Autor Wątek: Monitor - jaki wybrać?  (Przeczytany 3055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Monitor - jaki wybrać?
« dnia: Kwietnia 03, 2013, 09:53:59 »
Witam Kolegów po świątecznej przerwie.

Niestety - mój wysłużony oldskulowy LG Flatron wydał ostatnie tchnienie. Uczciłem jego pamięć minutą ciszy, ponieważ był wiernym kompanem przez te wszystkie lata.  :cry:

Zaczynam poszukiwanaia godnego następcy - a że dawno tematem się nie interesowałem, ze zdumieniem odkryłem że teraz wszystkie monitory są płaskie i cienkie.  ;)

Panowie - w skrócie - jaki sprzęt polecacie do latania? Czytałem gdzieś, że żaden płaski monitor nie dorównuje klasycznej lampie (odwzorowanie kolorów, czasy reakcji),  ale to było dawno - więc może coś w tej materii poszło do przodu.

Budżet - do 1000 PLN powiedzmy.

Będę wdzięczny za poradę.
Dziękuję.

Bis zum bitteren Ende.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Monitor - jaki wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2013, 11:14:25 »
Za niewiele ponad 1000 pln masz 24 calowego Dell U2412M z matrycą IPS (lepsze kąty widzenia i kolory kosztem czasu reakcji) lub 27 calowy BenQ GW2750HM z matrycą VA (kompromis między TN a IPS - lepsze odwzorowanie barw i większe kąty widzenia od TN przy czasie reakcji TN). Cena około 950 pln.  Do grania każdy z nich się nadaje, specjalnie różnicy nie odczujesz chyba, że jesteś purystą z dużą ilością wolnego czasu i zamiast grać będziesz sobie czerń porównywał. Poza tym twój LG też pewnie już wypalony był, więc podejrzewam, że na nowym monitorze odczujesz zmianę na plus. Mniejsza o to, w każdym razie ja brałem pod uwagę rozmiar, bo osobiście uważam, że w przypadku monitorów rozmiar ma znaczenie ;). Dziś 24 cale wydaje się sporo, a za rok czy dwa jak już się napatrzysz okaże się, że mały. Mam takie odczucia po dwóch latach używania 24 cali, a mój przyjaciel po pięciu latach siedzenia na 32 calowym :P.

Jeśli to Cię uspokoi to proponuję stwierdzenia "płaskie nie nadają się do grania" wsadzić między bajki, bo to mit. Obecne monitory nawet te z niskiej półki spokojnie nadają się do zabawy nie ustępując monitorom CRT. A nawet gdyby to rekompensują to wymiarami i zużyciem prądu. Technologia poszła do przodu. Flatron był klasą samą w sobie, z bólem serca wywalałem je na śmietnik, bo nikt  już ich nie chciał pomimo, że w zasadzie nówki sztuki. Jeden 21-calowy z dobrych rak służył mi do zeszłego roku ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2013, 12:09:41 »
Miałem okazję pooglądać w akcji Eizo Fortis (http://www.eizo.pl/monitor/foris-fs2333/) i zostałem mile zaskoczony chociaż sam pracuję/gram na Eizo S2433.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2013, 12:55:08 »
Obaj z _michałem mamy tego Della U2412M i jesteśmy z niego zadowoleni - przynajmniej ja bardzo. Działam na nim od 11 miesięcy i nie żałuję zakupu. W lataniu nie odczuwam problemu z czasami reakcji. Obok stoi TN, też Della, i w porównaniu do niego U2412M ma przyjemniejszą jakość obrazu: przede wszystkim kolory i ich jednakowość w zależności od kąta patrzenia. Ponadto jest to 16:10, co, w dobie modnych 16:9, bardzo mnie cieszy.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 04, 2013, 18:32:49 »
Zack nie wiem czy orientujesz się dostatecznie w temacie działania monitorów opartych o matryce LCD, bo jest jeden aspekt ich działania na który nikt nie zwrócił Twojej uwagi.  Musisz wiedzieć że praktycznie każdy monitor LCD musi pracować z natywną dla siebie rozdzielczością a co za tym idzie będzie wymagał mniej lub więcej od twojej konfiguracji sprzętowej. Sugerując się Twoim dotychczasowym monitorem wnioskuję że pracowałeś (grałeś) dotychczas na rozdzielczości 1024x768 co dla dzisiejszych kart graficznych nawet ze średniego przedziału cenowego nie stanowi praktycznie żadnego wyzwania. Jeśli zdecydujesz się na monitor powyżej 20" to praktycznie każdy będzie pracował w natywnej rozdzielczości 1920x1080 (tzw FULL HD) a to już jest bardzo wymagająca rozdzielczość zwłaszcza w tytułach które męczą wirtualni piloci. Niestety te natywne rozdzielczości są nie do przeskoczenia i jeśli chcesz aby monitor wyświetlał obraz poprawnie to musisz taką a nie inną rozdzielczość zastosować. Przemyśl to bo jest to bardzo istotna kwestia, z doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć że jeżeli posiadasz grafikę poniżej pułapu wydajnościowego GF8800 czy ATI HD 4750 to nawet nie ma co marzyć o średnich detalach w rozdzielczości 1920x1080, do tego dochodzi oczywiście kwestia reszty konfiguracji komputera.
Jeśli chodzi już o konkretny rodzaj matrycy i resztę parametrów to zależy co jeszcze oprócz latania będziesz robił na tym monitorze. Jeśli zajmujesz się choć trochę zdjęciami bądź grafiką to przydało by się żeby matryca to było minimum IPS, w przeciwnym wypadku spokojnie wystarczy TN.
W budżecie który podałeś wydaje się że najsensowniejszym wyborem z 24" będzie ten Dell U2412M o którym już pisano, ewentualnie fajną opcją może być któryś z modeli LG: M2482D lub M2452D. Oba sprawdzą się w grach i dodatkowo mają wbudowany tuner DVB-T.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 19, 2013, 23:17:16 »
Mam Della 22 WA. Rozdziałka 1680x1050. W Iłku się sprawdza. Niestety nie jest to FHD. Ale kolory, kontrast niezłe w tej półce cenowej. Teraz pewnie kupiłbym fhd...........

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2013, 00:46:24 »
Też uzywam Dell 2209WA ma swoje wady i zalety jak każdy, ale ogólnie, przy niskim koszcie to bardzo dobrze wykonany monitor - solidna konstrukcja, ciężka podstawa, pivot, wbudowany hub USB. Matryca nie jest z najwyższej półki bo i cena niska ;) bardzo "jarzy" więc trzeba go uspokoić dobierając sobie własne ustawienia. Polecam Dell'e bo są bardzo solidnie wykonane :)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 20, 2013, 15:07:03 »
O-  drejku ujął to lepiej.

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 25, 2017, 19:12:13 »
Zaczynam powoli rozglądać się za nowym monitorem. Będzie służył przede wszystkim do przeglądania internetu, amatorskiej pracy, czasami jakiś lotniczy symulator. Zależy mi na ładnych kolorach i czasie reakcji stosownej do w/w gier. Mam w związku z tym kilka pytań:
1 Preferowana marka?
2 Rodzaj matrycy (sądząc z opiniach stawiam na IPS)
3 Odświeżanie - zwracać na to uwagę?
4 Gwarancja na martwe piksele - jak to wygląda u różnych producentów?
5 Brak złącza HDMI - czy to ma jakieś znaczenie dla wyświetlanego obrazu? Monitor podłączony tylko do   blaszaka. Bez głośników (jeśli są - wyłączone)
6 Odświeżanie 5-6 ms GtG wystarczy do simów?
Preferowany rozmiar - 24", rozdzielczość FHD, choć widzę, że są fajne z 1200x1920 (czy są jakieś przeciwwskazania dla tej rozdzielczości?) i ku takiej bym się skłaniał (filmów na komputerze raczej nie oglądam).
Cena do ~ 1000 zł.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 25, 2017, 19:22:23 »
Mam wersję 27 cali tego monitora i jestem całkiem zadowolony. Mam jeszcze 23 cale tej firmy i też jestem zadowolony, robi teraz za telewizor w sypialni z podłączonym dekoderem :) .
http://www.emag.pl/monitor-iiyama-23-led-xub2390hs-b1-gwarancja-zero-martwych-pikseli-do-30-dni-od-zakupu-pl-1064853-xub2390hs-b1/pd/DLXMNMBBM/
i jeszcze taki
http://www.emag.pl/monitor-iiyama-24-led-ips-full-hd-hdmi-dp-usb-xu2492hsu-b1/pd/DFC4B7BBM/

Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 25, 2017, 19:33:12 »
1. Nie ma... wróć są: EIZO, Iiyama, Dell.
2. Co kto lubi - może być TN, VA, IPS, al e jak chcesz to masz klasykę:

https://www.morele.net/monitor-dell-u2412m-3lata-gwarancji-next-business-day-412374/

Albo:

https://www.morele.net/monitor-benq-bl2411pt-577508/
https://www.morele.net/monitor-lg-24mb67py-b-719445/

3. Nie. Do przeglądania Internetu standardowe 60Hz wystarcza. Może jakbyś cisnął w FPSy to wtedy coś 144Hz ale nie jestem w tej chwili pewien czy są tak szybkie IPSy.
4. Nie wiem - sprawdź.
5. Nie ma, większość monitorów ma już przeważnie Display Port, a to jest sygnał cyfrowy więc od biedy jeśli takowa istnieje podepniesz to przez jakąś przejściówkę. Używałem na DVI, HDMI i teraz mam Display Port. Za każdym razem obraz wyglądał tak samo.
6. Wystarczy w zupełności i nie tylko do simów.

Podobnie jak rodzaj matrycy tak proporcje to rzecz gustu. Mi osobiście wsio równo jakie mam. Moje oczka szybko się adaptują do ekranu. Jak jest u Ciebie to nie wiem. Z czystym sumieniem mogę polecić tego Della 2412M, bo owego posiadam sam. Sprawdza się.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 26, 2017, 19:07:29 »
Ja przymierzam się do czegoś takiego:
https://www.morele.net/monitor-lg-24gm77-b-667851/

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 26, 2017, 22:30:24 »
Tego Della jak Mazak posiadam i ja. Również złego słowa nie powiem. Jedyne sytuacje, gdzie przeciętne odświeżanie daje jakieś artefakty, to szybkie obracanie głową na boki w DCSowych szkopolotach (biały balkenkreuz zostawia małe "smużko-duszki" na tle ciemnego kamuflażu, oraz w starym Iłku obserwacja z godziny 3-ciej od góry jasnych samolotów lecących na tle ciemnego oceanu / dżungli (smużą troszkę za krawędziami spływu skrzydeł). Więcej nie zauważyłem, choć próbowałem (4-ty rok slużby na biurku, 90% grane symulatory lotnicze i wyścigowe). 2412 to taki poczciwy koń-antycelebryta, który we wszystkim jest co najmniej poprawny, "robi robotę" i kosztuje grosze.

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 27, 2017, 08:32:36 »
Nie jestem może bardzo zorientowany, ale dosłownie przed może paru tygodniami kolega kupił monitor z matrycą IPS, zwykły budżetowy Acer. Muszę przyznać, że odwzorowanie kolorów, kąty patrzenia są wyśmienite, mam wrażenie że dużo lepsze niż na tych tradycyjnych matrycach. Jedyna uwaga, że o ile się na szybko zorientowałem, czasy reakcji w przypadku matryc IPS są jakby ciut wolniejsze niż przy tradycyjnych, aczkolwiek monitory o tym parametrze rzędu 4-5ms i rozsądnej cenie da się namierzyć. Proponuję udać się do jakiegoś sklepu, gdzie jest tych monitorów wiele i popatrzeć, a potem wybrać w internecie najtańszy z danego typu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 27, 2017, 09:19:24 »
IPSy zawsze były wolniejsze i zapewne będą. Coś za coś. Lepsze odwzorowanie kolorów, większe kąty widzenia w stosunku do TN/VA. Analogiczna sytuacja jest z AMOLEDem. Nie są to jednak dramaty które by wykluczały go w rozrywce. Poza tym Kelso napisał wyraźnie, że szuka do biegania po necie i lekkiego grania. Nie zdziwię się jak wciąż siedział na monitorze CRT, więc jak przesiądzie na płaski to z kapci wyskoczy ;).

W swoim Dellu nie odnajduję żadnych z tych wad. Może jestem mniej wyczulony albo bardziej ślepy. To są bardzo subiektywne sprawy i nie ma co straszyć ;). Jak to mawiają... "będzie Pan zadowolony!" ;].