Autor Wątek: obiekty naziemne  (Przeczytany 4299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« dnia: Października 02, 2003, 07:18:01 »
Howgh!
Wszystko zaczęło się od maila imć PZL_Eric, który spytał się czy może pomóc w zrobieniu paru prostych modeli tzn. obiektów naziemnych. Ponieważ wziął mnie (mimowolnie!) pod bajer (ich bin Danziger, a on właśnie kombinował co by tu pół Gdańska pod FB wymodelować :D ) oraz ma referencje (samoloty robione pod CFSa, 3DSMAX opanowany) zacząłem kombinować w tym kierunku.

Piękny Olo przysłał mi modele pojazdów do wglądu i oceny wymagań tj. liczba polygonów, textury itp. Napisałem wymagania na Netwings, tu też podam.

W związku z tym zapraszam do współpracy:

1. To prostsze modele od samolotów (3 LODy + DM, mała komplikacja) więc może ktoś też będzie chciał podłubać.

2. Proszę też bardzo, by nadsyłać mi plany pojazdów: tanki, samochody panc., ciężarówki i łaziki itp.

Mam następujące książki:

A.Jońca,R.Szubański,J.Tarczyński: "Wrzesień 1939: Pojazdy wojska polskiego. Barwa i broń.", WKŁ, Warszawa 1990

J.Magnuski: "Samochody pancerne wojska polskiego 1918-1939", WiS, Warszawa 1993

Trochę tego mało. A tutaj nie znalazłem więcej. A mnie ciężko szukać teraz, oprócz kampani i PZLki mam jeszcze codzienne wizyty w szpitalu. Pliz help.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #1 dnia: Października 05, 2003, 12:59:20 »
PZL_Eric robi już LOD0 do 7TP. Wyślę mu dziś to co mam w tych książkach + modele przykładowe. Ponawiam apel o pomoc przy zdobyciu planów.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
obiekty naziemne
« Odpowiedź #2 dnia: Października 05, 2003, 13:04:21 »
Rolciu, nie wiem czy to Cię interesi, ale mam taką pozycję co się nazywa "Karaluchy przeciw Panzerom" o tankietkach. Plany, schematy malowań i mnóstwo zdjęć, a także opis potyczki, w której cztery Tekaesy rozpykały formację dziesięciu PzII i PzIII. Jeśli Ci zależy to chętnie wyślę Ci to. Niestety innymi planami nie dysponuję.
Pozdrawiam  :)

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #3 dnia: Października 06, 2003, 20:43:18 »
7TP w Technikolorze!!! :lol: :lol: :lol:

(tak tylko jajcuję - rysunek z książki udaje texturę)

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2003, 21:40:58 »
Optymalizuję sobie właśnie 7TP od Erica (trzeba to zrobić kompatodebilne z grą ;) ). Przysłał mi też gotowe tankietki.

Zauważcie TKSa z 20mm działkiem (ówcześnie zwanym nkm-em :P ) - prawdziwy Polnische Panzerjaeger! :D

Zoom

• Gość
obiekty naziemne
« Odpowiedź #5 dnia: Października 18, 2003, 21:47:15 »
Jednym słowem jedna foka mogła robić za 4 polskie czołgi.
To oczywiście żart, ale skłoniło mnie to do refleksji jak bardzo II WŚ zmieniła uzbrojenie i jak te doświadczenia wpływają nawet na współczesne uzbrojenie pancerne.
Blitzkrieg wiecznie żywy.

Graf

• Gość
obiekty naziemne
« Odpowiedź #6 dnia: Października 18, 2003, 22:02:55 »
Taki TKS z dwudziesteczką mógł z PzI uczynić Ein Durschlak a z jego załogi porobić bębny.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #7 dnia: Października 18, 2003, 22:23:29 »
Tak jest, meine Herren: nkm FK-A wz.38 wystarczał na PzI und PzII, może nawet nastraszyłby PzIII (z dobrej strony; takiego 7TP też dwudziestka przebijała) - szkoda, że nie udało się zrealizować planu przezbrojenia: na początku 1939-go zapadła decyzja o przebudowie 250 tankietek, do grudnia 1939 miało być gotowych 50 TK-3 i 60 TKSów z tą pukawką.
Ile było przerobionych - dokładnie nie wiadomo, co najmniej 23.
Takie małe draństwo, nie rzucające się w oczy, ukryte gdzieś w krzaczkach...

Kpt. Loyd będąc z wizytą w Warszawie nazwał polskie zawieszenie tankietek "najlepszym, jakie zastosowano w wozach jego pomysłu" tj. przeróbkach wozów Carden-Loyd.

Kiedyś naprawdę "Dobre, bo polskie" nie zakrawało na żart: Rudolf Gundlach wynalazł np. peryskop odwracalny (patent polski), który tuż przed samą wojną sprzedano firmie Vickers - i dzięki temu to rozwiązanie jest stosowane do dziś.

------------------------------------------------------------------------

Co do modelowania: ja dostaję takie siatki od Erica jak widać na obrazku. "Odchudzone" już z polygonów, praktycznie gotowe, przechodzą u mnie dostosowanie do engine'u gry, smoothing, skalowanie, mapping, dodatkową optymalizację i potem to trza zusammen do kupy zgrać do pliku. Texturkę też postaram się machnąć.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 09, 2003, 21:55:10 »
Trochę leniłem się z tym updatem:

PZL_Eric przysłał mi siatki modelu ambulansu FIAT 614, teraz będzie "pieścił" ciężarówkę.

Wybaczcie, że tak bez screena, ale akurat ten model pokazany bez tekstur z pewnością by was zdziwił...

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 06, 2003, 14:52:54 »
PZL_Eric zrobił mi prezent na Mikołaja i przesłał mi wszystkie siatki do ciężarówki FIAT 621 (zarówno otwartej i z "paką") i ciągnika C4P. Takie prezenty to ja lubię  :D

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 09, 2003, 12:26:30 »
Proszę się nie podniecać, to tylko fotomontaż!  :mrgreen:

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 15, 2003, 21:00:24 »
Achtung! Polnische Panzer Kampfwagen im Moskau!

obiekty naziemne
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 20, 2003, 11:26:40 »
moze by mozna cos od nich pozyczyc
1
2
3
4
5
Русский военный корабль, иди нахуй !!!

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
obiekty naziemne
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 22, 2003, 12:25:37 »
Ralf, porównaj szczegółowość tanków w FB i tych w BF1942... ;)

A pożyczać to ja wpierw chciałem od Maddoxa i jego "Wartime Command" RTS :P