Postanowiłem wyjaśnić wszystkim jak edytować takie rzeczy jak np. programy CMS, strony MFD itp.
Robię to z tego względu, że nie mam czasu na napisanie nowej wersji programu DCSeditor, a sam program DCSeditor nie współpracuje z DCS World, tylko z DCS:A-10C standalone.
UWAGA: Najlepiej zrobić kopie wszytkich edytowanych plików, tak na wszelki wypadek. Nie wszystkie pliki można edytować notatnikiem, dla niektórych potrzebny jest program Notepad++.
Dla tych, co nie mają DCS World, tylko DCS A-10C standalone polecam mój program:
http://il2forum.pl/index.php?topic=14343.0Więc zaczynamy.
Aby zmienić domyślne programy CMS edytujemy plik: Mods\aircrafts\A-10C\Cockpit\Scripts\AN_ALE40V\device\AN_ALE40V_params.lua
Tam mamy programy od A do M, ale chyba da się wdług tego wzoru zrobić zapisać więcej programów.
Tutaj mamy przykład jednego z programów zapisanych w pliku:
programs['A'] = {}
programs['A']["chaff"] = 2
programs['A']["flare"] = 0
programs['A']["intv"] = 1.0
programs['A']["cycle"] = 10
Jak widać to bardzo łatwe, wystarczy zmienić liczby i gotowe.
Aby zmienić domyślnie przypisane strony dla MFD edytujemy pliki: Mods\aircrafts\A-10C\Cockpit\Scripts\MFCD\device\MFCD_right_param.lua oraz MFCD_left_param.lua odpowiednio dla lewego i prawego MFD.
Tam mamy coś takiego:
-- magic buttons
"",-- OSB_12
"MAV", -- OSB_13
"DSMS", -- OSB_14
"TAD", -- OSB_15
Czyli w tym przypadku strony są przypisane do przycisków w kolejności TAD, DSMS, MAV, nic (puste pole). Będzie to wyglądać jak na screenie:
http://imageshack.us/photo/my-images/46/screen130409160850.jpg/ to jest moje ustawienie (nie domyślne).
Aby zmienić defaultowy kod lasera dla TGP szukamy pliku: Mods\aircrafts\A-10C\Cockpit\Scripts\TGP\TGP.lua i szukamy tego fragmentu:
TGP:set_laser_designation_code(1688)
TGP:set_laser_spot_search_code(1688)
Jest to odpowiednio kod lasera własnego oraz kod lasera dla trybu LSS.
A tutaj mamy wszystkie symbole dla systamu RWR: Mods\aircrafts\A-10C\Cockpit\Scripts\AN_ALR69V\device\ALR69_param.lua
Można też zmieniać te symbole albo nawet przypisane dźwięki, ale to pewnie zmniejszy realizm.