły na rozwiązanie tego problemu...
Przepraszam, ze nie przeczytałem regulaminu, ale zrozumcie moja frustracje i chęć uzyskania szybkiej pomocy.
ps.: Gdzie ten regulamin, bo chciałbym go przeczytac?? :)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 26, 2013, 23:57:46 »
Nigdy nie miałem kompa z dwiema kartami więc nie wiem czy to tak w FSX działa, ale czy w menu Urządzenie (pewnie Device w wersji ENG), nad polem wyboru rozdzielczości i limitu klatek, wybrałeś swoją kartę?

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 27, 2013, 00:23:06 »
Cześć,

Jaki to laptop (model)?

U mnie w IBM/Lenovo T500 znajdują się dwie karty. Mogę zmieniać z której korzystam w "locie". Na pasku zadań Windows jest ikona-wskaźnik naładowania akumulatora. Klikając prawym mychy na niego wybieram opcję "switchable graphics" i dalej konkretny moduł graficzny.

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 27, 2013, 02:55:19 »
W miejscu "Device" w settingsach widnieje tylko jedna karta ( intel hd 4000) ta zintegrowana.
Model laptopa to lenovo Y580 wersja z 8GB ramu.
Niby problem jest mało istotny, ponieważ gierka mi smiga na full detalach, tylko wkurza mnie to migotanie lini na drogach kolowania i niektórych tekstur pasa startowego, zwłaszcza w miejscach złączenia z drogami kołowania. Nadmienie jeszcze,ze problem nie występuje przy sciągnietych sceneriach lotnisk.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 27, 2013, 07:29:15 »
Spróbuj sobie wejść w Menadżera Zadań i wyłączyć kartę graficzną Intela. Wtedy domyślną kartą stanie się GF660 ale wzrośnie też zużycie prądu, a zarazem laptop będzie cieplejszy. Prawdopodobnie jak FSX Ci działa płynnie to karty graficzne przełączają się w locie. FSX Uruchamia się na Intelu i tak ta gra to zapamiętuję, po odpaleniu trybu 3D z automatu zaczyna działać Nvidia. Czasem pomaga też podłączenie stałego zasilania, wtedy z automatu domyślną kartą grafiki staje się ta mocniejsza.

Inna opcja już tu wymieniona to stworzenie nowego profilu w Panelu Nvidii dla FSX i wybranie tam GF660 jako karty domyślnej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 27, 2013, 14:13:52 »
Poza tym upewnij się, czy w samym FSX nie masz wybranej opcji "DirectX 10 preview". Jej włączenie może powodować efekty, które opisałeś.

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 27, 2013, 15:40:37 »
A czy wyłaczenie opcji  "DirectX 10 preview" spowoduje jakies zauwazalne efekty spadku jakości tekstur, lub płynności gry??? W ogóle warto włączyć tą opcje ( narazie mam włączoną )

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 27, 2013, 16:10:06 »
Jakość tekstur nie powinna ulec zmianie. Jak nazwa wskazuje, ten tryb to tylko "podlgąd" możliwości DirectX 10, a nie pełne wsparcie dla tej technologii. FSX jest przeznaczony dla DirectX 9. Wiele scenerii nie działa poprawnie w DirectX 10 i ogólnie ten tryb jest dla bardziej zaawansowanych. Opisane przez Ciebie migotanie jest właśnie jednym z typowych błędów związanych z DirectX 10 preview.

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 27, 2013, 18:21:20 »
Teraz to dopiero mam problem Po wyłączeniu opcji z directem 10 kazał mi zrestartowac gre i gra nie działa !!! Wyskakuje błąd,że program przestał działać. Usunąłem i zainstalowałem ponownie i dalej to samo.
Pomocy!!! Proszę!!! Zaczynam żałować że w ogóle zacząłem cokolwiek kombinować :(

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 27, 2013, 18:29:25 »
Dodam,ze zaraz przed próbą zmienienia opcji z directem zainstalowałem nowy samolot. podaje linka
http://aussiex.org/forum/index.php?/files/file/3597-classic-wings-sopwith-f1-camel/

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 27, 2013, 18:38:13 »
UFF!!! udało się! Kliknąłem prawym na pasku (koło wskażnika baterii) na opcje nvidia i tam w zakładce FSX, którą wcześniej utworzyłem i bawiłem się nią kliknąłem żeby przywróciło opcje grficzne... Podstawka działa, teraz instaluje acceleration i scenerie sciągniete z neta. Potem postąpie tak jak mi wcześniej pisaliście. o efektach zamelduje:) Jak narazie to muszę dać żonie podkoszulkę do prania he he:)

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 27, 2013, 20:11:56 »
Tak więc sprawa wygląda następująco:
1. Po wyłączeniu opcji DirectX 10 preview, migotanie nie występuje, pasy i drogi kołowania są idealne, nawet zadziałała opcja ze wskazywaniem nazw przyrządów po najechaniu na nie kursorem. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić. Aha i karte też wykrywa dedykowaną ( GeForca 660M GTX )
2. Niestety po zainstalowaniu niektórych scenerii ( w tym darmowa Tasmania o ktorej mowa w temacie poniżej ) ilość klatek na sekunde drastyczne spadła. Nawet po zmniejszeniu detali sceneri (mesh resolution, water itp ) lata się tragicznie. Po ponownym włączeniu opcji DirectX 10 preview, wszystko wraca do normy. Nawet gdy paski  detali scenerii są na maksa w prawo ustawione (wszystkie,choć w scenery manualu który pobrałem z demową scenerią Tasmani, zalecali inaczej), ilość klatek na sekunde pozwala cieszyć się z latania.
Wnioski:
Wygląda na to, że gdy bede chciał polatać w w/w sceneriach, to bede musiał przełanczać ocje directa na 10, a jeśli na generowanych sceneriach to spowrotem na 9 :)
Jeżeli ktoś ma jeszcze pomysły na rozwiązanie tego problemu to piszcie proszę.
Jak narazie problem uważam za rozwiązany, za co Wam szczerze dziękuje!!!

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 28, 2013, 22:05:53 »
Mam jeszcze jedno pytanie. Wątek ten juz był poruszany, ale dawno. Mianowicie jak ustawić, zeby na początku samolot był cold and dark.
Próbowałem tego sposobu o którym pisaliście, tego z save'em lotu jak jest wszystko wyłączone i ustawienie go jako default, ale ten sposób nie działa.