Vito te zdjęcia które pokazałeś to zupełnie inne wersje modów i tam są też inne rozwiązania, ale o tym za chwilę
Spójrzcie jeszcze na to foto:

Waszym zdaniem gdzie tutaj zamontowano tensometry? Nie sądzę żeby je umieszczono w kolumnie z gwintem dla drążka, bo w niej jest tylko nawiercony otwór do montażu gniazda mini DIN i prowadzenia przewodów. Wydaje mi się sama kolumna z gwintem jest przykręcona do tego elementu który jest podstawą całego urządzenia. Widać to pod PCB, są tam cztery śruby imbusowe trzymające uchwyt dla drążka. Na tym okrągłym elemencie który jest podstawą dla całego urządzenia widać ślady działania jakimś środkiem chemicznym wokół tych białych glutów z jakiegoś kleju, pokrywającego tensometry. Możliwe że przygotowano powierzchnię tego elementu w ten sposób aby właściwe klejenie tensometrów było trwałe itd. Ten biały klej pełni pewnie tylko dodatkowe zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi. Tyle z moich przemyśleń na temat FCC3.
Na koniec ostatnie wykopalisko mojego wywiadu

Czyli link do "sekcji zwłok" pierwszej wersji tego modu czyli FCC1 (to ten po lewej stronie na zdjęciu zamieszczonym przez Vito).
http://www.checksix-forums.com/viewtopic.php?f=267&t=174528Przejrzyjcie dokładnie wszystkie dostępne zdjęcia

Okazuje się że to nie jest jakiś strasznie wydumany wynalazek.
Wydaje mi się że elementem wykonawczym jest sensor podobny do tego, który stosowany jest w track pointach w starszych laptopach IBM/Compaq.
Kolumna z gwintem dla drążka jest wspawana w sprężynujący krążek, który jest od razu mocowaniem całego modu. Ruchy drążka przekazywane są za pomocą jakiegoś elastomeru, na sensor który jest zamocowany tak jak widać na zdjęciach.