Autor Wątek: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych  (Przeczytany 72148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich w imieniu swoim i moich kolegów!

Najtrudniej jest zacząć, ale musiał nastąpić ten moment, aby zaistnieć również na tym forum w celu wymiany doświadczeń, promowania naszych zainteresowań oraz korzystania z waszej wiedzy i umiejętności :D.
Z drugiej zaś strony nasze fotorelacje i opisane tu doświadczenia może pomogą innym w podjęciu próby wykonania czegoś samodzielni, a nie jedynie korzystania z "gotowców".

Geneza.
Około roku temu, patrząc przez okno z mojej pracy na niszczejące kadłuby Su-7 i Mig-21 stojące na placu koło Muzeum Lotnictwa w Krakowie, przyszło mi na myśl, aby namówić MLP do przekazania nam fotela i elementów kokpitu w celu zbudowania namiastki kokpitu na ruchomej platformie. Niestety nie udało się tej sprawy załatwić.
Zacząłem zbierać materiały na temat kokpitu F-16.
Niedawno (na początku 2013) pojawiła się możliwości zakupu kokpitu od @raidera - miała to być baza do dalszej przebudowy, bo zdawaliśmy sobie sprawę, że ekrany dotykowe nie są tym do czego każdy pitbuilder dąży. Kokpit raidera miał jedną zaletę - po prostu już był.
Rozmawiałem o możliwości zakupu kokpitu od raidera, namówiłem mojego szefa, umówiliśmy się z raiderem, ale ostatecznie @r wycofał się z transakcji wybierając szybszą, łatwiejszą i lepszą ofertę.
Mimo, iż transakcja nie doszła do skutku, to był to silny bodziec do wykonania kokpitu we własnym zakresie, dlatego rozpocząłem działalność na tym forum :).

Na początku zacząłem samodzielnie, prywatnie rozwijać ten projekt - rozpocząłem konstrukcję ACESa i przeczesywanie źródeł informacji.
I tu należą się wam pierwsze "formalne" wyjaśnienia: pracuję na Politechnice Krakowskiej.
Zaczęli zgłaszać się do mnie ludzie, którzy tak jak ja kochają lotnictwo lub którzy uważają, że jest to dla nich jakaś szansa na zrobienie czegoś innego niż to z czym mieli dotychczas do czynienia.

Od tej pory rozpoczął się projekt studencki!

Cel.
Cele są proste:
1. Budowa symulatora w oparciu o platformę BMS i Falcon 4.0 w postaci stolarki, elektroniki i wszystkiego co niezbędne.
2. Osadzenie kokpitu na platformie Stewarta 6DOF (początek prac planowany na wiosnę 2014)
3. Wykorzystanie potencjału młodych ludzi i zarażenie ich lotniczą pasją.

My.
Nasz projekt: (nazwa robocza) "Powrót do korzeni – Motion Flight Simulator" - bo pracuję/uczymy się :) dosłownie 20m od Muzeum Lotnictwa w Krakowie, na terenie byłego lotniska Rakowice-Czyżyny.
Zamierzamy zgrupować się w postaci sekcji koła naukowego miłośników symulatorów i technologii lotniczych, tak aby mieć formalne umocowanie w strukturach uczelni – obecnie jest nas 19 osób!

Miejsce.
Nasz hangar (o tym później) mieści się w następującej jednostce:

Instytut Informatyki Stosowanej M-7
  Katedra Podstaw Informatyki i Biocybernetyki
  Wydział Mechaniczny
  Politechnika Krakowska im.T.Kościuszki
  (+48) (12) 628 36 30

Dziękuję wszystkim za pomoc, jaką do tej pory od was otrzymaliśmy, a w szczególności @vito_zm!

Dariusz Karpisz - drejku

Odp: F-16 MFS – kokpit miłośników symulatorów i technologii lotniczych
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 20, 2013, 18:02:35 »
Witamy na naszym forum. Jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania oraz operatywności. Z mojej strony masz pełne wsparcie. Z tego co wiem to rozpocząłeś działania w dobrym kierunku. Mam na myśli dokumentację oraz wybór elektroniki, ale o szczegółach to sam opowiesz. Koledzy mogą mieć zastrzeżenia co do ruchomej platformy, ponieważ symulatory w Krzesinach chyba jej nie mają, ale mogę się mylić, ponieważ jej nie widziałem. Dobrze się składa, że startujesz do budowy w tym momencie, ponieważ kolega Tomu z forum także jest na etapie początkowym budowy kokpitu F-16. Możecie się wzajemnie wspierać. Tak jak wspomniałem w miarę moich możliwości będę wam pomagał.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 20, 2013, 18:14:30 »
ACESII.

rzekomo wszyscy zaczynają od ACESII :D
Podstawowym problemem jest niespójność planów - są plany RedDoga, SimHangar i Brendy oraz różne pojedyncze detale wymiarowane na viperpits, a i tak wszyscy wykonują mniej więcej coś podobnego do oryginału - u nas będzie podobnie.
Ma być wytrzymały, ładny, mieć wiele detali i udogodnienia pod kątem naszego kokpitu :)

Jako, że plany Brendy nie były dostępne, MDF 22 i 12 mm został pocięty na formatki do wycinania elementów wg. planów SimHangar.

Oczywiście płyt i elementów pociętych było mnóstwo, ale to mało istotne .

Podstawowy problem: jak wytrasować elementy. Metoda 1. Ręcznie, jeśli ktoś potrafi ;).

Metoda 2. Szablon z papieru - plany z pdf SimHangar pociąłem na elementy, wkleiłem do MS Visio, przeskalowałem i wydrukowałem - efekt:

Frezowanie:

Kopiowanie elementów siedziska frezarką górnowrzecionową:

Efekt końcowy:

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2013, 18:16:38 »
Witamy na naszym forum. Jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania oraz operatywności. Z mojej strony masz pełne wsparcie. ...

Dzięki :D
Myślę, że nie raz będziemy prosić Cię o rady, więc życzę sobie abyś miał na tyle cierpliwości do mnie ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2013, 21:26:16 »
Piękna robota. Robiłem podobnie jak Ty najpierw szablon, ale wykonanie ręczne pilarką na balkonie. Dobrze, że miałem wyrozumiałych sąsiadów. Największy problem miałem z wyborem materiału pod siedzenie i oparcie oraz ich wykonanie. W końcu zrobiłem coś podobnego do fotela RedDoga z blachy aluminiowej. W moim przypadku miałem duże wsparcie u EGHI, który ma dużą praktykę w tego typu projektach.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 20, 2013, 21:39:29 »
Piękna robota. Robiłem podobnie jak Ty najpierw szablon, ale wykonanie ręczne pilarką na balkonie. ...

Dopiero się rozkręcamy - dalej będzie lepiej (mam nadzieję :))

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 20, 2013, 21:46:48 »
ACESII - ciąg dalszy :)

W między czasie wraz z pracą nad siedziskiem przybywało planów i dokumentacji do fotela w tym (wreszcie) możliwość skorzystania z planów Brendy na viperpits.

Budowa oparcia.

Najpierw szablony do frezarki z MDF 6:

Mały komplet szablonów:

Dalszy przebieg prac standardowo - frezarka górnowrzecionowa z frezem kopiującym.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 20, 2013, 21:53:51 »
ACESII - rolki napinacza pasów

Rolki napinacza pasów były jednym z trudniejszych elementów ze względu na konieczność wykonania współosowych wycięć w 3 oddzielnych kawałkach MDFu. Niestety wyrzynarka przy grubości powyżej 20mm ma tendencję do wycinania pod kątem - ugina się brzeszczot, więc konieczne było żmudne szlifowanie.

Jak to się mówi - "potrzeba matką wynalazków", więc z wyrzynarki powstała szlifierka oscylacyjna.
Na brzeszczot do metalu naklejony papier ścierny (na budapren). Ten patent się sprawdził - polecam:

Efekt końcowy:

DONE!

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:01:55 »
ACESII - oparcie

Po wykonaniu elementów oparcia przyszedł czas na poskładanie wszystkiego. Niestety, jak pisałem na początku plany SimHangar, Brendy i inne dostępne w Internecie są niespójne, dlatego trzeba było kombinować.

Boki MDF 22, wewnętrzna płyta z MDF 6 + doklejki, całość sklejona i skręcona na dodatkowych łącznikach z MDF22.
Od tyłu fotela:

Od strony siedziska:

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:10:02 »
ACESII - pasy bezpieczeństwa

Jako, że fotel ma być częścią kokpitu na ruchomej platformie, trzeba było uwzględnić konieczność montażu pasów bezpieczeństwa. Wybór padł na 4-punktowe pasy TAKATA do samochodów rajdowych. Niestety, pasy są 3-calowe więc zdecydowanie za szerokie, ale mechanika jest bardzo fajna. Dokupione zostały taśmy z demobilu 40, 30 i 20mm, aby uszyć właściwe pasy - ale to temat na później.

Problemem okazało się mocowanie pasów, bo miały gwint 11 calowy, drobnozwojowy.
I tu wypada mi podziękować pani ze sklepu z częściami do traktorów: pasują nakrętki od głowicy ciągnika Massey Ferguson :)

Komplet zaczepów:

Mocowanie do paneli bocznych oparcia:

... i po czystej stronie mocy:

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:12:32 »
ACESII i przetwory ;)

Kolejna doklejka z MDF 6 i przykład symbiozy drewna, miodu i ogóreczka:

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:20:54 »
ACESII - konstrukcja wręg i podłużnic (żeby było w nomenklaturze ew. niech ktoś mnie poprawi)

Najpierw całość po złożeniu, ku świadomości złożoności problemu:

Na górze na pręcie fi 8 + rurka PVC, zainstalowane zostały dodatkowe rolki do głównych pasów:

ku dołowi biegnie kanał na pasy napinacza:

Na środku została dołożona płytka przykręcana na 4 śruby fi 6, tak aby można było później przykręcić napinacz. W tylnej płycie znajduje się "otwór serwisowy", który umożliwi w przyszłości dostęp do napinacza, bo jak wiadoma czasem potrafi się zaciąć:

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:24:19 »
ACESII - skręcamy oparcie

Podobnie jak poprzednio: klej (wikol z Patexa) + mnóstwo wkrętów:

Otwór fi38 na dole to bass-reflex dla subwoofer'a w siedzisku :D

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:32:18 »
ACESII - konstrukcja części "rakietowej"

Dużo detali. to jedyny problem, który może lekko zniechęcić.
O ile osłona rury silnika rakietowego nie stanowiła problemu (o dziwo), to wiele więcej pracy zabrało wykonywanie wszelkich poprzeczek, półeczek i temu podobnych drobiazgów:

Górne trójkąty:

Półki do mocowania pokrywy spadochronu i sekwencera:

+ Środkowa poprzeczka przytrzymująca osłonę silnika:

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 20, 2013, 22:35:58 »
ACESII - pokrywa spadochronu fotela

Frezarka górnowrzecionowa + frez półokrągły i trochę cierpliwości bo niestety trzeba to robić delikatniej niż frezach prostych. Przebieg pracy:

Efekt końcowy:

... i po zamontowaniu: