Autor Wątek: Mod drążka Cougara  (Przeczytany 38659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Mod drążka Cougara
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 10, 2015, 14:34:28 »
W HOTAS CCP w zakładce Startup & Calibration masz w górnej części ramkę opisaną jako "Startup Options".
Tam możesz ustawić te parametry, którymi chcesz mieć uruchomionego Cougara po włączeniu kompa.

Ponieważ w moim przypadku zachodzi konieczność podpinania Cougara za każdym razem jak chcę polatać, zawsze włączam wszytko manualnie (ładowanie profilu, pliku kalibracji itp.) i na koniec kliknięcie Apply.

Raz kiedyś skorzystałem z Auto calibrate.. raz i więcej nie chcę, bo potem mi wszystko się poprzestawiało :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #151 dnia: Marca 10, 2015, 19:01:43 »
Z ciekawością śledzę ten wątek. Tak mi przyszło do głowy, że  problem z kalibracją i wstępnym naciskiem można byłoby ominąć poprzez podłączenie tensometrów osobno do kontrolera.  Czyli na przykład dla osi y oddzielnie wykonywany byłby pomiar dla górnego i dolnego tensometru. W takim wypadku program działający na kontrolerze będzie odczytywal dane oddzielnie z tensometrów i wybierał tą wartość, która jest większa. Po odpowiednim przekształceniu będzie ona wysyłana do komputera jako wartość osi y. Oczywiście w takim wypadku potrzebny jest odpowiedni moduł oraz konieczne jest napisanie programu dla niego, ale to można łatwo ominąć wykorzystując platformę arduino. Nie wiem, czy na tym etapie prac (znając już słabe punkty LC) jest to dla Ciebie sensowne, ale może warto to rozważyć.

« Odpowiedź #152 dnia: Marca 10, 2015, 21:58:11 »
Mod Low Cost w moim przypadku miał dać odpowiedź jak wypadną testy aby mieć porównanie dla testów docelowego modu drejku v.2.  Testy w programie Foxy's Windows Joystick Analyser wypadły u mnie nie najlepiej. Poprosiłem JankeS_PL aby zrobił te same testy z swoim modem LC. Testy JankeS_PL wypadły wg. mnie całkiem przyzwoicie. Jeszcze zrobię testy dla potencjometrów bez modu. Chcę mieć materiał porównawczy gdy będę testował mod drejku v.2. Jeśli w modzie drejku wystąpią problemy to można pomyśleć jak to rozwiązać.

« Odpowiedź #153 dnia: Marca 11, 2015, 19:15:25 »
Definitywnie zakończyłem drugi etap i teraz czekam na mod drejku v.2 aby go testować. Usunąłem krzyż oraz tensometry i umieściłem potencjometry. Kontroler Cougara jest w oddzielnej obudowie i jest połączony przewodami z joystickiem. Gdy otrzymam mod v.2 to wystarczy przełożyć drążek z Cougara do modu oraz podpiąć przewody od tensometrów do kontrolera i można testować v.2. Mam gotowy zestaw do testowania.
Mając złożony Cougar z potencjometrami zrobiłem testy w programie Foxy's Windows Joystick Analyser. Jest ok, chociaż trudno otrzymać ładne krzywe dla ruchów kolistych.
Przy okazji okazało się, że likwidacja luzu dla osi x skuteczna dla Low Cost nie zdaje egzaminu dla wersji oryginalnej z potencjometrami. Jest to łatwe do wyjaśnienia. Zlikwidowałem luz osi x dając blaszkę pomiędzy kołyską osi x oraz łącznikiem drążka (widać to na zdjęciach). Działa to bardzo dobrze zarówno w oryginale jak i w modzie ale dla ruchów w kierunku x. Dla max ruchów w kierunku osi y wspomniana blaszka blokuje te ruchy. Dla modu ruchy są minimalne i to nie przeszkadza, dla oryginału zakres ruchu jest duży i powstaje problem. Największe zniszczenie kołyski osi x jest na środku i trudno to zniwelować metodami domowymi.
Na koniec pytanie. Jeśli mam odłączony od pc Cougar to pojawia się komunikat po włączeniu pc "Device detection error". Czy jest jakaś opcja aby taki komunikat się nie pojawiał. Ciekawe, że to zjawisko u mnie się pojawiło w tym tygodniu gdy zmieniałem profile w CCP Cougara.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Marca 14, 2015, 11:24:02 »
Tak przy okazji modowania Cougara - czy ktoś ma dostęp do drukarki 3D która była by w stanie "wydrukować" realistyczny DMS HAT z F-16? Bo w obu wydaniach Thrustmaster'a (Cougar no i Warthog - to akurat zrozumiałe) jest to wersja z A-10C, która wygląda trochę inaczej i jest obrócona o 45st.

http://tankboy.shawwebspace.ca/pages/view/tm_cougar_hotas_mod/
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #155 dnia: Marca 14, 2015, 21:39:46 »
Jeśli zrobicie model 3D w CAD to mogę zapytać o cenę, do WAT'owskiego symulatora będę drukował knoby, bo się opłaca bardziej niż zamawiać gotowce.
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2015, 22:50:43 wysłana przez KosiMazaki »

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Marca 15, 2015, 22:37:36 »
Mam swoją drukarkę i z przyjemnością pomogę. Potrzebny tylko projekt 3d. Najlepiej solidworksowy.

« Odpowiedź #157 dnia: Marca 15, 2015, 23:47:49 »
Nie ma problemu z drukiem, ja również mogę pomóc tylko ktoś musi przygotować model 3D w pliku stl w dowolnym programie.

Mod v2 będzie gotowy na koniec tygodnia - puszka i tensometry gotowe, brakuje sekretnego elementu z Alu 20mm ;).

« Odpowiedź #158 dnia: Marca 27, 2015, 07:56:12 »
Przypadkiem trafiłem na zdjęcie FCC2 którego wcześniej nie widziałem. Nie raz zastanawialiśmy się jak umieszczono tam tensometry, sam spekulowałem że prawdopodobnie zamontowano je w kolumnie zakończonej połączeniem gwintowym dla drążka. Poniższe zdjęcie udowadnia że w przypadku tego modu jest zupełnie inaczej.

http://www.checksix-forums.com/download/file.php?id=13587&sid=8901fbf84d0600c170753e2bf29d0645&mode=view/rokbox.jpg

« Odpowiedź #159 dnia: Marca 27, 2015, 10:00:29 »
Tensometry są przyklejone do metalu jeśli mnie nie myli wzrok. Ciekawe jaki jest mechanizm działania na nie drążka, czy są ściskane, rozciągane i w jaki sposób.

« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 02, 2015, 01:07:47 »
Wydaje mi się, że to białe mazidło zabezpiecza tlko przepust nieizolowanych drutów przez otwory w podstawie. Raczej nie są tam przyklejone, tylko zaklejone są otwory.

« Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 02, 2015, 07:51:44 »
Masz rację to ma sens. Tutaj też tensometry są niewidoczne.

« Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 02, 2015, 15:23:53 »
Vito te zdjęcia które pokazałeś to zupełnie inne wersje modów i tam są też inne rozwiązania, ale o tym za chwilę  ;)

Spójrzcie jeszcze na to foto:

Waszym zdaniem gdzie tutaj zamontowano tensometry? Nie sądzę żeby je umieszczono w kolumnie z gwintem dla drążka, bo w niej jest tylko nawiercony otwór do montażu gniazda mini DIN i prowadzenia przewodów. Wydaje mi się sama kolumna z gwintem jest przykręcona do tego elementu który jest podstawą całego urządzenia. Widać to pod PCB, są tam cztery śruby imbusowe trzymające uchwyt dla drążka.  Na tym okrągłym elemencie który jest podstawą dla całego urządzenia widać ślady działania jakimś środkiem chemicznym wokół tych białych glutów z jakiegoś kleju, pokrywającego tensometry. Możliwe że przygotowano powierzchnię tego elementu w ten sposób aby właściwe klejenie tensometrów było trwałe itd. Ten biały klej pełni pewnie tylko dodatkowe zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi. Tyle z moich przemyśleń na temat FCC3.

Na koniec ostatnie wykopalisko mojego wywiadu :) Czyli link do "sekcji zwłok" pierwszej wersji tego modu czyli FCC1 (to ten po lewej stronie na zdjęciu zamieszczonym przez Vito).   

http://www.checksix-forums.com/viewtopic.php?f=267&t=174528

Przejrzyjcie dokładnie wszystkie dostępne zdjęcia :) Okazuje się że to nie jest jakiś strasznie wydumany wynalazek.
Wydaje mi się że elementem wykonawczym jest sensor podobny do tego, który stosowany jest w track pointach w starszych laptopach IBM/Compaq.
Kolumna z gwintem dla drążka jest wspawana w sprężynujący krążek, który jest od razu mocowaniem całego modu. Ruchy drążka przekazywane są za pomocą jakiegoś elastomeru, na sensor który jest zamocowany tak jak widać na zdjęciach.

« Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 02, 2015, 18:41:56 »
Freeman 13 jak Ty to robisz, że zawsze coś znajdziesz. Myślę, że nowy mod drejku też będzie interesujący.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 02, 2015, 19:54:32 »
Freeman 13 jak Ty to robisz, że zawsze coś znajdziesz. Myślę, że nowy mod drejku też będzie interesujący.

Też sobie zadaję to pytanie od jakiegoś czasu w dodatku dlaczego zawsze szybciej ode mnie ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"